You are currently viewing Chatalbashev alene i spidsen igen

Chatalbashev alene i spidsen igen

Der var ingen hurtige afgørelser i dagens runde i Landsholdsklassen. Første parti, der fandt en vinder, var opgøret mellem Nikolaj Borge og Jesper Thybo efter over 3½ times spil.

“Jesper får skak til at se nemt ud” var en af IM Rasmus Skyttes bemærkninger i kommentatorrummet undervejs, men Thybo var ikke helt tilfreds med sin stilling hele vejen igennem, kom det frem i efteranalyserne, hvor begge kombattanter kom i studiet. Det afsluttende angreb så dog meget overbevisende ud. Efter første rundes nederlag til Filip Boe Olsen, har Jesper Thybo scoret 4 point af 5 og er stadig med i kampen om titlen.

I kommentatorrummet var man ret tidligt bekymret for Filip Boe Olsens stilling mod den ene af de førende spillere, Boris Chatalbashev (fotoet øverst i artiklen). Med hvid får Chatalbashev hurtigt gode angrebschancer mod sorts konge, mens sorts modspil på dronningefløjen ser langsomt ud. Filip Boe kæmpede dog bravt, men dårlig tid og presset stilling gjorde udslaget og gav Chatalbashev hans 5 sejr ud de 6 mulige. Partiet var udvalgt som rundes parti inden start, ud fra den betragtning, at Boris Chatalbashev indtil nu har spillet meget farverig skak, og ikke er bleg for at tage chancer undervejs. Når man opsøger heldet, så er man ofte heldig, som remisen mod Jacob Aagaard i 5. runde var et bevis på.

Boris Chatalbashev – Filip Boe Olsen 1 – 0 efter 49. træk. Foto: Mads Boe

Partiet mellem GM Lars Schandorff og GM Jonas Buhl Bjerre endte remis efter 45. træk. Da Schandorff tillod en afvikling, hvor Jonas Bjerre havde løber, tårn og tre bønder mod Schandorffs tårn og 5 bønder, var man bekymret for veteranens stilling, men det var vist styr på det hele vejen igennem og partiet blev remis få træk senere.

Lars Schandorff mod Jonas Bjerre – remis. Lars Schandorff har vundet 78 partier, spillet 168 remis og tabt 40 i sine 286 partier i Landsholdklassen siden debuten i 1983. Foto: Mads Boe

Lars Schandorff skriver historie hver gang han sætter sig til brættet ved dette DM. Han er den spiller, der med stor afstand, har spillet flest Landsholdsklasser. Han er i gang med sin Landsholdsklasse nummer 31, og dagens parti mod Jonas Bjerre var parti nummer 286 for Schandorff i den bedste række.

Partiet mellem sidste års mester Martin Haubro og den femdobbelte danmarksmester, Allan Stig Rasmussen, var et spansk kampparti, hvor begge havde fordel undervejs. 34. Dxh6 var i følge computeren den afgørende fejl. Efter det førte stormesteren sikkert pointet i hus og er stadig med i kampen om titlen.

Undervejs i partiet mellem debutanten Viktor Haarmark Nielsen og stormester Jacob Aagaard, var kommentatorerne mest tilbøjelige til at sætte deres penge på Aagaard. En online-tilskuer skrev ligefrem, at Aagaard undervejs stod +4 bedre. Aagaard stod klart bedst kort efter tidskontrollen, men kiksede en gevinst med 46. -, Ke7?, hvor det rigtige træk var Te4, hvilket Aagaard selv demonstrerede i kommentatorlokalet efterfølgende. Herefter var partiet remis, men spillerne fik da lavet en elegant afslutning med pat, der lige er værd at kaste et blik på.

6. rundes resultater:
IM Nikolaj Borge (2387) – GM Jesper Søndergård Thybo (2527) 0 – 1
GM Boris Chatalbashev (2475) – IM Filip Boe Olsen (2435) 1 – 0
FM Viktor Haarmark Nielsen (2335) – GM Jacob Aagaard (2449) ½ – ½
IM Martin Haubro (2397) – GM Allan Stig Rasmussen (2525) 0 – 1
GM Lars Schandorff (2478) – GM Jonas Buhl Bjerre (2606) ½ – ½

Stillingen i Landsholdsklassen efter 6 runder:
1. GM Boris Chatalbashev (2475) 5½ point
2. GM Jonas Buhl Bjerre (2606) 5 point
3. – 4. GM Jesper Søndergård Thybo (2527) 4 point
3. – 4. GM Allan Stig Rasmussen (2525) 4 point
5. GM Lars Schandorff (2478) 2½ point
6. – 9. IM Martin Haubro (2397) 2 point
6. – 9. IM Nikolaj Borge (2387) 2 point
6. – 9. GM Jacob Aagaard (2449) 2 point
6. – 9. FM Viktor Haarmark Nielsen (2335) 2 point
10. IM Filip Boe Olsen (2435) 1 point

Turneringstavlen for Landsholdsklassen: http://turnering.skak.dk/Group/ShowGroup/10166?fbclid=IwAR3UrZz_Hx34d8H5JLrLznW17_AP8qNseBvqrji6DQftwkp_oqR1HT2jdwA – her kan man klikke på et parti for at gennemspille og evt. downloade det.

Resterende program for Landsholdsklassen:
Fredag den 7. april kl. 14:00: 7. runde
Lørdag den 8. april kl. 14:00: 8. runde
Søndag den 9. april kl. 12:00: 9. runde

7. rundes program:
GM Jacob Aagaard (2449) – GM Lars Schandorff (2478)
IM Filip Boe Olsen (2435) – FM Viktor Haarmark Nielsen (2335)
GM Jesper Søndergård Thybo (2527) – GM Boris Chatalbashev (2475)
GM Allan Stig Rasmussen (2525) – IM Nikolaj Borge (2387)
GM Jonas Buhl Bjerre (2606) – IM Martin Haubro (2397)

Stormesteropgøret mellem Jesper S. Thybo og Boris Chatalbashev er et nøgleparti i 7. runde. Thybo er tvunget til at spille på gevinst, hvis han vi være med i slutspillet om at blive danmarksmester. Chatalbashevs program de sidste tre runder er ret hårdt: Jesper Thybo, Allan Stig Rasmussen og Jonas Bjerre venter.

I Kandidatklassen var dagens parti Jens Ramsdal mod Mikkel Vinh Løftgaard. Ramsdal var velforberedt og havde en kort dag på kontoret:

Jens Albert Ramsdal har nu scoret 3 af 3 og fører Kandidatklassen alene.

Jens Ramsdal mod Mikkel Vihn Løftgaard. Foto: Mads Boe

Langfredag spilles der også påskelyn med en førstepræmie på 3.000,- kr. hvor favoritterne er GM Allan Stig Rasmussen, IM Filip Boe Olsen, IM Martin Haubro, IM Nikolaj Borge, IM Jan Pedersen og IM Steffen Pedersen. Så fredag er en god dag at besøge DM-stævnet.

Link til live fra Landsholdsklassen og links til live i øvrige grupper: https://skak-dm.dk/2023/?page_id=49

Link til live i Landsholdsklassen på chess.com og Lichess: Live (Chess.com) – Live (Lichess)

IM Rasmus Skytte og FM Mads Boe kommenterer 7. runde i Landsholdsklassens fra fredag kl. 14:15 fra følgende link: https://www.twitch.tv/danskskakunion eller fra Youtube: https://www.youtube.com/@danskskakunion3266/streams

Link til DMs hjemmeside: http://www.skak-dm.dk/