Kampskak i Gilleleje

Hovedarrangør Martin Noer fra skriver om dobbeltrunden ved XtraCon Invite Chess 2020:

 

2. runde:

 

Der blev gået godt til den da der tirsdag formiddag blev spillet 2. runde i XtraCon Invite Chess 2020 på Hotel Gilleleje Strand. 

 

Selv om Brunello havde de sorte brikker gik han hurtigt i kødet på Filip Boe Olsen. Med 14.-e5 gav han en bonde med fik et voldsomt initiativ. Partiet sluttede definitivt, da 22.Sxb7 flot blev besvaret med 22.-Dxd2+!, der afgør partiet. Hvid går mat.

 

Jacob Sylvan kom fornuftigt ud af sin engelske åbning. Jesper Thybo prøvede at fremtvinge sig initialet ved et tidligt fremstød på dronningefløjen, men a5 var nok lidt upræcist? 14.-Sa4 havde givet lige spil. Med 33.Tb8 var sort for alvor presset og dame-springer slutspillet, hvor Sylvan havde merbonde var formentlig vundet. Desværre opgav han sin stærke a-bonde for en angreb med springer-dame, der ikke var noget i og spillerne tog hurtigt derefter remis.

 

 

IM Jacob Sylvan spiller remis mod Jesper Thybo i 2. runde. Foto: Martin Noer

 

IM Lev Yamkelevich tiltvang sig hurtigt initiativet mod Mikkel Antonsen og fik en del terræn. For at udbygge forspringet gav han to lette officer for tårn og to bønder. De to bønder var farlige i centrum og det varede ikke længe før tårnet vandt den ene lette officer, da en af bønderne ellers ville gå ned. Dermed kom Lev Yamkelevich tilbage på sporet efter det ærgerlige tab mod Jonny Hector i 1. runde.

 

Kåre Kristensen kom på tavlen med en sikker remis mod den navnkundige stormester Evgeni Sveshnikov. Russeren valgte at besvare 1.c4 med e6 og det blev via trækomstilling dronningegambit. Kåre spillede meget påpasseligt og da der blev byttet af til et dødt løberslutspil, sluttede de fred.

 

Nordkalottens egen stormester Jonny Hector var oppe mod turneringens ratingfavorit Ferenc Berkes, der valgte Caro Kann. Det blev fremrykningsvarianten og hvid stod nok en smule bedre. Der var vist et enkelt tidspunkt, hvor svenskeren kunne have fået fordel, men partiet ebbede ud i remis ved trækgentagelse – et resultat de begge virkede tilfredse med. 

 

3. runde: 

 

Tirsdag eftermiddag blev tredje runde af XtraCon Invite Chess 2020 spillet på Hotel Gilleleje Strand. Tilskuerne er så småt ved at finde ud af, at der er topskak i Gilleleje for såvel skakspillere som lokale interesserede begyndt at indfinde sig tirsdag. Langt de fleste følger dog turneringen via live-dækningen, der udsendes på store skaksider som Chess 24, Followchess og ChessBase.

 

XtraCon Invite Chess 2020 spilles i gode rammer på Hotel Gilleleje Strand. Foto: Martin Noer

 

De tre ratingfavoritter Berkes, Brunello og Thybo er så småt begyndt at røre på sig og hvis ikke det øvrige felt er opmærksomme, er favoritterne snart smuttet. I alt fald har trioen med 2,5 point allerede et helt point forspring til de øvrige forfølgere.

 

Brunello forsøgte vist en nyhed med 11.h4 – normalt er 11.0-0 – for at lægge hurtigt pres på Yankelevichs kongestilling. Angrebet blev dog hurtigt afværget og selv om Brunello længe stod en smule bedre, blev det aldrig rigtigt farligt. Da Brunello til sidst byttede sin gode springer for sorts løber, kom man ind i et dobbelt tårnslutspil, der hurtigt blev taget remis.

 

Ferenc Berkes valgte i dagens parti mod Kåre Kristensen at spille London-systemet. Det blev dog en lidt speciel opstilling, da danskeren spillede 5.-f6 i stedet for det normale 5.-Lf5. Hvid kæmpede for at fastholde sin fordel og det lykkedes rimeligt. I en svær stilling var 17.-exd4 den afgørende fejl og herefter var gevinstføringen nem for en spiller af Berkes kaliber. C-bonden ville koste materiale og så var der ingen grund til at fortsætte.

