Sølv til Adesh Easwaralingam

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Rejseleder FM Tobias Rostgaard skriver til skak.dk om de to afsluttende runder ved NM i Finland:

 

Nordisk mesterskab for ungdom 2018 endte med at kaste en sølvmedalje til Danmark af sig. Adesh endte med 4,5/6 point og blev dermed nr. 2 i U15 gruppen. Det lugtede ellers af guldmedalje efter 5. runde, hvor Adesh slog Hampus Sörensen, og var et point foran inden sidste runde. Overordnet set havde de danske spillere ikke nogen god turnering, og der blev smidt en del ELO point, men humøret er stadig fint, og ELO pointene kommer med garanti tilbage meget snart.

 

Mandag morgen rejser vi hjem til varmen i Danmark, – her er utroligt koldt i Finland, så 7 grader og regnvejr i Danmark lyder som tur til Sydfrankrig lige nu.

 

U11 – Noah Wahlgreen, 1451

På sidste dagen sluttede Noah af med en sejr og et nederlag. Sejren var over Sebastian Gerdes (1305, Sverige) med hvid. Noah vandt kom foran med en officer i træk 27 og vandt i sikker stil. Nederlaget var til Axel Tunsjø (1894, Norge), som også vandt gruppen. Mod nordmanden rokerede Noah langt med sort i en lukket siciliansk, – det viste sig at være for farligt. Noah endte på 2,5 point, men spillede egentlig en fin turnering. Han mødte både gruppens 1., 2. og 3. plads, så havde han været lidt heldigere med lodtrækningerne, var det helt sikkert blevet til flere point. 

 

U11 – Albert Mechlenburg Møller, 1775

Albert lagde ud med at slå den uratede Færing Markus Jacobsen, efter at have vundet en officer i træk 10, – så det var der ikke de store ben i. Han tabte desværre det sidste parti til Batel Goitom Haile (1421, Island). Islændingen spillede meget forsigtigt og positionelt, og Albert kom nok til at overpresse i forsøget på at få en gevinst. Albert havde med 2 point en lidt skidt turnering, og det kommer til at koste en del på rating kontoen.

 

U13 – Simon Ehrenreich, 1762

Simon måtte ned i begge dagens partier. Det første var han hvid mod Apol Luitjen Akselsson (1669, Færøerne). Det blev Benko gambit, hvor sort så ud til at kende planerne bedre end Simon. Andet parti havde Simon sort i en Caro-Kann, og kom heller ikke her så godt fra åbningen, – det var nok tvivlsomt at bytte den sortfeltede løber for springeren på g3 i træk 13. Simon havde en endnu hårdere turnering end Albert, og han skal nok arbejde med sine åbninger, da han så ud til at have dårlige stillinger ud af åbningen næsten hver gang.

 

U13 – Casper Liu, 1963

Casper havde inden dagens runder medaljechancer, men endte desværre med at tabe begge partier. I det første parti mod Mathias Unneland (1860, Norge) havde han lovende angrebschancer, men hele løb lidt ud i sandet, og han endte med bare at være en officer bagud.

I det næste parti var han hvid mod Robert Luu (1680, Island). Casper vandt en kvalitet, men det var ikke nødvendigvis til hans fordel, da det også kostede et par centrumsbønder. Stillingen var nok i balance, men nemmere at spille for sort. Casper endte på 2,5 point og må også smide noget rating. Han var ellers favorit til at vinde gruppen, men fik desværre ikke spillet til at spille denne gang.

 

U15 – Sander Stage-Steffensen, 1913

Sanders første parti mod Jens E Ingebretsen (2174, Norge) var hurtigt overstået. Sander spillede h3 i Italiensk inden sort havde rokeret, hvilket har vist sig at være farligt mange gange. Sort reagerede med h6 og g5, og fik et stærkt angreb, som Sander ikke kunne stoppe.

Dagens andet parti blev endnu en gang Italiensk, denne gang havde Sander sort mod Sun í Horni Nielsen (1454, Færøerne). Sander kom bagud med en bonde, men formåede at vinde den tilbage og partiet blev remis. Sander havde en turnering på det jævne med 2,5 point. Han kom galt afsted med hvid i åbningen to gange, så der er der noget at arbejde på. Der var også et par gode partier undervejs.

