Onsdag eftermiddag afgøres verdensmesterskabet i skak. Efter de 12 ordinære partier, der alle er endt remis, afgøres det hele i hurtigskak, og måske endda i lynskak, onsdag eftermiddag. Omkampen starter kl. 16.00 og foregår over fire hurtigskakpartier, hvor hver spiller har 25 minutter til hele partiet plus ti sekunders tillægstid pr. træk.
Skulle de fire partier ende 2 – 2, er der mulighed for op til 5 lynskakomkampe, hvor hver spiller har et sort og et hvidt parti. Betænkningstiden er 5 minutter + 3 sekunder pr. træk. Matchen er afgjort, hvis en af spillerne vinder en lynskakomkamp; men ender alle 5 lynskakomkampe uafgjort, skal der spilles et armageddon-parti, hvor hvid har 5 minutter til hele partiet mod sorts 4 minutter, fra træk 61 tillægges der dog 3 sekunder pr. træk. I tilfælde af remis, er det sort, der løber med titlen.
Der er mulighed for at følge afgørelsen flere forskellige steder i Danmark. Skak.dk har kendskab til følgende fire muligheder:
I København har Rune Friborg og Mathis Eskjær stablet et arrangement på benene lige i Københavns centrum på Pub & Sport, Vester Voldgade 7, 1552 København. Rune Friborg skriver: Vi har lavet en fix lille aftale med Københavns største sportsbar om, at de glemmer alt om fodbold og i stedet viser skak i loungen! Magnus og Fabiano skal spille 4 partier i hurtigskak og hvis det stadig står lige, så skal de saftsuseme spille lynskak. Det bliver SÅ intenst og jeg glæder mig rigtig meget! Kom forbi og drik en øl med mig og nyd noget verdensklasse skak! Se mere om dette arrangement: HER
Chess House i Aarhus har flere gange i løbet af matchen haft åbent hus, og igen her onsdag åbner Chess House op for VM matchens afgørelse onsdag kl. 15:45. Der vil være hygge, god stemning og mulighed for øl/vand. Pizza bestilles kl. 18. Adressen er: Katrinebjergvej 111A, 8200 Aarhus N.
I Aalborg vises de afgørende partier på storskærm i Aalborg Skakforenings lokaler, Teknisk Gymnasium, Nyhavnsgade 14, 2. sal, 9000 Aalborg. De starter kl. 15.30, og der bliver måske organiseret lidt pizza-spisning hen under aften. Bjarne Sønderstrup fortæller, at der er fri adgang, og man er velkommen til at tage venner og bekendte med.
I ØBRO Skakforenings lokaler på Rosenvængets Alle 31, 2100 København Ø, vises omkampen på storskærm. Skakforeningen vil også forsøge at sørge for stærke kommentatorer, der kan besvare tilskuernes spørgsmål undervejs. Arrangementet er gratis og åbent for alle.
Medierne skriver og viser heldigvis meget om VM-kampen. Tirsdag var GM Sune Berg Hansen med i et flot indslag på TV2-News og WFM Marie Frank var for anden gang på blot en uge en kompetent gæst i DR2 Dagen.
Indslaget med Marie Frank kan ses 1 timer + 5 minutter og 15 sekunder inde i programmet her.
Niels Danstrup fra SK1968 har sendt en personlig stemningsrapport fra London til skak.dk, hvor han var inde og se det 9. matchparti den 21. november:
En time før spilletidspunktet blev dørene åbnet, men der var allerede kø for at komme ind. Inden afrejsen havde jeg købt billet til dette parti. Den kostede 70 £, som var ca. det dobbelte end prisen for at flyve fra Aarhus til Stansted! Inden ankomst havde man fået at vide, at man ville blive lukket ind i hold, da der ikke var plads til alle tilskuere på én gang i selve salen. Ved ankomst fik man billet til én halvtimes periode. Når denne var slut kunne man gå ud og bytte den til et nyt tidspunkt. Det fungerede OK, da man jo alligevel ikke orker at sidde stille i flere timer og se på de to spillere. Spillerne sad på en scene, og tilskuerne sad nede i salen. Der var sat noget kraftigt glas op, så spillerne ikke kunne se publikum, men vi kunne godt se dem. Dette glas kunne også skærme for støj fra tilskuerne.
Fra salen kiggede man gennem et tykt glas ind i spillelokalet. Foto: Niels Danstrup
Der var selvfølgelig altid nogle, der havde glemt at slukke deres mobiltelefoner, og nogle der fotograferede med blitz – men det så ikke ud til, at Carlsen og Caruana blev forstyrret af det.
Kommenteringen omfattede selvfølgelig hvad der skete på brættet, men de var også rigtig gode til at fylde de døde perioder ud med andre ting – og dette på en humoristisk måde. Under slutningen af partiet med de uligefarvede løbere, hvor der ikke rigtig skete noget på brættet, bad Anna Rudolf Judit Polgar om at fortælle sin livshistorie. Heldigvis nåede de ikke langt før partiet blev aftalt remis! Anna Rudolf satte også en afstemning op blandt publikum, hvor man ved håndsoprækning skulle fortælle hvordan man troede partiet ville ende. Selvom afstemningen blev foretaget tidligt i partiet var der kun én, der ikke troede at partiet endte remis – og det vakte vild jubel!
I pauserne hvor spillerne tænkte længe, blev der også inviteret andre personer ind, hvor man diskuterede forskellige emner. F.eks. diskuteredes – logisk nok – remisdøden i skak. Her deltog en repræsentant fra Norge, der kunne fortælle om, at man i Norway Chess 2019 ville afprøve en anden turneringsform, så der altid i hver runde blev fundet en vinder. Man havde ikke lagt sig endelig fast på formen. Det kunne være, at man skulle spille et Armageddon-parti, til at afgøre matchen, hvis det almindelige parti endte remis. Andre muligheder, som f.eks. at spille hurtigskak-partier til at finde en vinder, kunne også tænkes. Jeg kom til at tænke på, at det er jo også det man gør i Ishockey, hvor der i hver kamp skal findes en vinder, selvom den normale spilletid ender uafgjort. Man er også nødt til at indtænke medierne i løsningen, da det jo også er vigtigt, at der er nogle der vil sende TV og skrive om turneringerne.
Niels Danstrup
På nettet er der også flere steder at følge omkampen i VM-matchen onsdag:
www.chess.com
www.chessbomb.com
www.chess24.com
www.chessdom.com
Har man norsk TV i sin kanalpakke sender NRK1 live fra i kl. 15.45, hvor flere eksperter guider seerne igennem begivenhederne.
Den officielle hjemmeside: worldchess.com
Worldchess på Facebook: https://www.facebook.com/theworldchess/