You are currently viewing Skakfest på Kulturtorvet i Køge

Skakfest på Kulturtorvet i Køge

Fredag den 7. juni åbner en ny skakattraktion i Køge, når borgmester Marie Stærke indvier seks brætter i normal størrelse og et bræt til de helt store brikker på Kulturtorvet i Køge (fotoet øverst i artiklen). Lørdag den 8. juni kan man opleve GM Jonas Bjerre spille opvisningsparti og simultan.

Formand for Køge Skakklub, Finn Stuhr, skriver til skak.dk:

Indvielse af Verdens første Chess Board of Fame i Køge
Køge Skakklub inviterer til skakfest fredag den 7. juni og 8. juni på Kulturtorvet i Køge, hvor borgmester Marie Stærke og formand for Kultur- og Idrætsudvalget indvier SKAKMØBLER I BYRUM den 7. juni kl. 12:00. Desuden vil der være verdenspræmiere ved det første CHESS BOARD OF FAME, hvor legender fra skakverdenen med navne vil præge det 4×4 meter
skakbræts felter. Der vil årligt blive udnævnt medlemmer af Chess Board of Fame af en nedsat komite. Komiteens medlemmer er formand for Køge Skakklub Finn Stuhr, formand for Kultur og Idrætsudvalget Ken Kristensen, journalist, forfatter og redaktør af magasinet skakbladet Jan Löfberg og Women Fide Master Louise Fredericia.

Tanken bag
Skakbordene bliver placeret foreløbig på Kulturtorvet, i Nørregade og i Køge Idrætspark ved Tennis. og Petanquebanerne. Vi er blevet inspireret af andre storbyer rundt omkring i verden der har lignende udendørs udstillinger af skakspillet og det mest berømte sted er vel nok Washington Square Garden I New York, hvor fastboende og turister mødes over et spil skak.

Der er seks skakbrætter i alt i de to granitborde med bænke. Foto: Thomas Vestergård

Med Chess Board of Fame i Køge omtalt verden over, vil det helt sikkert trække skakturister til Køge, hvilket vil være rigtig godt for byen. Men lokalt er det et tilbud til borgerne, at komme ud i byen og være sociale med hinanden over skakbordene, der foruden skak også giver mulighed for andre spil. To skakklubber i Kommunen kan arrangere events, ligesom det er en åben invitation til skoler og institutioner, at arrangere ture til Kulturtorvet. Skakbrikker kan udlånes ved nærmeste restaurant. Præcis hvor vil kunne ses på Køge Skakklubs hjemmeside koegeskakklub.dk. Projektet er støttet af Nordea Fonden, Køge Kommune, GH-Form, XL-Byg Køge og Maskinfabrikken J.E. Pedersen. Festarrangementet er støttet af Spar Nord Fonden.

Bordene fra en anden vinkel. Foto: Thomas Vestergård

Danmarks stærkeste skakspillere kommer til Køge.
Danmarks nummer et, skakstormester Jonas Bjerre gæster lørdagens arrangement og danmarksmester 2022 WFM Louise Fredericia gæster fredagens arrangement. Begge skal spille mach mod lokale mestre.

Fredag kl. 11:00 mødes Køge Skakklubs nybagte nordiske mester Anna Sofie Li og Louise Fredericia i en match på kæmpebrættet og efter den officielle åbning kl. 12:00 udfordrer Louise Fredericia, byens skoleelever i simultan.

Det store bræt får først brikker på fredag kl. 11.00. Foto: Thomas Vestergård

Lørdag kl. 10:00 vil Skakstormester Jonas Bjerre dyste på kæmpebrættet med klubmester Paulius Meskenas og kl. 11:00 vil Jonas Bjerre udfordre Køge borgerne i simultan.

Arrangementets profiler:
GM Jonas Bjerre, blev i 2018 yngste internationale mester som 13 årig og året efter i 2019 Danmarks yngste stormester nogensinde. I 2017 blev han Ungdoms Europamester for spillere under 14 år. Det 19 årige stortalent er med sit Internationale ratingtal 2653 nummer 80 på verdensranglisten.

WFM Louise Fredericia, Landsholdsspiller på det danske Kvindelandshold og danmarksmester 2022, medstifter af Gentofte Skakklub og inspirator for mange unge skakspillere, især blandt pigerne. Hendes datter Ellen er i dag Danmarks bedste kvindelige skakspiller, så inspirationen har i hvert fald virket inden for familiens egen rækker.

FM Paulius Meskenas opnåede Fide Master titlen i Køges Lang Weekend i sommeren 2023 og har titler som Danmarksmester i Skoleskak, Sølvvinder ved Ungdoms DM og Nordisk Mesterskab for ungdom. Paulius har igennem de seneste år domineret klubmesterskabet i Køge Skakklub og har igennem de 7 år som medlem af klubben udviklet sig fra 11-årige nybegynder til
en af de bedste ungdomsspillere i Danmark.

Anna Sofie Li, nybagt Nordisk Mester for piger under 14 år og er med den præstation nu Danmarks bedste ungdomskvinde under 20 år og er på top 10 på Danmarks kvindeliste. En udvikling der startede i Køge Skakklub da hun var 9 år, da hun overgik storebror Nikolaj, opdagede vi det kæmpe talent hun indeholder, hvilket meget hurtigt kan føre til måske den bedste i Danmark inden hun fylder 18 år. Anna Sofie Li er den 3. yngste mesterspiller.

Finn Stuhr

Kulturtorvet i Køge ligger få hundrede meter fra Køge S-togsstation, så det er nemt at komme til de to arrangementer fredag og lørdag,