You are currently viewing GM Yuri Solodovnichenko vandt SMUK-Skak GM

GM Yuri Solodovnichenko vandt SMUK-Skak GM

Skanderborg Skakklubs GM-turnering sluttede søndag aften på Morten Børup Skolen. Claus Qvist Jessen beretter fra en dramatisk sidste runde, hvor Frederik Svane smed GM-normen og turneringssejren væk:

Afslutningen af Skanderborg Skakklubs SMUK-Skak GM-turnering blev præcis lige så neglebidende spændende, som tilskuerne kunne have håbet – og Frederik Svane havde frygtet.

De mange remiser i næstsidste runde flyttede ikke meget på placeringerne, så spændingen var helt intakt før niende og sidste runde. Stillingen i toppen var, at den unge, dansk-tyske IM Frederik Svane havde 6, mens GM Yuri Solodovnichenko, Ukraine, og GM Gabor Nagy, Ungarn, begge havde 5½. Og lykkend gudinde havde maget det så fint, at Svane og Yuri skulle mødes i et direkte showdown i sidste runde. Vinderen ville blive mester, og i tilfælde af remis ville Svane og evt. Nagy løbe med laurbærrene.

Som ekstra krølle kunne Svane ved mindst remis sikre sig sin så vidt vides første GM-norm (6½/9), så der var det hele. Let the show begin!

Og partiet Svane-Solodovnichenko havde virkelig det hele. Åbningen blev en ustabil Philidor, og i en must-win-stilling søgte Solodovnichenko naturligt nok væk fra alt, der lignede en afslappet, rolig stilling. Ud af det sikre og ind i det vilde – uanset hvor dårligt, det måtte være. Det lyder egentlig lidt Larsen’sk.

Satset gav dog bagslag, for Svane havde is i maven, og han navigerede flot gennem alle komplikationerne og holdt fast i fordelen – lige indtil 32. træk, hvor han med ét eneste, dårligt træk smadrer sin velpolerede Ferrari af en hvid stilling ind i det sorte vejtræ.

Denne stilling vil sandsynligvis hjemsøge unge Svane en rum tid endnu, både i form af almindelig ærgrelse og natlige mareridt. Hvid står vel objektivt til gevinst, og Stockfish vil helst spille 33. Dd5. En mere pragmatisk og remistilfreds kylling (som jeg selv) ville nok have byttet damen og var gået efter remisen, turneringssejren og GM-normen.
Ingen af delene skete, og Frederik lavede i stedet det måske værste træk i hans unge karriere – med garanti det værste i denne turnering: 33. Df3??

Yuri må have spærret øjnene gevaldigt op, spillede Dxd1, og da Frederiks planlagte matangreb med Db7+ slet ikke slog igennem, endte alle de smukke laurbær på den sorte banehalvdel, og Svane måtte drage hjem til Lübeck med en lang næse og dyb skuffelse i hjertet. Skak er ikke altid noget venligt spil. Hans trøst må være, at et talent af hans størrelse nok skal score flere turneringssejre og GM-normer senere, men i dag må det sgu gøre ondt.

Sammenlignet med dette drama var rundes øvrige partier knap så interessante. Gabor Nagy opgav ret hurtigt at få noget stort ud af partiet mod Phillip Lindgren, og selvom Filip Boe forsøgte bravt, kom han aldrig over remisgrænsen mod Sabino Brunello. Det var endda ved at gå galt, men gjorde det ikke.

Det polske par Janik og Antolak havde fået deres indbyrdes parti i sidste runde, og ingen af dme syntes at være interesserede i at ødelægge de næste mange juleaftener, så det blev også remis.

