You are currently viewing Julekalender 4. december

Julekalender 4. december

I Dansk Skak Unions Julekalender, hvor vi i december måned dagligt kommer et personligt og kærligt portræt af en frivillig, der har lagt eller stadig lægger et stort arbejde for dansk skak, skal vi først afsløre hvem, der var bag Mikkel Stranges flotte portræt af en ildsjæl den 3. december. Som rigtig mange havde gættet på DSUs Facebookside, var det Flemming Preuss fra Næstved Skakklub:


I dag har vi bedt divisionsturneringsleder og international dommer Hans Milter Pedersen skrive om sig selv:

Jeg lærer at spille skak ved en drengefødselsdag i 1969. Vi havde altid leget røvere og soldater, Nu var det regnvejr, og fødselarens mor lærer 12 drenge at spille skak.

Vi gik vildt meget op i spillet og Skads Skole ved Esbjerg etablerede herefter skoleskak med alle 12 drenge fra klassen + lidt flere. Vi fik læsterlige klø når vi spillede med en byskole fra Esbjerg med nogle brødre på holdet som hed Fries Nielsen.

I 1971 flyttede mine forældre fra Skads, Esbjerg til Ølgod, hvor der ikke var skoleskak. Jeg meldte mig ind i Ølgod Skakklub i 1973. Mine forældre klagede over, at min islændertrøje stank af tobaksrøg når jeg havde været til klubaften. Klubbens topbrætter røg nogle forfærdelige cigarer, mens de spillede,

Jeg stoppede i Ølgod Skakklub i 1976, da jeg fik læreplads i Midtbank, Herning som bankelev. Jeg levede livet og interesserne var nu nogle andre, og jeg stoppede med klubskak. De næste 22 år havde jeg helt andre interesser. Spillede dog stadig hyggeskak og deltog i enkelte firma-skak-arrangementer.

I 1998 var jeg havnet i Nyborg – og nu som folkeskolelærer. Jeg havde brug for at opbygge sociale relationer i en ny by. Derfor meldte jeg mig ind i Nyborg Skakklub. I 2021 blev DM afholdt i Nyborg, med overnatning på min arbejdsplads (skakken fik her et forfærdeligt ry på skolen), ved dette DM var jeg dommer i næstlaveste.klasse. Herefter var jeg nogle år hoveddommer ved Kerteminde Skakklubs weekendturnering.

Jeg kom i bestyrelsen i Nyborg Skakklub. Blev formand i klubben og kom efterfølgende i bestyrelsen for 3HK. Her var jeg først sekretær, efterfølgende holdturneringsleder og hovedkredsformand (efter Poul Jacobsen). Jeg stopper som hovedkredsformand i 2017, hvor Bent Sørensen, Nørresundby overtalte mig til at blive leder af divisionsturneringen i skak.

DSUs formand Poul Jacobsen overrækker i 2018 hæderstegn til Hans Milter Pedersen. Foto: Thomas Vestergård

I løbet af den sidste periode er jeg blevet IA. Lars Henrik Bech Hansen overtaler mig til dette forud for skak-OL i Tromsø. Jeg bliver IA i 2014. Jeg melder mig dog aldrig som dommer her, konditionerne var for dårlige. Derimod meldte jeg mig som dommer ved OL i Chennai i Indien i 2022 – nu var det desværre covid-19 der forhindrede, at jeg kom afsted.

Som IA har jeg i flere år virket ved Copenhagen Chess Festival i Helsingør, hvor jeg har haft mit primære virke hos bredden på 3. sal.

Hans Milter Pedersen

Der er endnu ikke 24 portrætter på plads i årets Julekalender, så har du lyst til at byde ind med en personlig og kærlig beskrivelse af en du ønsker at fremhæve, er du velkommen til at sende dit forslag til et portræt til Trine@skak.dk