Tredelt sejr i Chess House

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

FM Tom Petri skriver om sidste runde i Chess Houses GM-turnering, der hele vejen igennem var præget af kampskak, og hvor de unge danskere dominerede turneringen:

 

Selv om det ikke blev til GM-normer i denne omgang, da aspiranterne slog hinanden på kryds og tværs, så blev det med danske øjne stadig en fin turnering, med Jesper Thybo og Jonas Bjerre på en delt førsteplads sammen med Dmitrij Kollars. Dertil kom at Filip Boe opfyldte kravet til IM-norm allerede efter 8. runde.

Jonas – Jesper:

Jesper skulle kun bruge remis for normen og valgte hovedvarianten i Caro-Kann. Den var Jonas rigtig godt hjemme i og spillede det stærke bondeoffer 19. g4. Hvor Jesper spillede forkert står ikke helt klart, men i hvert fald fik han hurtigt en meget svær stilling – ifølge computerne bare tabt. Det lykkedes dog Jesper længe at holde liv i det med præcist forsvar, men til sidst bukkede han under for presset med 42…Te8, der tabte øjeblikkeligt. Det er selvfølgelig træls at Jonas skulle ødelægge normen for sin landsholdskollega, men det er nu et meget sundt princip, at normer er noget man skal spille sig til. 1-0

 

 

IM Jonas Buhl Bjerre fik en hjemmeforberedelse ind i Caro-Kann mod IM Jesper Søndergaard Thybo, hvilket ud af åbningen sikrede klar fordel. Foto: Mads Boe

 

Det afgørende parti:

 

 

Bjørn – Kotronias:

Bjørn skulle vinde med de hvide mod Kotronias og valgte klassisk Kongeindisk hvilket gav grækeren mulighed for at vise en af varianterne fra hans foredrag søndag. Bjørns plan med at gennemføre b4 viste sig nok lidt for langsom, og Kotronias fik i mellemtiden godt spil på kongefløjen. Det er svært at pege på et enkelt sted de gik galt for hvid, og måske grækeren i virkeligheden bare spillede et rigtig godt parti. 0-1

Jens Ove – Kollars:

Jens Ove fandt sin næsehornsvariant frem fra sin zoologiske have af åbninger, og i modsætning til den virkelige verden så er næsehornet ikke udrydningstruet. Kollars kunne bringe sig i god position til en udelt turneringssejr med en sejr, men tæt på kom han aldrig, og valgte omkring træk 25 en trækgentagelse fremfor et lidt dårligere slutspil. ½-½

Zumsande – Filip:

Afbytningsvarianten i Caro-Kann, hvor Filip spiller det skarpe 7…e5. Det ender dog hurtigt i et slutspil, hvor hvid måske kan hævde en minimal fordel. Zumsande spillede det godt og Filip nok under niveau, hvilket ikke er usædvanligt dagen efter man har lavet norm. 1-0

Grivas – Bach:

En overgang troede jeg at Bach var i gang med at spille dam, da han fik sat alle sine bønder på de sorte felter på femte og sjette række. Det var klart at Grivas stod bedst, men bortset fra en åben h-linje var resten af brættet helt lukket af. Efter en del manøvrering fandt Grivas et officersoffer, der brød stilstanden, og fik sikkert styret over i et vundet slutspil. 1-0

 

Slutstillingen efter 9. runder:
1. – 3. IM Jonas Buhl Bjerre, Skanderborg (2432) 6 point
1. – 3. IM Jesper Søndergård Thybo, Jetsmark (2517) 6 point
1. – 3. GM Dmitrij Kollars, Tyskland (2567) 6 point
4. IM Bjørn Møller Ochsner, Skanderborg (2476) 5½ point
5. – 7. GM Vasilios Kotronias, Grækenland (2486) 4½ point
5. – 7. FM Filip Boe Olsen, Skanderborg (2397) 4½ point
5. – 7. GM Efstratios Grivas, Grækenland (2413) 4½ point
8. – 9. FM Matthias Bach, Tyskland (2307) 3 point
8. – 9. IM Jens Ove Fries, Fredericia (2371) 3 point
10. IM Martin Zumsande, Tyskland (2492) 2 point 

 

 

De tre vindere af turneringen IM Jonas Buhl Bjerre, IM Jesper Søndergaard Thybo og GM Dmitrij Kollars modtager præmier fra turneringsleder Poul Jacobsen. Foto: Mads Boe

 

Hjemmeside: http://chesshouse.dk/gm-2019/

 

Chess House: http://chesshouse.dk/