You are currently viewing Statusopdatering fra EU-mesterskabet i Mureck, Østrig

Statusopdatering fra EU-mesterskabet i Mureck, Østrig

IM Andreas Hagen beretter fra EU-mesterskabet i Østrig der er halvvejs:

Efter 5. runde af EU-mesterskabet i Mureck, Østrig, er de danske resultater således:

U14: Jeppe Hald Falkesgaard (4 points), Noah Krug Wahlgreen (3 points).
U12: Vitus Bondo Medhus (5 points), Emil Zander (3,5 points), Sarah Sima Derlich (2 points), Anna Sofie Li (2 points).
U10: August Jalving (2,5 points)
U8: 2. Alexandru Pirtac (3 points), Frida Bjerregaard Hagen (3,5 points), Robert Skytte (2,5 points).

Link til resultater fra turneringen: http://chess-results.com/tnr570672.aspx

De danske spillere er indlogeret på et hotel i Gosdorf ca. 3 km. fra spillestedet. Dagene går typisk med gåture, forberedelser, gennemgang af partier, gemmelege på hotellet, skak-quiz, friluftsbad osv. Øverst billede fra fællesarealet, hvor landstræner IM Rasmus Skytte gennemgår partier fra turneringen. Billedet er taget af Cristina Sima Derlich.

Lad os kigge på nogle af de lærerige oplevelser og højdepunkter de danske spillere indtil videre har erfaret:

Bøndernes vigtigste opgave. Hvad er bøndernes vigtigste opgave? Det er der sikkert mange meninger om, dog lister referenten følgende som den absolut vigtigste opgave for bonden: Bønderne skal stilles på en sådan måde, så de optimerer ens egne officerers energi samtidig med, at de begrænser modstanderens officerers energi (dominans).

I runde 3 så vi et godt eksempel på det, og selvom dette var forberedt af Jeppe bliver det ikke mindre instruktivt.
Modstanderen i nedenstående parti spiller en tvivlsom åbning, men at straffe tvivlsomme åbninger over brættet kan være svært. Jeppes spil illustrerer dét, at man kan spille med bønderne, så de begrænser modstanderens officerers aktivitet.

Først spillede Jeppe 7.d5 for at lukke munden på løberen på b7.
Derefter spillede Jeppe 11.b4 for at dominere springeren på a6. Tarrasch sagde noget i retning af “If one piece is badly placed, your whole game is bad”, hvilket illustreres her. Efter 11.b4 har modstanderen hele to dårligt placerede officerer pga. hvids behandling af bønderne (springeren på a6 og løberen på b7). Modstanderen formåede aldrig fuldt ud at komme tilbage fra dette modne åbningsspil. Sort fik dog skilt sig af med springeren på a6 og løberen på b7, men den grundlæggende sygdom forplantede sig til den sortfeltede løber (fordelenes forvandlingsevne), og Jeppe kørte gevinsten hjem.

Springere hader randbønder. Sarah Sima Derlich illustrerede i runde 3, at springere generelt hader randbønder.

Vitus Bondo Medhus fik i runde 3 vist sin taktik-kunnen i følgende parti:

I 5. runde viste Vitus igen sin kunne indenfor konkret variantberegning:

Alle brikker skal med i angrebet. Et angreb har ikke tendens til at lykkes medmindre alle brikker er med i angrebet. Det er en fornøjelse at spille følgende parti igennem, hvor Emil virkelig værner om princippet om at få alle brikker med i angrebet:

Mat i 2: Det er vigtigt at kunne spotte sine forcerede matter. Hvad trækker Frida her?

Vi vender tilbage efter turneringens 9. og sidste runde med en forhåbentlig positiv beretning om danske medaljer. Det ser godt ud i skrivende stund. Humøret er højt, skaksulten er stor. Hvis der er fokus og sejrsvilje i de sidste runder bør det lykkes at hive nogle medaljer hjem til Danmark.

Der er dagligt live fra grupperne U10-U14 på chess-results, hvor der også er kamera fra spillestedet: http://chess-results.com/LiveTournaments.aspx?lan=32