You are currently viewing Hold-NM 2022

Hold-NM 2022

FU-medlem og arrangør af utallige børne- og ungdomsturneringer, Arild Rimestad, skriver til skak.dk:

Dansk Skak Union arrangerer i samarbejde med Fredericia Skakforening og Vejlekredsens Skoleskakklub for Hold-NM 2022 i den kommende weekend.

Oprindelig skulle Danmark have afholdt arrangementet i 2020, men her havde coronaen gjort sit indtog, så det blev aflyst. 2021 viste sig også at være umuligt, så igen blev det aflyst. Først i 2022 var det endelig muligt at fastlægge i coronaens efterdønninger, at det ville blive afholdt, men ak …

Arrangementet bærer årstallet 2022, da det skulle have været afholdt sidste efterår, men pga. sammenfald med bl.a. det individuelle svenske skolemesterskab og det umulige i at finde overkommelige overnatningssteder efter pandemien, så var vi nødt til at finde en passende weekend, som de andre nordiske lande også ville kunne acceptere – det blev den 20.-22. januar 2023.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Dansk Skak Union prøvede at slippe for arrangementet overfor Nordisk Skakforbund, især med 2020- og 2021-aflysningerne, som havde taget al luft ud af ballonen, men også pga. dets reglement, hvor vi som forbund reelt ikke havde nogen indflydelse på hvilke danske skolehold, der ville deltage – så det er både det første og sidste Hold-NM med dets nuværende reglement i DSU-regi. Vi indtræder gerne i cyklussen igen, hvis Nordisk Skakforbund bliver enige om at modernisere udtagelsen og sammensætningen af holdene.

Nogle ændringer er der dog. Normalt ankommer man ved diverse nordiske mesterskaber dagen inden, hvor der kun er aftensmad og holdledermøde på programmet. Belært af utallige onlinemøder i de forgangne pandemiår, så besluttede jeg at skære en unødvendig ekstra udgift væk: aftensmad, møde med servering af (soda)vand og overnatning for lidt over 80 personer, og erstattede det med et onlinemøde for samtlige holdledere.

Pga. at arrangementet ikke kunne have hele fredagen til rådighed, så blev endnu en ændring gjort, nemlig at gøre brug af Fides nye betænkningstid: 60′ + 30″ i stedet for 90′ + 30″ – det ville skære fem timer væk af den samlede tidsplan. Især den lange lørdag med tre runder, men nu med tre færre timer på denne dag, ville være mærkbar. Også en time mindre om søndagen ville være gavnlig, da de forskellige delegationer så ville kunne nå fornuftige flyafgange fra Billund og Kastrup.

Alt dette var spiseligt for Nordisk Skakforbund i efteråret.

Holdledermødet blev afholdt online tirsdag aften, hvor også en af vores ildsjæle og medarrangør deltog, nemlig Claus Marcussen.

Han var egentlig i gang med et holdparti, men havde fået lov fra dommeren, at deltage i mødet i 15 minutter. Pga. dette, så indledte vi mødet med lodtrækningerne for holdene i U17 og U13, samtidig som Claus kunne sætte startnumrene ind i skemaerne på turneringens hjemmeside og umiddelbart lige efter sende linket til os alle sammen. Når det var på plads, så kunne Claus genoptage sit parti og vi andre fortsætte med resten af mødet. På mødet blev bl.a. tidsplanen fastlagt og andre vigtige detaljer gennemgået. Det blev også klart, at der måtte yderligere en ændring til, hvis alle de implicerede holdledere kunne blive enige om det. Norge havde ikke kunne stille med et hold i U17, så der var egentlig en oversidder for hver runde. Nu var alle kommet for at spille skak, så hvis Danmark kunne have et 3. hold med, så var problemet løst. Nu var det sådan, at Giersings Realskole var blevet nr. 2 i A-rækken til Hold-DM i Skoleskak sidste år og de var i forvejen deltagere i U13, så holdlederen, Chris Christiansen, fik en hasteopgave efter at de andre havde godkendt planen. Mens mødet foregik på bedste vis, så kunne man se Chris sidde med sin mobiltelefon og ringe rundt. Før vi sluttede helt af, så kunne han bekendtgøre, at Danmark 3 var med – og alle var glade.

Prikken over i’et var, at morgenen efter, så havde han minsandten nået at booke Hotel Postgaardens sidste ledige 3-mandsværelse – den 4. spiller var i forvejen reserve på U13-holdet og havde allerede et værelse på hotellet, nu var han blot blevet forfremmet til en fast mand på U17-holdet!

Turneringens hjemmeside findes her: Nordic Youth Team Chess Championships 2022 (fredericia-skakforening.dk)

20 af de i alt 24 partier vil blive vist live her: https://www.fredericia-skakforening.dk/nytcc2022/live/