Skolernes Skakdag 2020

 

Når skolerne fredag den 7. februar holder Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag, fejres både 10 års jubilæum, og at hjernens motionsdag har udviklet sig eksplosivt trods et årti med digital tsunami og smartphones overalt. Fra 1.100 deltagere på 10 skoler i 2011 til 51.855 elever på 302 skoler i 2020.

 

Finansminister Nicolai Wammen holder den officielle tale til årets Skolernes Skakdag kl. 12:15 på Blågård Skole i København. Generalsekretær Mads Jacobsen fra Dansk Skoleskak byder ministeren velkommen: ”I en tid med debat om reformer, pressede skoler og hvor mental sundhed og skærmafhængighed udfordrer som aldrig før, er det positivt, når skoler tænker ud af boksen, og bruger skoleskak som et analogt modtræk, der hjælper eleverne fagligt, socialt og mentalt. At rekordmange unge – Danmarks fremtid – er med her i jubilæumsåret, glæder vi os til at fejre sammen med finansministeren.”

 

Hjerneforsker Jon Sigurd Wegener, Copenhagen Business School, bifalder også dagen: ”Udfordringer med stress og mental sundhed hos unge – ja, faktisk i alle aldre – er et af vor tids største problemer. Et stort skærmforbrug får en del af skylden, så når rekordmange elever med Skolernes Skakdag motionerer hjernen for 10. år i træk, træner problemløsning og holder fokus i længere tid ad gangen, er det meget positivt og et træk i den rigtige mentale retning. Det glæder mig både som hjerneforsker og far.” 

 

Det er dog ikke kun fredag før vinterferien, at bøger og blyanter erstattes af brætter og brikker, for 600 skoler landet over har sat skoleskak på skemaet enten som frivillig læringsaktivitet eller obligatoriske timer. På Blågård Skole har indskolingen fx en ugentlig SKAK+MAT® time (Dansk Skoleskaks matematikkoncept), der lærer dem matematik og problemløsning på nye måder.

Skolernes Skakdag arrangeres af 302 skoler og Dansk Skoleskak, med Spar Nord Fonden som national partner og Børneavisen som mediepartner.

 

Link til Dansk Skoleskak: https://skoleskak.dk/ – foto øverst fra Dansk Skoleskaks hjemmeside.