Dobbeltrunde i Gilleleje

Fredag var den sidste af to dage med dobbeltrunder ved stormesterturneringen i Gilleleje. I formiddagsrunden blev der lidt usædvanligt kun fundet en enkelt vinder, hvilket var Mikkel Antonsen der besejrede Sveshnikov i et langt parti der først sluttede 45 minutter inden dagens anden runde. Partiet var helt i balance frem til træk 74, hvor Mikkel får muligheden for at vinde a-bonden, som efterfølgende gør den hvide b-bonde meget farlig. Da Sveshnikov åbner stillingen op får Mikkel byttet dronningen, hvilket afgør partiet, da b-bonden løber i mål.

 

 

Mikkel Antonsen besejrede Evgeny Sveshnikov i 83 træk. Foto: Mads Boe

 

Endnu længere var partiet mellem klubkammeraterne Jonny Hector og Jacob Sylvan. Det blev remis efter 96 træk i et tårnslutspil, hvor Jonny havde en bonde mere. 

 

Yankelevich og Berkes fulgte frem til træk 16 et parti mellem Karjakin og Anand fra 2019. Sort ofrer en officer for udvikling, men skal selv passe på da bondestrukturen er dårlig. Efter at hvid gav officeren tilbage, har han lille fordel, men ungareren forsvarer sig godt. Remis i 31 træk. 

 

Der var aldrig noget alvorligt på færde i partiet mellem Sabino Brunello og Jesper Thybo. Der blev hurtigt byttet mange brikker af og taget remis efter 35 træk.  

 

Filip Boe Olsen kom ikke specielt godt ud af åbningen med hvid mod Kåre Kristensen. Men partiet kom rigtig aldrig ud over remisgrænsen og endte ud i trækgentagelse i træk 28. 

 

I eftermiddagsrunden fortsatte Berkes vejen mod turneringssejren. Det gik ud over Mikkel Antonsen, der allerede i åbningen kom i problemer, og tabte en bonde i træk 19, og reelt aldrig fik kompensation.

 

 

Ferencs Berkes er på vej mod turneringssejren i Nordkalottens 40 års jubilæumsturnering. Foto: Thomas Vestergård

 

Jesper Thybo kom til at stå godt mod Jonny Hector, og endte ud i et slutspil med 2 lette officerer og 2 forbudne bønder mod to lette officerer. Det så vundet ud, men pludselig kom kongen for tæt på bønderne, og så var det remis. Jesper har dog stadig mulighed for at lave den afgørende GM-norm, men det kræver nok en gevinst med de hvide brikker mod Sveshnikov i morgendagens runde.

 

Sveshnikov så ud til at have godt styr på Scheveningen varianten med hvid mod Brunello. Sorts konge på d7 kom til at stå meget udsat, og da først Sveshnikov fik åbnet stillingen op, Kunne Brunello ikke finde noget forsvar. 

 

Kåre Kristensen forsøgte sig med firebondevarianten i Kongeindisk mod Lev Yankelevich, men kom allerede i åbningen galt afsted. Med tunge brikker på brættet er det ofte afgørende, hvilken kongestilling der er mest udsat. 

 

Jacob Sylvan mod Filip Boe Olsen var et meget dramatisk parti. Filip kommer godt ud af åbningen med sort i en Benoni, men overser 22.Sxd4 der giver hvid klar fordel. Filip forsøger at komplicere med 22.-,Sf4, men Jacob forsvarer sig fint, og opnår gevinststilling. I tidnød spiller han forkert, og Filip får en ny dronning, så han har to dronninger mod en dronning. Så spiller Filip forkert, og partiet ender remis ved trækgentagelse. Partiet:  

 

 

Stillingen efter 7 runder:  

1. GM Ferenc Berkes (2649) 6 point

2. IM Jesper Søndergaard Thybo (2579) 5 point

3. GM Sabino Brunello (2536) 4½ point  

4. – 5. GM Evgeny Sveshnikov (2481) 4 point 

4. – 5. IM Lev Yankelevich (2483) 4 point

6. GM Jonny Hector (2481) 3½ point 

7. IM Mikkel Antonsen (2384) 3 point 

8. IM Jacob Sylvan (2325) 2 point

9. – 10. IM Kåre Kristensen (2350) 1½ point  

9. – 10. IM Filip Boe Olsen (2353) 1½ point  

 

Lørdag spilles der enkeltrunde med start kl. 14:00. Her ser parringerne således ud:   

IM Lev Yankelevich (2483) – IM Jacob Sylvan (2325)
IM Mikkel Antonsen (2384) – IM Kåre Hove Kristensen (2350)
GM Sabino Brunello (2536) – GM Ferenc Berkes (2649)
IM Jesper Søndergaard Thybo (2579) – GM Evgeny Sveshnikov (2481)
GM Jonny Hector (2481) – IM Filip Boe Olsen (2353)

 

Resterende program for turneringen: 

Lørdag den 18. januar 2020 kl. 14-19 – 8. runde
Søndag den 19. januar 2020 kl. 14-19 – 9. runde 

 

Nyheder om XtraCon Invite Chess 2020 kommer løbende på turneringens hjemmeside: http://xtraconinvitechess2020.dk

 

Link til turneringstavlen: HER

 

Link til live: http://liveskak.dk/2020/Xtracon-invite/

 

Turneringen vises også live på Chess24: HER