You are currently viewing SMUK-Skak GM, lige før opløbet

SMUK-Skak GM, lige før opløbet

Claus Qvist Jessen beretter igen fra Skanderborg Skakklubs GM-turnering, der går ind i den afgørende fase:

Målstregen nærmer sig i Skanderborg, og kampen om placeringerne i GM-turneringen intensiveres. Samtidig har spillerne fra og med 7. rd. rykket sig 1000 meter fra Kulturhuset til Morten Børup-skolen, hvor de deler lokaler med 79 deltagere i weekend-EMT’en. Fra at være en lille, intim turnering på 10 mestre har vi nu den herlige summen fra knap 90 spillere til noget, der ligner en hel skakfestival.

What’s not to like? Wijk an Zee, here we come.

En af de spillere, der har sat gang i slutspurten, er ungarske Gabor Nagy. Han startede turneringen med et nul mod ukrainsk GM Yuri Solodovnichenko (Yuri S.), men har siden fundet både andet, tredje og fjerde gear og fik efter en sejr mod Nikolai V. Pedersen i 6. rd. En flot stribe på 4/5. 7. gav så ”kun” en ret begivenhedsløs remis mod dansk-tyske Frederik Svane, men det var Nagy såmænd nok ganske tilfreds med. Med 5/7 er ungareren med der, hvor det er sjovt.

Netop Frederik Svane har været en oplevelse. Dansk i passet, tysk på FIDE-kortet og lillebror til den kendte GM Rasmus Svane. Og de må have særlige vitaminer i drikkevandet hjemme i Lübeck, for Frederik har spillet mildest talt overbevisende gennem de forløbne syv runder. Gevinst på gevinst, ofte i tilsyneladende enkle slutspil, og han ligger ubesejret alene i spidsen med hele 5½/7.

IM Frederik Svane (tv) skal score 1 point i de to sidste runder for en GM-norm. Partiet mod GM Gabor Nagy endte remis i runde 7. Foto: Morten Rasmussen

Føringen to runder før slut gør Frederik Svane naturligvis til en stærk favorit til turneringssejren, men også til en GM-norm (6½/7). Begge dele virker mere end mulige. Frederik har ikke haft én eneste, dårlig stilling i hele turneringen, og for en prøve på hans overbevisende spil tjek Brunello-Svane fra 6. rd. I min uskarpe optik turneringens bedste parti, uden at det var noget flot offerparti. Snarere en øvelse i godt forsvar og kontraoffer.

Samme Sabino Brunello startede som lyn og torden med 2/2, men siden er hans skaklige lyntog forvandlet til et punkteret bumletog med 1/4 i runderne 3-6. Det fik han rettet op på i 7., hvor han med de sorte fik skovlen under polske Igor Janik. Det må have lunet gevaldigt.

Den sidste GM, den topratede, ukrainske Yuri Solodovnichenko, har ligesom Svane ikke rigtig været i problemer på noget tidspunkt. Han har været uhyre slagkraftig og effektiv og har i det hele taget ikke været særligt gavmild med pointene til modstanderne, men har do mod to af de tre danskere, Filip Boe og Bjørn Møller Ochsner, måtte lægge en halv. Den tredje og sidste danske, Nikolai V. Pedersen, venter i dag lørdag.

For danskerne har turneringen været en noget blandet oplevelse. Bjørn var fra starten bedste bud på en GM-norm, men et nederlag i et slutspil mod Svane i 1. rd. var ikke optimalt. Heller ikke senere har han fået speedet scoringen tilstrækkeligt op, men den fine sejr mod Lindgren i 3. og især Brunello i 5. må have lunet gevaldig.

Filip startede som Brunello med 2/2, men siden fulgte nuller i 3. og 4., og efter 7. ligger han som Bjørn på 3½/7. Slet ikke tosset, og feltet er så tilpas samlet, at begge har en god chance for at nå toppen. Svane, Yuri S. og Nagy er nok stukket af, men Brunello, Bjørn og Filip ligger på 4, 3½ og 3½. Ikke uden chancer for ”noget”.

Lidt udenfor chancerne ligger det polske par Igor Janik og Julia Antolak, svenske Phillip Lindgren og Nikolai V. P. Det bliver med garanti ikke til de store præmier, men alle har de vist pletvis styrke og taget points fra toppen.

Stillingen efter 7 runder:
1 IM Frederik Svane, Tyskland (2438) 5½ point
2 – 3. GM Yuri Solodovnichenko, Ukraine (2561) 5 point
3 GM Gabor Nagy, Ungarn (2518) 5 point
4 GM Sabino Brunello, Italien (2517) 4 point
5 – 6. IM Bjørn Møller Ochsner (2505) 3½ point
5 – 6. IM Filip Boe Olsen (2397) 3½ point
7 IM Igor Janik, Polen (2505) 2½ point
8 – 10. IM Nicolai Vesterbæk Pedersen (2369) 2 point
8 – 10. IM Phillip Lindgren, Sverige (2356) 2 point
8 – 10. WIM Julia Antolak, Polen (2340) 2 point

Lørdagens parringer i runde 8 på Morten Børup Skolen kl. 15:30:
IM Phillip Lindgren (2356) – IM Frederik Svane (2438)
GM Yuri Solodovnichenko (2561) – IM Nicolai V. Pedersen (2369)
IM Bjørn Møller Ochsner (2505) – WIM Julia Antolak (2340)
IM Igor Janik (2505) – IM Filip Boe Olsen (2397)
GM Sabino Brunello (2517) – GM Gabor Nagy, (2518)

Objektivt set må Brunello-Nagy og Lindgren-Svane være det mest spændende, men glem ikke Yuri-Nikolai.

I sidste runde søndag kl. 10:00 ser parringerne således ud:
IM Filip Boe Olsen (2397) – GM Sabino Brunello (2517)
WIM Julia Antolak (2340) – IM Igor Janik (2505)
IM Nicolai V. Pedersen (2369) – IM Bjørn Møller Ochsner (2505)
IM Frederik Svane (2438) – GM Yuri Solodovnichenko (2561)
GM Gabor Nagy, (2518) – IM Phillip Lindgren (2356)

Man skal være et skarn, hvis ikke man glæder sig til det direkte showdown mellem Ukraine og Tyskland. Endda med Nagy åndende dem begge i nakken, og han har den letteste modstander.

Link til live på chess24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/smuk-skak-2021-gm/8/1/1

Link til live på alle 5 partier samtidigt: http://liveskak.dk/2021/skanderborg/gm/r8/

Link til turneringstavlen for Smuk Skak GM Tournament 2021: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourid=26892&curtab=tour-table

Smuk Skak Weekend EMT endte med 80 deltagere der spiller i 13 grupper. Link til grupper og resultater: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=26844

Link til hjemmesiden for Skanderborg Skakklub: http://skanderborgskakklub.dk/

Claus Qvist Jessen har taget billeder fra turneringen i de smukke rammer i Kulturhuset i Skanderborg. De kan findes her: https://www.facebook.com/media/set?vanity=DanskSkakUnion&set=a.10158825113434051