You are currently viewing To danske (pligt)sejre i første runde

To danske (pligt)sejre i første runde

Begge danske OL-hold kom godt fra start i 1. runde ved skakolympiaden i Budapest med sejre i første runde.

I åben række sad førstebrættet Jonas Buhl Bjerre over i første imod et relativt svagt hold fra Mozambique. I stedet var det Mads Andersen der havde bræt 1, og han var med hvid hurtigt færdig. Modstanderen spillede exf6 i caro-cann, normalt en solid åbning, hvor man får dynamisk officersspil som kompensation for en bondestuktur, der risikerer at være tabt i et potentielt slutspil. Modstanderen fik aldrig noget modspil, og da Mads allerede i træk 19 vandt en centrumsbonde, stormede tre centrumsbønder uimodståeligt imod forvandling. Sikker sejr efter 32 træk. Partiet:

Jesper Søndergaard Thybos modstander forsøgte en hurtig afbytning i spansk for at få et positionelt parti med spil med stærke springere på c4 og e3. Som modsvar satte Jesper gang i et kongeangreb, hvor spilleren fra Mozambique valgte nogle afbytninger, som gav Jesper løberparret imod springerparret. Da stillingen lidt senere blev åbnet op, vandt Jesper uden de store problemer.

Filip Boe Olsen vandt sit debutparti på det danske landshold. I en kongeindier fik Filip en lille fordel ud af åbningen, og efter en bondegevinst voksede fordelen sig bare større og større. Sikker sejr efter 40 træk.

Dagens længste parti stod den danske debutant Jens Ramsdal for. Jens var oppe imod en ung spiller, der virkede klart stærkere end det relativt beskedne ratingtal på 1851. Det blev en Semi-Tarrasch, hvor Jens hurtigt med sort udlignende, og lidt senere fik fordel efter en bondegevinst. Men herefter forsvarede modstanderen sig stædigt, og på vej ind i anden tidsnød lavede Jens – måske fordi han ville vinde partiet – et par store fejl, som pludselig gav modstanderen sejren.

Landstræner Søren Bech Hansen skriver til skak.dk om dagens runde: Dagens modstander var Mozambique. På papiret en overkommelig modstander, men der måtte godt nok arbejdes for at få en 3-1 sejr i hus. Mads gik til stålet med de hvide brikker på førstebrættet og havde til holdet og kaptajnen inden runden forklaret, at “det bliver godt”. Til vores overraskelse spillede modstanderen Caro-Cann, og stod i øvrigt nogenlunde solidt indtil en bonde på c5 blev sat “taktisk i slag”. En flot og sikker sejr til Mads. Filips parti var nok bedre og “renere” end kaptajnen lige undervejs fattede. Set i bakspejlet lignede det i hvert fald en flot parti og en tilsvarende flot debut på landsholdet. Filip må have vurderet godt, at “det sort havde ikke var farligt”. Jesper kom med de sorte brikker i en lige og lukket stilling på langvarigt arbejde, og det var set med kaptajnbriller simpelthen stormesterligt at det parti blev vundet til sidst. Omkring tidskontrollen fik modstanderen pludseligt aktive ambitioner, og derefter slog Jesper til. Jens Albert spillede med sort særdeles nydeligt i åbningen, og 11…e6-e5 var et decideret lækkert træk, der vandt en bonde. Jens Albert fik dog aldrig rigtigt fat, stod bare lidt bedre efter at have vundet en bonde i åbningen, og så er der det med at omstille sig undervejs i partiet, når forholdene ændrer sig. Der blev blev afslået remis, spillet for hårdt på gevinst, og så blev det til et ærgerligt nul. Man må sige, at modstanderen spillede udmærket i partiets afgørende fase. Men de vigtige to matchpoints kom i hus!

