Vitus Bondo Medhus Nordisk Mester

Søndag aften vandt Vitus Bondo Medhus fra Evans det Nordiske Mesterskab på Hotel Fredericia. Han gik ubesejret gennem turneringen og endte på 4½ point i de 6 partier, hvilket var et halvt point foran den nærmste forfølger.

 

 

En glad Vitus Bondo Medhus (i midten) med pokal og diplom som Nordisk Mester 2020. Foto: Johnni Marcussen 

 

Holdleder Leif Kristensen beretter fra de to sidste runder, der desværre ikke gav yderligere medaljer til de danske spillere, selvom Bjarke Hautop Kristensen og Jeppe Hald Falkesgaard var meget tæt på, men tabte på korrektion. 

 

Femte runde ved NM i ungdomsskak: Flot runde!


Efter 4 runder har alle danske spillere fået points, og forventningerne til dagens runde er høje, idet de danske spillere er favoritter i 9 ud af 10 kampe. I kampen for danske medaljer har Vitus de bedste chancer i gruppe E, men også Jeppe i gruppe D og Bjarke i gruppe A kan med en god sidste dag slutte i top 3. Runden gav danskerne 7 points, så nu er vi igen over 50%. Vitus vandt topopgøret og fører gruppe E med 1 point. Bjarke vandt også (heldigt) og ligger før sidste runde på tredjepladsen, et ½ point efter de 2 førende.

 

A-gruppen:

Bjarke Hautop Kristensen (2227) spillede engelsk med hvid mod CM Leo Crevatin (2219) Sverige, som Nicolai spillede remis med i 2. runde. Bjarke kom dårligt fra åbningen, mistede en bonde og modstanderen havde klar fordel. Desuden havde Bjarke brugt meget tid, så det så sort ud. Måske var det grunden til, at modstanderen mistede koncentrationen og med en grov fejl lukkede Bjarke ind i partiet igen. Modstanderen lavede endnu en fejl, og pludselig var det slut, da modstanderen tabte dronningen for et tårn.

 

Partiet: 

 

 

Nicolai Kistrup (2194) spillede med sort siciliansk mod Jaakko Takala (1686) Finland, og efter 15 træk havde Nicolai udlignet. Modstanderen ofrede upræcist en bonde, så Nicolai fik fordel. Nicolai spillede et par unøjagtigheder, der gav modstanderen en chance for at få fordel, men da modstanderen i stedet ukorrekt ofrede en kvalitet, vandt Nicolai let.

 

B-gruppen:

Adesh Easwaralingam (2128) mødte med hvid spansk i partiet mod Leif Reinert Fjallheim (1996) Færøerne, men senere kom det ind i en kongeindisk stilling. Adesh fik ingen fordel efter åbningen, men i midtspillet spillede modstanderen upræcist, og Adesh fik fordel. Da modstanderen tillod Adesh at vinde 2 lette officerer for et tårn, fik Adesh klar fordel og vandt hurtigt.

Sander Stage-Steffensen (2105) spillede med sort spansk mod Flovin M. Tummasarson (1664) Færøerne, som Adesh vandt over i første runde. Sander stod lidt dårligere efter åbningen, men fik tidligt i midtspillet udlignet. Efter et par unøjagtigheder fra modstanderen fik Sander fordel. Sander fik større og større fordel og kombinerede sig til sidst gennem modstanderens kongestilling.

 

C-gruppen:

Casper Liu (2123) spillede med hvid London-systemet mod Luitjen Akselsson Apol (2039) Færøerne, og det blev hurtigt et vildt parti. Efter 9 træk havde Casper vundet en bonde, men modstanderen kunne hurtigt få et farligt angreb, så Casper forsøgte at opnå dronningafbytning, men i stedet ofrede modstanderen dronningen, og Casper måtte kæmpe for at bevare ligevægten. Casper fandt ikke det rigtige forsvar, og pludselig kunne modstanderen have fået klar fordel, men heldigvis spillede han det ikke. Modstanderen kunne have valgt en trækgentagelse men var ikke interesseret i remis. Herefter stod Casper igen bedst med dronning mod tårn + løber. Casper fik klar fordel, men pludselig tillod han desværre en forceret

trækgentagelse, så partiet sluttede remis.

Oscar Veiergang (1707) spillede med sort en opstilling med g6, Lg7 mod Benedikt Briem (1841) Island, men slap dårligt fra åbningen. Oscar tillod hvid et bondefremstød i centrum, der kostede Oscar en kvalitet. Selv om Oscar forsøgte at sprælle, var det håbløst, og han tabte.

