Knebent nederlag mod Ungarn i 1. runde

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

IM Leif Kristensen der er holdleder for den danske delegation skriver dagligt til skak.dk fra Ungdoms-EM i Bad Blankenburg i Tyskland:

 

Vi forlod Vejle 7:30 om morgenen, og efter et pitstop i Hamburg, hvor vi samlede Julio op, nåede vi frem til spillestedet i Bad Blankenburg 16:30. 

Turneringen afvikles på Landessportschule Bad Blankenburg, der er et træningssted for atleter med fine sportsfaciliteter. Værelserne er fine med en smuk udsigt ud over et skovrigt bjergområde.

Maden er solid, så vi dør ikke af sult. Det mest morsomme her er, at indkvarteringsstedet udleverede en menuplan for hele perioden, hvor man havde brugt google translation – undersættelser som fx kyllingsspiser på Balkan med krydret ris er ganske morsomme!

Hvert hold har fået stillet eget lokale til rådighed, hvor man kan forberede sig og gennemgå dagens partier. Under runderne må spiller og holdkaptajn ikke medbringe hverken mobil, eller armbåndsur eller kuglepen – man gør meget for at eliminere snyd. Under partierne er der vand, æblemost, kaffe og te,
samt frugt og snacks til rådighed. Så de ydre forhold fejler bestemt ikke noget – nu gælder det bare om at levere i kampene.

I første runde møder vi Ungarn, der er svage favoritter på de 3 øverste brætter, men til gengæld er klar favorit på 4. bræt. Forskellen på de 3 øverste brætter er dog så lille, at vi med 2 hvide på de 3 øverste brætter håber på mindst 2-2 – selv om ratingtallene antyder et knebent nederlag på 1½-2½. Matchpoint vægter højere end individuelle point her i turneringen. 

 

Danmark (2277) – Ungarn  (2348) 1½ – 2½ 

1. Jonas Bjerre (2436) – IM Adam Kozak (2446) 1 – 0
2. Filip Boe Olsen (2355) – FM Marton Mihaly Szabo (2371) ½ – ½
3. Bjarke Hautop Kristensen (2222) – FM Adam Bohus (2231) 0 – 1
4. Julio Guillermo Quinones-Maletti (2094) – FM Tamas Vanczak (2339) 0 – 1

 

Efter 1½ time tegnede det lyst, men så gik det desværre ned af bakke. Bjarke opnåede en bedre stilling i åbningsspillet og kunne have fået en meget fordelagtig stilling i træk 14, men valgte desværre en mere passiv fortsættelse. I en kritisk stilling vælger Bjarke en forkert løsning, hvorefter hans stilling bryder
helt sammen.

Den næste, der blev færdig, var Julio. Modstanderen undgik Julios forberedelser ved at spille Torre-angrebet mod kongeindisk. I en lidt presset stilling vælger Julio en for passiv fortsættelse, og hvid får en bekvem stilling med terrænovervægt. I tidnøden overser Julio en taktisk finte og taber. Bagud 0- 2 var oddsene ikke så gode, men der blev kæmpet.

Filip blev udsat for tospringervarianten mod Caro-Kann, men han var godt forberedt og spillede 16 træks teori, inden modstanderen undveg. Afvigelsen var tvivlsom, men Filip fandt ikke det bedste og mistede kort efter en kvalitet. Heldigvis er modstanderen i tidnød, så Filip får kompensation. Umiddelbart efter
tidnøden laver modstanderen en fejl, og Filip vinder en bonde. Desværre får modstanderen muligheden for at afvikle og tage en evig skak.

Jonas spillede et godt og langt parti. Han blev den, der var færdig næstsidst i alle grupper. Modstanderen undveg hurtigt Jonas´s forberedelse, men Jonas bevarer med hvid initiativ og terrænovervægt. Efter 20 træk har modstanderen under 5 minutter til de resterende træk i en presset stilling – i mange træk har
modstanderen under 3 sekunder tilbage, nogle gange kun 1 sekund. I en situation med kun 1 sekund trækker han endda med en væltet brik, uden at det bliver kommenteret af kamplederen…I træk 38 vinder Jonas en bonde og står til gevinst. Modstanderen kæmper godt og i den næste tidnød får han fuskerchancer, men heldigvis holder Jonas hovedet koldt og afvikler til et klart vundet slutspil.

 

Alt i alt et knebent nederlag, men undervejs var vi godt med.

 

 

Det blev til et knebent nederlag mod Ungarn i første runde. Foto: Fra arrangørernes hjemmeside

I runde 2 skal vil møde Tjekkiet, der er seedet som nummer 12, så der er lagt op til et jævnbyrdigt opgør, som vi satser på at vinde. Vi har sort på første bræt.

 

Tjekkiet (2287) – Danmark (2277) 

1. FM Jan Vykouk (2419) – Jonas Bjerre (2436) 
2. FM Jan Miesbauer (2282)Filip Boe Olsen (2355)
3. FM Jiri Liska (2266) – Bjarke Hautop Kristensen (2222) 
4. FM Tomas Hurdzan (2164)Julio Guillermo Quinones-Maletti (2094)

 

Link til hjemmesiden fra turneringen: HER

 

Link til live fra Chess24: HER

 

Link til resultater fra Chessresults: HER