Danmark – Mozambique: 3 – 1
GM Mads Andersen (2598) – CM Donaldo Paiva (2139) 1 – 0
GM Jesper Søndergaard Thybo (2555) – Ivan Andrade (2132) 1 – 0
IM Filip Boe Olsen (2441) – Hamid Harmon Gulamo Jamal (1960) 1 – 0
FM Jens Albert Ramsdal (2328) – Faisse Joao (1851) 0 – 1

Torsdag møder det danske landshold Bolivia, hvor det danske hold på papiret er klare favoritter:

GM Osvaldo Zambrana (2405)
IM Jose Daniel Gemy (2315)
IM Licael Roderick Ticona (2321)
FM Daniel Pinto (2273)
Jonathan Montevilla Cahuasa (2064)

I kvinderækken kom det danske hold godt fra start med den perfekte score 4-0 imod et svagt hold fra Guyana.

På fjerdebrættet kom debutanten Sofie Bech Dürrfeld på tavlen med et helt point med hvid i en lukket sicilianer. Sofie angreb med bønderne på kongefløjen og fik åbnet stillingen op. Modstanderen havde et par forsvarsressourcer, men fandt dem ikke, og lavede i stedet en grov fejl, der efter nogle afbytninger gav et vundet slutspil.

Det lignede længe, at Esmat Guindy med sort ikke ville kunne vinde sit parti med sort i en dronninggambit. Men i et lige slutspil med dronning og tårn på hver side, lavede modstanderen pludselig nogle uforklarlige træk, som gav Esmat to forbundne fribønder på dronningefløjen. Sikkert fik Esmat skubbet bønderne frem, indtil at modstanderen måtte give et tårn, og få træk senere kunne give op.

Også i Ellen Kakulidis parti var stillingen længe helt lige. Ellen fik ikke rigtigt noget med hvid i en catalaner, men på vej imod træk 40 var modstanderen alt for interesseret i at bytte brikker af, for at forsøge at holde partiet remis. Det gav Ellen et vis initiativ, og da modstanderen pludselig gav en bonde, kørte Ellen sikkert partiet i hus.

På førstebrættet stod Sandra De Blecourt allerede til gevinst ud af åbningen med sort. Modstanderen tabte en kvalitet i træk 12, men i stedet for at tage den vandt hun to bønder i centrum. Selvom partiet varede 38 træk, var der aldrig tvivl om udfaldet af partiet.

Guyana – Danmark: 0 – 4
WCM Jessica Callender (1579) – CM Sandra De Blecourt (2065) 0 – 1
WCM Sasha Christina Shariff (1538) – WFM Ellen Kakulidis (20248) 0 – 1
Aditi Narayan Joshi (1535) – WFM Esmat Susanne Guindy (2015) 0 – 1
Ciel Desiree Clement (1454) – Sofie Bech Sürrfeld (1937) 0 – 1

På Kvindelandsholdets Facebookside har landstræner Jacob Sylvan lagt en video op om første runde. Videoen kan ses: HER

Følgende miniatureparti imellem Seychellerne og Albanien i match 65 fortæller lidt om, at der kan være stor styrkeforskel ved et OL:

Torsdag møder det danske kvindelandshold England, der er seedet som nummer 15 i turneringen. Femtebrættet er et kendt engelsk stortalent, der er årgang 2015. Det engelske hold:

WGM Lan Yao (2353)
IM Jovanka Houska (2333)
IM Harriet V. Hunt (2304)
WGM Katarzyna Toma (2184)
WFM Bodhana Sivandan (2196)

Resterende program for 45. Chess Olympiad:
Torsdag den 12. september kl. 15:00: 2. runde
Fredag den 13. september kl. 15:00: 3. runde
Lørdag den 14. september kl. 15:00: 4. runde
Søndag den 15. september kl. 15:00: 5. runde
Mandag den 16. september kl. 15:00: 6. runde
Tirsdag den 17. september: Fridag
Onsdag den 18. september kl. 15:00: 7. runde
Torsdag den 19. september kl. 15:00: 8. runde
Fredag den 20. september kl. 15:00: 9. runde
Lørdag den 21. september kl. 15:00: 10. runde
Søndag den 22. september kl. 11:00: 11. runde

Link til live: https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/open og https://chessolympiad2024.fide.com/live-games/women

Link til hjemmesiden for OL i Budapest: https://chessolympiad2024.fide.com/

Link til 45. FIDE Chess Olympiad på Facebook: HER

Link til resultater i ÅBEN række: HER

Link til resultater i KVINDERÆKKEN: HER