 

D-gruppen:

Jeppe Hald Falkesgaard (1936) blev som hvid mod Marek Religa (1471) Sverige, som besejrede Noah i 2. runde, mødt med Budapestergambitten. Jeppe kom fint ud af åbningen og fik lille fordel. I midtspillet tænkte modstanderen utroligt længe uden at finde en god plan. Da modstanderen ukorrekt ofrede en bonde, fik Jeppe klar fordel og havde desuden klart bedst tid. I en klart vundet stilling med dronning + tårn + 6 bønder mod dronning + tårn + 4 bønder, valgte Jeppe desværre en dårlig dronningafbytning, hvorefter der opstod et tårnslutspil med 4 mod 3 bønder på samme fløj. Stillingen var sikkert remis, men i praktisk spil kan man nemt lave en fejl. De spillede 113 træk, inden partiet sluttede remis, men omkring træk 100

havde Jeppe faktisk et par muligheder for at vinde.

Noah Krug Wahlgreen (1765) spillede med sort Caro-Kann mod Elias Petersen (1151) Færøerne, og Noah fik udlignet allerede i åbningen. Noah kunne have vundet en bonde i midtspillet men undlod det. Da modstanderen ofrede en bonde, tog Noah bonden og lidt mere og fik klar fordel. Herefter vandt Noah sikkert partiet.

 

E-gruppen:

Vitus Bonde Medhus (1779) mødte med hvid Kalashnikov-varianten i siciliansk i partiet mod Niklas Jaakola (1678) Finland i kampen om førstepladsen. Før runden delte de førstepladsen med 3 points. Vitus fik en god stilling efter åbningen og havde lille fordel, men desværre spillede Vitus derefter noget, der tillod modstanderen at udligne. Men så kom der en gave: modstanderen satte en officer direkte i slag, hvorefter Vitus let vandt.

Tunad Chand Penki (1233) spillede med hvid italiensk mod Einar Dagur Brynjarsson (1121) Island og ofrede en bonde, men i fortsættelsen var Tunad for fokuseret på at vinde bonden tilbage frem for at rokere og udvikle. Tunad kom bagud i udvikling og fik flere svagheder, der kostede et par bønder, så modstanderen fik hurtigt klar fordel. Senere bukkede Tunad en officer, og så var det slut. 

 

Sidste runde ved NM i ungdomsskak: Succes og skuffelse!


Før runden håber vi på 2-3 medaljer. Vitus fører sin gruppe med 1 point, så en remis er nok til at vinde. Bjarke ligger på 3. pladsen, men møder en af de 2 førende med sort, så hvis han får point, vil det nok udløse en medalje. Med 1 sejr i sidste runde kan Jeppe sandsynligvis snuppe 3. pladsen. Danskerne er favoritter på 6 brætter, så vi håber på endnu en runde med over 50%. Slutresultatet blev en medalje, da Vitus sikrede Danmark guld i E-gruppen. Det var desværre stolpe ud for
Bjarke og Jeppe, der begge sluttede på en delt tredjeplads, men ikke havde bedst korrektion. Også Nicolai kunne med en sejr være kommet i top-3, men han tabte desværre. Den samlede score i sidste runde var 6 points, så danskerne sluttede over 50% på en delt 3. plads i nationskonkurrencen, som Norge vandt helt  suverænt.

A-gruppen:
Bjarke Hautop Kristensen (2227) spillede en slags pirc med sort mod Hilmir Freyr Heimisson (2250) Island, og han fik udlignet efter åbningen. Men i midtspillet fik Hilmir lille fordel. De kom ud i et slutspil med springer + løber + 5 bønder, hvor Hilmir vandt en bonde, men Bjarke havde stadig remischancer, da det var uligefarvede løbre. Hilmir fik ikke spillet slutspillet helt præcist, så Bjarke fik en chance for at udligne i  tidnøden, men den fandt han desværre ikke og tabte. Bjarke sluttede på 3½ points, marginalt over den forventede score, men ærgerligt at nederlaget sendte ham ud af top-3. 

Nicolai Kistrup (2194) havde hvid i hollandsk mod Henri Lahdelma (2253) Finland. Nicolai kom bedst fra åbningen og havde lille fordel i midtspillet. Fordelen blev større, og Nicolai fik klar fordel efter nogle upræcise træk fra modstanderen, men desværre fejlede Nicolai i begyndende tidnød og lukkede igen modstanderen ind i kampen. I en vanskelig stilling og med meget dårlig tid lavede Nicolai den afgørende fejl og tabte et tårn og dermed partiet. Nicolai sluttede på 3 points, lidt over den forventede score.

