Kort nyt uge 11

Nordsjællands Skakklub afholdte i den forgangne weekend en træningssamling med den polske stormester Bartosz Socko. Paul Brøndahl fortæller til skak.dk om arrangementet, som havde været en rigtig god oplevelse:  

 

Det har været vanvittig lærerigt og hårdt. Det er ikke for sjov, at han er landstræner for Polen i skak! Temaet var Typiske Angreb, men som altid var hans fokus aktive officerer og iskold beregning. Begge dage var opvarmningen nogle øvelser, vi skulle løse blindt, og vi taler ikke om elementære 2-træks opgaver. Herefter kom der en masse slutspilsstudier, hvor vi typisk fik 5 minutter til at løse opgaverne. Det var lærerigt, men også når han gav lange varianter, og vi ikke måtte flytte brikkerne, skulle man holde tungen lige i munden. Et eksempel på en øvelse, der skulle løses blindt:

 

Hvid: Ke4 a4 og g4
Sort: Kf6 Lg7

 

Der var også en del partigennemgange, hvor fokus var på hans helt store skakhelt, Kasparov. Der var bl.a. et af hans flotteste angrebspartier mod Karpov fra VM-matchen i Lyon, hvor hvid via a3 får tårnet i spil mod Zaitsev-varianten i Spansk. Da fokus var på angreb, blev Morphys berømte parti mod Consultants gennemgået, hvor vi også adskillige gange skulle finde de stærkeste træk og regne, regne, regne.

 

Søndag var det helt store tema bure. Altså stillinger, hvor en konge er indespærret, og hvor stillingen trods materiel overvægt alligevel er ubehjælpelig tabt. 

 

Nogle af Sockos træningstip er følgende, som man garanteret vil kunne få stor gavn af:

1. Brug tid på masser af taktiske øvelser, meget gerne slutspilstudier. Prøv at regne dig frem til hele løsningen og ikke bare jappe igennem.
2. Studér grundigt partierne fra Kasparovs værk On My Great Predecessors. Brug bræt og brikker, og spil også bivarianterne igennem.
3. Hav fokus på aktivitet, og få alle officerer i spil.

 

Weekenden var i mine øjne fremragende med en masse sympatiske og entusiastiske spillere og en aldeles fantastisk og rar træner. Lørdag aften fik vi endda fornøjelsen af hans selskab til en gang spisning. Det er den bedste skaktræning, jeg nogensinde har været med til.

 

GM Bartosz Socko underviste en hel weekend i Nordsjællands Skakklub. Foto: Privatfoto

 

Der er kommet forkert samlede eksemplarer af det første nummer af Skakbladet 2019 på gaden. Omfangen af fejl er uklart, og formand Poul Jacobsen fortæller til skak.dk, at fejlsamlede eksemplarer selvfølgelig bliver byttet. Så sidder man med et mangelfuldt blad, så skriv det i en mail til nyhed@skak.dk – så samler vi op. 

 

—-

 

IM Mads Hansen fra Skanderborg skrev i Kort nyt uge 10 om 4e Open International de Noisiel i Frankrig. Det vedhæftede parti med dronningoffer, havde skak.dk desværre overset, så det kommer her:  

 

 

—-

 

Claus Andersen der er formand for 6. HK skriver til skak.dk om et særdeles velbesøgt Randersmesterskab i Skoleskak:  

 

Med 81 tilmeldte til årets Randersmesterskab i skoleskak lørdag satte turneringen ny rekord. Randers Skakklub (daværende Rokaden) startede turneringerne for tre år siden med 60 deltagere, sidste år deltog 70, og i år passerede man så 80 deltagere.

 

I forhold til de tidligere år, var det i år lykkedes at få en overvægt af lokale spillere med. Således var 46 spillere fra skolerne i Randers, og de fleste af dem spillede i gruppen for begyndere, der blev på mere end 40 spillere. I denne gruppe var alle sikret en præmie, og alle fik et tilbud med hjem om at spille i den lokale skoleskakklub. 

 

Turneringen er en del af Grand Prix serien under Aarhus Skoleskak. John Christoffer Højstrup Christensen, Midtjysk Skoleskak vandt A-gruppen, Andrea Kongskov, Hornslet snuppede 1. pladsen i B-gruppen. C-gruppen vandtes af Nancee Cheryl, Viby Skakklub og D-gruppen af Egil Johansen, Skanderborg. Liv Frølund tog sig af E-gruppen, mens F-gruppen vandtes af Simon Bugge Kristiansen, Midtjysk Skoleskak. Endelig blev N-gruppen (begyndergruppen) vundet af Alexander Vestergaard fra Elsted. 

 

—-

 

Københavns Skak Union gør et stort arbejde med at scanne gamle klubblade med mere ind. Se her for en guldgrube af historisk viden.