You are currently viewing Bjerre og Chatalbashev har maksimum

Bjerre og Chatalbashev har maksimum

3. runde i Landsholdsklassen blev endnu en kamprunde, hvor der blev fundet en vinder i 4 ud af 5 partier. Dermed er der indtil videre fundet en vinder i 14 ud af 15 partier, hvilket vidner om en høj kampgejst blandt deltagerne i Landsholdsklassen. Det første parti der endte remis i turneringen var mellem stomesterkollegaerne GM Jesper Søndergaard Thybo og GM Allan Stig Rasmussen – men først efter hård kamp.

GM Jacob Aagaard er kommet skidt fra start med to indledende nederlag, men har alligevel bevaret det gode humør. I dagens runde fik han med hvid ramt på den regerende Danmarksmester IM Martin Haubro. Jacob plejer at spille 1.e4, men overraskede med 1.c4, og fik en siciliansk struktur i forhånden. Det blev hurtig en taktisk affære, hvor Martin fik problemer med et tårn der potentielt kunne blive fanget på anden række. Martin gav en kvalitet og fik også et par bønder, men der var problemer med udviklingen 17.-,Lb4 var en alvorlig fejl, og efter at Jacob ofrer kvaliteten tilbage får han et afgørende angreb.

GM Jacob Aagaard – IM Martin Haubro

GM Lars Schandorff kom med sort bedst ud af åbningen imod Stormesterkollegaen Boris Chatalbashev. I midtspillet fik Boris et par svage bønder i centrum, og var samtidig svag på de sorte felter. Da Lars vælger dronningeafbytning får Boris muligheden for at udligne ved tage kontrol med c-linjen med et tårn. Da Lars vælger en passiv fortsættelse, hvor han dækker 7-række (han kunne have slået en bonde) får Boris overtaget. Det ender med at en fribonde i centrum kombineret med en aktiv konge afgør partiet.

GM Boris Chatalbashev – GM Lars Schandorff

I en catalaner valgte IM Nikolaj Borge en variant, hvor han forsøgte at holde den bonde han slog på c4. Det gav dog Viktor Haarmark en klar fordel. Viktor valgte en forkert plan ved at satse på kongeangreb, hvor den hvide dronning var kommet lidt på afveje. Fordelen tippede over til Nikolaj, men i tidnød lavede Nikolaj en stor fejl der kostede en officer og dermed partiet.

FM Viktor Haarmark Nielsen – IM Nikolaj Borge

Dagens – og turneringens indtil eneste – remisparti var som tidligere nævnt imellem GM Jesper Søndergaard Thybo og GM Allan Stig Rasmussen. Allan spillede Leningrad-hollandsk, som han har fast på repertoiret. Jesper kom dog bedst ud af åbningen, og fik med to tårne skabt tryk i en åben e-linje. Allan fandt dog hele tiden de rigtige forsvarsressourcer, og da han i et dobbelt tårnslutspil med springer på hver side fik byttet det ene tårn, ebbede det ud i remis lige efter træk 40.

GM Jesper Søndergaard Thybo – GM Allan Stig Rasmussen

Sidste færdige i dagens runde var opgøret imellem turneringens to yngste deltagere, 18-årige GM Jonas Buhl Bjerre og 20-årige IM Filip Boe Olsen. Filip havde hvid i en nimzoindier, og valgte en variant, hvor man får meget terræn på dronningefløjen, mens man skal passe på modstød i centrum. Stillingen var meget længe i balance, men i tidnøden fik Jonas et lille overtag og vandt en bonde. Slutspillet med tårn og springer på hver side var ikke så let at vinde, så Jonas valgte en variant, hvor han gav en kvalitet for at få to forsamlede fribønder. Ved korrekt spil formodentligt remis, men i praktisk spil var det ikke let at være Filip, og han fandt heller ikke de bedste forsvarsressourcer og måtte ned.