 

De to unge danske håb Jesper Thybo og Filip Boe Olsen mødtes også i tredje runde. Filip Boe Olsen havde før partiet røbet, at han havde en forfærdelig score mod Thybo og den blev ikke forbedret i dagens parti. I en skarp Catalansk variant fik Thybo godt spil efter 15.Txe5. Presset førte til at hvid vandt et par bønder og da alle officer på nær et sæt løbere blev byttet af, var det tid til sort overgivelse.

 

Jonny Hector spillede med sort en af sine elskede ”slavere”, men Mikkel Antonsen afveg et parti som Hector havde spillet tidligere med 16.f4, der så godt ud. Nordkalottens svenske spiller forsøgte at få modspil mod den hvide konge, men 23.-Db4 satte damen offside og så blev det hårdt. Efter 23.-Sxd2 havde sort vist ingen problemer. I stedet pressede hvid videre og fik afgørende angreb mod Hectors udsatte konge.

 

Seniorverdensmester Evgeni Sveshnikov lagde tidligt et lille men direkte pres mod den sorte mand efter Siciliansk. Jacob Sylvan forsvarede sig så godt han kunne og stillingen var også remis flere gange ifølge computeren. Tårnslutspillet var imidlertid svært for Jacob Sylvan og Sveshnikov afslog da også remis op mod tidnøden. Han ville spille videre og vinde stillingen, der vel på det tidspunkt var minimalt bedre for ham. Sejrsviljen og god teknik gjorde at russeren først vandt en bonde og siden hen et langt tårnslutspil, hvor det så ud som om han spillede mere præcist end sin danske modstander, – der næppe har terpet sådanne slutspil siden han var 10 år.

 

Stillingen efter 3. runde: 

1. – 3. IM Jesper Søndergaard Thybo (2579) 2½ point

1. – 3. GM Sabino Brunello (2536) 2½ point

1. – 3. GM Ferenc Berkes (2649) 2½ point 

4. – 7. GM Jonny Hector (2481) 1½ point 

4. – 7. IM Lev Yankelevich (2483) 1½ point

4. – 7. IM Mikkel Antonsen (2384) 1½ point

4. – 7. GM Evgeny Sveshnikov (2481) 1½ point  

8. – 10. IM Kåre Kristensen (2350) ½ point 

8. – 10. IM Filip Boe Olsen (2353) ½ point 

8. – 10. IM Jacob Sylvan (2325) ½ point

 

Onsdag spilles der kun enkeltrunde med start kl. 14:00. Parringer til runde 4: 

 

IM Lev Yankelevich (2483) – IM Jesper Søndergaard Thybo (2579)
IM Mikkel Antonsen (2384) – GM Sabino Brunello (2536)
IM Jacob Sylvan (2325) – GM Ferenc Berkes (2649)
IM Filip Boe Olsen (2353) – GM Evgeny Sveshnikov (2481)
GM Jonny Hector (2481) – IM Kåre Hove Kristensen (2350) 

 

Resterende program for turneringen: 

Onsdag den 15. januar 2020 kl. 14-19 – 4. runde
Torsdag den 16. januar 2020 kl. 14-19 – 5. runde
Fredag den 17. januar 2020 kl. 10-15 – 6. runde
Fredag den 17. januar 2020 kl. 16-21 – 7. runde
Lørdag den 18. januar 2020 kl. 14-19 – 8. runde
Søndag den 19. januar 2020 kl. 14-19 – 9. runde

 

Nyheder om XtraCon Invite Chess 2020 kommer løbende på turneringens hjemmeside: http://xtraconinvitechess2020.dk 

 

Link til turneringstavlen: HER

 

Link til live: http://liveskak.dk/2020/Xtracon-invite/

 

Turneringen vises også live på Chess24: HER 

 

I forbindelse med turneringen arrangeres der om lørdagen den 18. januar en hurtigskakturnering. Se invitation og tilmeld dig: HER