B-gruppen:
Adesh Easwaralingam (2128) havde hvid mod Patrik Aalto (2080) Finland i en spansk åbning, hvor modstanderen spillede tidligt g6. Adesh fik lille fordel efter åbningen, men da alle lette officerer var byttet af, var det ikke så let at realisere fordelen. Adesh havde stor terrænfordel, men modstanderen forsvarede sig godt. Adesh forsøgte længe, også fordi modstanderen havde dårlig tid, og faktisk var det dette parti, der blev sidst færdig, men desværre lykkede det ikke at nedbryde modstanderens forsvar. Adesh sluttede på 3 points, lidt under den forventede score.
Sander Stage-Steffensen (2105) havde hvid i italiensk mod Victor Muntean (1960) Sverige, men han fik ingen fordel efter åbningen. Efter nogle upræcise træk fra Sander fik modstanderen lille fordel i midtspillet. Men Sander fik igen udlignet, og kampen var helt åben. Det bølgede lidt frem og tilbage, men i træk 30 lavede modstanderen en grov fejl, der gav Sander overtaget. Da modstanderen i træk 35 lavede endnu en fejl, var det slut, og Sander vandt sikkert. Sander sluttede på 3½ points, lidt over den forventede score.

C-gruppen:
Casper Liu (2123) spillede hvid i lukket siciliansk mod den førende Elias Keso (2177) Finland. Casper fik ingen fordel efter åbningen, men i midtspillet overspillede modstanderen sin stilling, og med en smart finte kunne Casper vinde en bonde. Han tog den ikke på den optimale måde, så i et træk fik modstanderen muligheden for at udligne, men det så han ikke. I stedet vandt Casper endnu en bonde og havde klar fordel. Det endte i et tårnslutspil, hvos Casper burde have vundet, men desværre valgte han en udgave, som det var muligt for modstanderen at holde sammen på. Casper sluttede på 3 points, lidt under det forventede i forhold til det danske ratingtal.
Oscar Veiergang (1707) spillede med sort modern mod Benedikt Thorisson (1653) Island, men modstanderen havde lille fordel efter åbningen. I midtspillet valgte modstanderen en forkert plan, der gav Oscar fordel, og efter endnu en fejl fra modstanderen fik Oscar klar fordel. Oscar vandt en bonde og fik en farlig fribonde i d-linjen. Omkring tidnøden fik modstanderen en enkelt mulighed for at udligne, men da han ikke så det, var det slut. Oscar sluttede på 2½ points, klart over den forventede danske score. 

D-gruppen:
Jeppe Hald Falkesgaard (1936) spillede med sort mod London-systemet mod Aleksandr Hakkinen (1572) Finland. Jeppe fik allerede i åbningen fordel, da modstanderen alt for optimistisk forsøgte et kongeangreb. Jeppe bevarede fordelen i midtspillet og reagerede klassisk på et fløjangreb ved at åbne centrum, og da modstanderens konge stadig befandt sig midt på banen, kunne Jeppe afslutte partiet med et afgørende matangreb. Jeppe sluttede på 4 points, marginalt under den forventede score.
Noah Krug Wahlgreen (1765) spillede med hvid London-systemet mod Sergey Eliseev (1947) Norge, men fik ingen fordel efter åbningen. I midtspillet var stillingen meget lige, og det bølgede lidt frem og tilbage. Omkring træk 25 har Noah dog fået lille fordel, men umiddelbart efter skiftede fordelen side, da modstanderen vandt en bonde. Noah vandt bonden tilbage i træk 37 i begyndende tidnød, og nu var stillingen igen lige. Partiet sluttede remis kort herefter, hvor der var lagt op til trækgentagelse. Noah sluttede på 3½ points, ganske lidt under den forventede score.

E-gruppen:
Vitus Bondo Medhus (1779) spillede med sort Kalashnikov-varianten mod Jami Valpas (1306) Finland, og det var et godt valg, der hurtigt udlignede for Vitus. Vitus tilbød remis i træk 15, men modstanderen afslog. Men efter 21 træk stod Vitus bedst, og derfor tilbød modstanderen remis, og det accepterede Vitus, fordi det sikrede ham førstepladsen. Vitus opnåede i alt 4½ points uden tabspartier, og hans score var lidt over forventet.
Tunav Chand Penki (1233) spillede hvid i en skotsk gambit mod Petur Garsar Magnussen (1000) Færøerne, og det gik rent ind. Modstanderen spiste et par farlige bønder, mens Tunav spillede lige efter bogen og vandt partiet i 18 træk. Tunav sluttede på 1½ points, lidt under forventet, men da det var Tunavs debut på den internationale scene, må man regne med at tabe lidt rating. 

 

 

I konkurrencen mellem landene sluttede Danmark på en delt 3 plads. Norge vandt holdkonkurrencen med 38½ point.

 

 

 

Link til resultater fra turneringen: HER – resultaterne med korrektionsberegning kan også ses på Chess-results: HER

 

Link til hjemmesiden for turneringen: http://www.fredericia-skakforening.dk/nycc2020 

 

Partierne fra turneringen kan følges på: http://www.fredericia-skakforening.dk/nycc2020/live/

 

Partierne kan gennemspilles på Chess24: HER