You are currently viewing Kampskak fra øverste hylde

Kampskak fra øverste hylde

Claus Qvist Jessen fra den arrangerende klub, Skanderborg Skakklub, skriver til skak.dk om første runde i klubbens GM-turnering, Smuk Skak GM Tournament 2021, der blev spillet lørdag aften i Kulturhuset i Skanderborg.

Den meget lange coronapause har ikke været god for ret meget udover et eksplosivt salg af mundbind og håndsprit. Skaklivet har været lagt i mølpose, og så skulle man måske vente, at spillerne ville starte blødt med udramatisk spil og remiser lige på den anden side af Sofiareglens 30 træk.

Forkert! Allerede fra de første træk stod det lysende klart, at den skaklige aggressivitet ved SMUK-Skak ikke fejlede noget, for sjældent har man på dansk jord oplevet mere kompromisløs og gevinstsøgende skak. De 10 kamphaner og -høner gik til den med fuld energi, og det eneste, der havde taget skade under coronapausen var fredspiben.

Polske Igor Janik fik som hvid i engelsk et vist initiativ mod Skanderborgs Nicolai V. Pedersen. Initiativet blev i høj grad bygget op over en nyttig tempofordel og de angrebschancer, man kan opleve, når der er uligefarvede løbere og dronninger. Nikolai fik aldrig udbytte af den åbne a-linje, mens Igors centrale e-linje kostede en masse blod og til sidst partiet.

Polske Igor Janik på vej mod et helt point mod Nicolai V. Pedersen.

Dagens rene stormesteropgør var mellem Ukraines Yuri Solodovnichenko og ungarske Gabor Nagy. I en formentlig ret teoretisk sicilianer fik Solodovnichenko som hvid hugget en bonde på dronningefløjen. Sort svarede igen med et angreb på kongefløjen, et angreb som desværre for ham hurtigt løb ud i ingenting. Ukraineren havde dog helt styr på tingene, og da røgen lettede efter afbytningerne, var han en kvalitet og to forbundne fribønder forud. Sort opgav.

Yuri Solodovnichenk (t.h.) vandt ret sikkert over stormesterkollegaen Gabor Nagy (t.v.). Her er de ved post-mortem-analyserne i foyeren.

Svenske Phillip Lindgren slap som hvid fint fra Sabino Brunellos dronningeinder og havde endda et par ganske fremskudte officerer på dronningefløjen. Det så lovende ud, i hvert fald indtil den italienske GM i træk 20 meget midlertidigt så sit snit til at ofre en løber på f2. 17 slag efter var der renset godt ud i officersbestanden, sort havde en kvalitet, og hvids springer kunne ikke stille meget op mod sorts tårn. Udsigten til alvorligt mandefald blandt hans a- og b-bønder fik hvid til at kaste håndklædet i ringen.

Sabino Brunello (t.v.) analyserer sin gevinst sammen med modstanderen, Philip Lindgren, ude i foyeren. Formand Torkild lytter og lærer.

De to GM-jagtende IM’er Bjørn Møller Ochsner og Frederik Svane stå begge på Skanderborgs holdkort, selvom Fredrik fra Lübeck repræsenterer Tyskland. Svanes nimzoinder gav en balanceret, men dog lige stilling. Hvid trykkede godt i den halvåbne d-linje, mens sorts pres i c-linjen gik i retning af Bjørns isolerede dobbeltbonde på c3 og c4. Et sort f5-f4 slog hul på den hvide kongestilling, gav en masse afbytninger, og da langt over halvdelen af brættet var byttet af, havde sort en god merbonde i et tårnslutspil. Til sidst kunne hvid ikke længere stoppe sorts fri b-bonde, og han opgav.

Bjørn (t.v.) har sat alle sejl til for at score den manglende GM-norm, men forsøget fik et skud for boven allerede i første runde, da Frederik Svane tog hele pointet i slutspillet. Men udsigten var uforlignelig.

Skanderborgs Filip Boe Olsen spillede frisk til mod Julia Antolaks åbne grünfeldinder. Den slags åbninger ender gerne med vildt spil fra begge sider, og det skete også hed. Vildskaben bblev ikke mindre, da hvid ofrede d4-bonden, men han fik flot spil i den åbne c-linje, en fribonde på c6 og en kedeligt perforeret, sort kongestilling. Materielt var stillingen lige til det sidste, men den pivåbne stilling og de hvide mattrusler kostede dyrt, og Filip nettede hele pointet.

Filip tænker dybe tanker over Julias grünfelder. Dagens måske mest overbevisende gevinst.

10 kamplystne spillere, fem partier og fem afgørelser. Ikke en eneste remis; fortsæt endelig med det!

Resterende program for turneringen:
Søndag den 15. august kl. 17:00: 2. runde
Mandag den 16. august kl. 17:00: 3. runde
Tirsdag den 17. august kl. 17:00: 4. runde
Onsdag den 18. august kl. 17:00: 5. runde
Torsdag den 19. august kl. 17:00: 6. runde
Fredag den 20. august kl. 18:00: 7. runde
Lørdag den 21. august kl. 15:30: 8. runde
Søndag den 22. august kl. 11:00: 9. runde

Smuk Skak Weekend EMT starter fredag den 20. august. Indtil videre er der 65 tilmeldte spillere. Link til invitation og tilmelding: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=26844

Link til turneringstavlen for Smuk Skak GM Tournament 2021: https://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourid=26892&curtab=tour-table

Tuneringen kan følges live her: https://view.livechesscloud.com/#b9216cfd-5ec9-4856-b35c-0e8d861d5a3c

Link til hjemmesiden for Skanderborg Skakklub: http://skanderborgskakklub.dk/

Claus Qvist Jessen har taget billeder fra turneringen i de smukke rammer i Kulturhuset i Skanderborg. De kan findes her: https://www.facebook.com/media/set?vanity=DanskSkakUnion&set=a.10158825113434051