IM Filip Boe Olsen – GM Jonas Buhl Bjerre

3. rundes resultater:
GM Boris Chatalbashev (2475) – GM Lars Schandorff (2478) 1 – 0
FM Viktor Haarmark Nielsen (2335) – IM Nikolaj Borge (2387) 1 – 0
GM Jacob Aagaard (2449) – IM Martin Haubro (2397) 1 – 0
IM Filip Boe Olsen (2435) – GM Jonas Buhl Bjerre (2606) 0 – 1
GM Jesper Søndergård Thybo (2527) – GM Allan Stig Rasmussen (2525) ½ – ½

Stillingen i Landsholdsklassen efter 3 runder:
1. – 2. GM Jonas Buhl Bjerre (2606) 3 point
1. – 2. GM Boris Chatalbashev (2475) 3 point
3. GM Allan Stig Rasmussen (2525) 2½ point
4. GM Jesper Søndergård Thybo (2527) 1½ point
5. – 9. GM Lars Schandorff (2478) 1 point
5. – 9. GM Jacob Aagaard (2449) 1 point
5. – 9. IM Filip Boe Olsen (2435) 1 point
5. – 9. IM Martin Haubro (2397) 1 point
5. – 9. FM Viktor Haarmark Nielsen (2335) 1 point
10. IM Nikolaj Borge (2387) 0 point

Resterende program for Landsholdsklassen:
Tirsdag den 4. april kl. 14:00: 4. runde
Onsdag den 5. april kl. 14:00: 5. runde
Torsdag den 6. april kl. 14:00. 6. runde
Fredag den 7. april kl. 14:00: 7. runde
Lørdag den 8. april kl. 14:00: 8. runde
Søndag den 9. april kl. 12:00: 9. runde

4. rundes program:
IM Nikolaj Borge (2387) – GM Jacob Aagaard (2449)
GM Boris Chatalbashev (2475) – FM Viktor Haarmark Nielsen (2335)
GM Jonas Buhl Bjerre (2606) – GM Jesper Søndergård Thybo (2527)
IM Martin Haubro (2397) – IM Filip Boe Olsen (2435)
GM Lars Schandorff (2478) – GM Allan Stig Rasmussen (2525)

Link til live fra Landsholdsklassen og links til live i øvrige grupper: https://skak-dm.dk/2023/?page_id=49

Link til live i Landsholdsklassen på chess.com og Lichess: Live (Chess.com) – Live (Lichess)

IM Rasmus Skytte og FM Mads Boe kommenterer 4. runde i Landsholdsklassens fra mandag kl. 14:15 fra følgende link: https://www.twitch.tv/danskskakunion eller fra Youtube: https://www.youtube.com/@danskskakunion3266/streams

I dagens streaming fra Landsholdsklassen havde kommentatorerne Rasmus Skytte og Mads Boe besøg af DSU-forman Poul Jacobsen, der svarede på aktuelle skakpolitiske spørgsmål. Foto: Ellen Fredericia Nilssen

Kort Påske 1, gruppe 1 og 2 blev færdigspillet mandag aften. Resultaterne blev som følger:

Gruppe 1:
1. præmie: Adesh Easwaralingam, Fredericia, 4 point
2. præmie: Christian Ringsmose, Læseforeningen, 4 point
1. ratingpræmie (bedst under 1800): Anders Farver Kronborg, Nordkalotten, 2½ point
2. ratingpræmie (bedst under 1800): Frank Gjerning Petersen, Silkeborg, 2 point

Gruppe 2:
1. præmie: Ingrid Elmer Nielsen-Refs, Amager, 5 point (!)
2. præmie: Rune Larsen, Tårnet Svendborg, 4 point
3. præmie: Erik Elmer Rasmussen, Amager, 3½ point
1. ratingpræmie (bedst under 1200): Carl Hofman, Gentofte, 2½ point

Adesh Easwaralingam (forrest) havde bedre korrektion end Christian Ringsmose (bagerest) i Kort Påske 1.
Turneringsvinder i Kort Påske 2 med maksimum 5/5: Ingrid Elmer Nielsen-Refs

Kandidatklassen starter i morgen tirsdag. Her er de to unge SK1968-spillere FM Jens Albert Ramsdal og FM Rasmus Thøgersen ratingfavoritter i feltet på 24 deltagere. Udover de to, er det kun FM Nicolai Kistrup, der har over 2300 i rating i gruppen.

Link til hjemmesiden for DM 2023: http://www.skak-dm.dk/