Bent Larsens gravsted

Onsdag den 4. marts 2020 ville stormester Bent Larsen være fyldt 85 år, hvis han stadig havde været i live. Bent Larsen døde den 9. september 2010. ØBROs mangeårige førstebræt, Mads Smith Hansen, var i februar på en længere rejse i Sydamerika, og besøgte også Bent Larsens grav i Buenos Aires.

 

Mads Smith Hansen fortæller til skak.dk, at det netop i dag er 40 år siden, at han første gang oplevede Bent Larsen in persona ved et arrangement i Slagelse Skakklub.

 

Her følger Mads Smith Hansens guide til at finde Laura og Bent Larsens gravsted:

 

Bent Larsen er begravet på én af de fire britiske kirkegårde i Buenos Aires. Det er hverken den største eller mest centralt beliggende af dem, så her er en vejledning i at finde den. Den hedder Jardin Pablo Nogues.

 

Gå til den store togstation Retiro i Buenos Aires. Retiro er faktisk flere stationer samlet i én, så find den med linjen Belgrano Norte. Det er den anden stationsbygning på venstre hånd, hvis man kommer oppe fra Plaza San Martin.

 

Køb billet til Los Polvorinos. Man kan kun købe enkeltbillet, som i februar 2020 kostede 22 pesos svarende til ca. 2 kr. Los Polvorinos ligger 14 stop og 1 time 15 min mod nordvest. Toget kører ca hvert kvarter.

 

Efter afstigning skal man over på højre (den nordlige) side af sporet og gå til venstre. Gå ind i parken og følg den asfalterede sti helt frem til den slutter ved en større vej efter ca 1 km. Drej til højre ad denne vej. Efter ca 600 m kommer en lysreguleret rundkørsel med et mindesmærke for heltene på Las Malvinas i midten. Gå lige over og fortsæt ca 2 km. Du passerer undervejs et lyskryds. Ved sidevejen Morse er der et stort skilt med kirkegårdens navn, men det er svært at se, så kig i stedet efter vejnavnet. Gå til venstre ad Morse; 200 m nede af den ligger kirkegården (cementario).

 

Gå til venstre ad Morse; 200 m nede af den ligger kirkegården (cementario).

 

Der er et lille blomsterudsalg ved indgangen. Den britiske del af kirkegården ligger i venstre del, men den højre del er tysk. De har hver deres administration, og folkene på det engelske kontor er meget hjælpsomme. Kun lederen, Maria Fernanda Selva, taler dog engelsk. Hun kan kontaktes på email: contacto@cementeriobritanico.org.ar

 

Kirkegården er åben dagligt kl 8-17 (dog ikke 1. maj, jul og nytår), og kontoret er åbent man-lørdag 9-12 og 14-17 samt søndag 9-12.

 

Graven har plads (la parcela) 5-F-41. Gå frem i venstre side ad en buet sti. Hvor stien bliver lige, ligger område 5-F på højre hånd. Nr 41 ligger allersidst under træet i en af de midterste rækker.

 

 

I februar 2020 var inskriptionen på stenen blevet utydelig. Personalet blev overtalt til at male stenen op mod lovning på, at en fremtidig gæst ville betale de 500 pesos (ca 45 kr i februar 2020), det koster. Medbring derfor 500 pesos og spørg kontoret om der er betalt, hvis stenen er blevet malet op.

 

Q.E.P.D. står for ‘Que en paz descansa’, hvilket betyder ‘Må du hvile i fred’.

 

Mads Smith Hansen