Udover Svane-Solodovnichenko var det eneste parti, der kom i nærheden af et point til en af parterne lokalopgøret mellem Nikolai V. Pedersen og Bjørn Møller Ochsner. Bjørn stillede op til turneringen med håbet om at score den sidste, manglende GM-norm, men allerede i første runde mod Frederik Svane stødte en del af ambitionerne på grund. Men derfor kan man jo godt spille god skak, og det gjorde han (sgu). Også her i sidste runde, hvor Bjørn havde Nikolai slemt ude og gynge, men ikke formåede at få bolden i mål. Det blev ved den halve og 5 points.

Slutstillingen i turneringen:
1. GM Yuri Solodovnichenko, Ukraine (2561) 6½ point
2. – 3. GM Gabor Nagy, Ungarn (2518) 6 point
2. – 3. IM Frederik Svane, Tyskland (2438) 6 point
4. – 5. GM Sabino Brunello, Italien (2517) 5 point
4. – 5. IM Bjørn Møller Ochsner (2505) 5 point
6. – 7. IM Filip Boe Olsen (2397) 4 point
6. – 7. IM Igor Janik, Polen (2505) 4 point
8. – 9. IM Nicolai Vesterbæk Pedersen (2369) 3 point
8. – 9. IM Phillip Lindgren, Sverige (2356) 3 point
10. WIM Julia Antolak, Polen (2340) 2½ point

GM Gabor Nagy og FM Frederik Svane modtager præmie fra formand Torkild Salling. Foto: Mads Boe

Facit? Det var herligt at komme levende ud på den anden side af coronanedlukningerne og igen få brikker og savsmuld under neglene. At det så kunne gøres med både en GM-turnering og en EMT med knap 80 spillere, gør kun oplevelsen som arrangør endnu bedre.

Det kalder på en gentagelse, og Skanderborgs bestyrelse vil straks gå i tænkeboksen for at gennemføre det. Da skakkalenderne for både 2020 og 2021 har været noget ”underlige”, må vi forvente, at flere større arrangementer fra 2022 flytter tilbage til deres ”vante pladser”. Hvor der så er plads til SMUK-Skak GM EMT 2022, finder vi ud af. Det er jo en fed tradition, ik’?

Link til turneringstavlen for Smuk Skak GM Tournament 2021: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourid=26892&curtab=tour-table

Link til hjemmesiden for Skanderborg Skakklub: http://skanderborgskakklub.dk/

Partierne kan gennemspilles på chess24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/smuk-skak-2021-gm/9/1/1

Claus Qvist Jessen har taget billeder fra turneringen i de smukke rammer i Kulturhuset i Skanderborg. De kan findes her: https://www.facebook.com/media/set?vanity=DanskSkakUnion&set=a.10158825113434051

I Smuk Skak Weekend EMT vandt FM Viktor Haarmark Nielsen fra ØBRO Mester 1, og er dermed kvalificeret til at deltage i en normgivende turnering næste år i august måned. Gruppevinderne i turneringen blev:

Mester 1: Viktor Haarmark Nielsen, ØBRO, 3½ point
Mester 2: Jens Olaf Svanholm Fogh, Viby, 4 point
Mester 3: Luitjen Akselsson Apol, Finland, 3½ point
Mester 4: Lars Schøning, Skive 4 point
Basis 1: Colin Watson, Skanderborg, 3½ point
Basis 2: Daniel Tuk Hartsø Jarlskov, BMS, 4 point
Basis 3: Christian Ringsmose, Læseforeningen, 5 point (!)
Basis 4: Kristian Gade Burgaard, Læseforeningen, 4½ point
Basis 5: Jonas Chul Bistrup Larsen, Skanderborg, 5 point (!)
Basis 6: Christoffer Vinther, Frem, 4 point
Basis 7: Hedayatullah Akbari, Skanderborg, 3½ point
Basis 8: Alexandru Pirtac, SK1968 og Villads Majvang Sandmann, Læseforeningen, 4 point
Basis 9: Kasper Skov-Nielsen, SK1968, 4 point

Spillesalen på Morten Børup Skolen. Foto: Morten Rasmussen

Link til resultater fra Smuk Skak Weekend EMT: http://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=26844