 

U15 – Adesh Easwaralingam, 1992

Der var topogør i U15 da Adesh med hvid mødte Hampus Sörensen (2256, Sverige). Adesh spillede en sidevariant i Spansk, hvor man spiller hurtigt De2, og kom til at stå behageligt. I en skidt stilling panikkede sort og ofrede en officer for to bønder, men stod med det samme til tab. Adesh valgte klogt nok at afvikle til et slutspil, men lavede et par upræcise træk, der lod sorts konge blive alt for aktiv. Stillingen var nok ca lige, men til Adeshs held glemte modstanderen sin tid, og tabte på denne måde. I sidste runde havde Adesh de sorte brikker mod Oliver Wartiovaara (2030, Finland). Det blev Catalansk, og Adesh kom hurtigt i problemer, og tabte en bonde. Stillingen blev simplificeret lidt, og begge endte med at have et springerpar, stadig med en bonde ekstra til hvid. Det lignede noget der kunne holdes med præcist spil, men det var nok en fejl at bytte den ene springer. Derfra spillede hvid også stillingen godt skal siges, og Adesh tabte desværre. Adesh fik sølv, og spillede super godt. Han slog gruppens vinder og var inden sidste runde et helt point foran, men endte med at tabe på dårligere korrektion. I andre sportsgrene er det indbyrdes opgør der tæller først, men desværre ikke i skak. Adesh kan sætte 77 rating point ind på kontoen, og ligger nu på 2069 i ELO.

 

U17 – Thomas Søndergaard Thybo, 2029

Thomas havde medaljechancer inden sidste dag, men tabte desværre i 5. runde mod Mads Vestby-Ellingsen (2160, Norge). Partiet var utroligt skarpt og det var ikke til at se hvad der var op og ned. I træk 12 kunne Thomas have spillet bxa1D?!, hvorefter hvid ville have spillet gxh8D, så havde både hvid og sort haft to dronninger i træk 13! I det sidste parti vandt Thomas over Rogvi Mørkøre (1379, Færøerne). Thomas var selvfølgelig stor favorit til at vinde, og cruisede også sejren hjem. Thomas spillede en ok turnering og stiger 11 i ELO. Han vandt over dem han skulle vinde over, og tabte til dem han skulle tabe til.

 

U17 – Nicolai Kistrup, 2115

I 5. runde skulle Nicolai op mod gruppens senere vinder Hilmir Freyr Heimisson (2136, Island). Det blev et langt tæt parti. Omkring træk 30 kom Nicolai bagud med en bonde, men kæmpede yderligere 40 træk for at holde remis. Det så ud som om at det kunne lykkes, men den afgørende fejl kom i træk 67 og kostede en officer og partiet. I 6. runde var Nicolai oppe mod Laurynas Gurevicius (1765, Finland). Partiet så meget lige ud det meste af vejen, men Nicolai endte alligevel i et ubehageligt tårnslutspil, som han dog holdte til remis. 

Nicolai havde ikke den bedste turnering, men det var mere tidsforbruget end selve spillet der var årsagen. 

 

U20 – Alexander Le Besq, 2125

Alexander var i 5. runde oppe mod Rani Eyofinnson í Bø (1745, Færøerne), hvilket han vandt, efter en lang sej kamp. Det blev en slags kongeindisk, og stillingen var meget lukket hele vejen. I 6. runde havde Alexander Eli W. Finnsson (1595, Færøerne) som modstander, og vandt igen. Han kom hurtigt til at stå knusende godt med hvid i en åben siciliansk, og vandt uden problemer. Alexander vandt 3 og tabte 3, men ender alligevel et stykke under forventet, og må af med 36 ELO.

 

U20 – Bjarke Hautop Kristensen, 2179

Bjarke tabte dagens første parti til Oliver Johannesson (2263, Island). Bjarke kom bagud med en kvalitet, men partiet var alligevel nogenlunde i balance til træk 51 hvor han lavede den eneste store fejl, som desværre også kostede et nederlag. I det sidste parti havde Bjarke sort mod Jon Kristinn Thorgeirsson (2319, Island). Det var ca lige langt hen ad vejen, men omkring træk 35 begyndte fordelen at tippe over til Bjarkes side. I slutstillingen, hvor Bjarke tog trækgentagelse, stod han faktisk fuldstændig til gevinst, men havde set et mat net som ikke var der. Bjarkes turnering var lige omkring det forventede, men der var gode takter undervejs.

 

Flot sølvmedalje til Adesh Easwaralingam fra Fredericia Skakforening. Foto: Tobias Rostgaard

 

 

 

Link til de danske resultater: HER

 

Link til hjemmesiden for turneringen: HER