Afsluttende rapport fra Ungdoms EM

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Ungdoms EM er slut for denne gang, og vi er tilbage i Danmark igen. Det var mit sjette EM-stævne i spidsen for et dansk hold, men aldrig har jeg været så emotionelt berørt som her i Constanta i Rumænien. Vores to guldmedaljer (ud af seks mulige i åben række!) var en fantastisk præstation af Jonas Buhl Bjerre og Jesper Søndergaard Thybo, og jeg måtte knibe en lille tåre ved præmieoverrækkelsen, da jeg ved, hvor meget de begge har kæmpet for at nå hertil. Selve ceremonien, der blev afholdt på en åben scene på en plads inde i byen, var ikke noget at skrive hjem om. Kedelige taler af en masse mennesker der føltes at vare en evighed….. Men præmieoverrækkelsen var jo sød musik i danske ører. To gange fik vi hørt den danske nationalmelodi, og arrangørerne havde kontaktet mig inden, så det heldigvis ikke var “Kong Christian”! 

 

 

FM Jonas Buhl Bjerre – dansk guldmedalje i U14. Foto: Jesper Bondo Medhus

 

IM Jesper Søndergaard Thybo – dansk guldmedalje i U18. Foto: Jesper Bondo Medhus

 

 

To danske guldmedaljevindere øverst på skammelen. Foto: Mads Boe

 

På Chess.com har man opgjort medaljestatistikken og her kommer Danmark ind på en imponerende 3. plads:

1. Rusland: 4 guld – 3 sølv – 4 bronze

2. Aserbajdsjan: 2 guld – 2 sølv – 1 bronze

3. Danmark: 2 guld – 0 sølv – 0 bronze

 

Da vi ikke fik set partier fra den sidste runde er her i stedet min afsluttende evaluering af den enkelte spiller:  

 

U08: Vitus Bondo Medhus (1417) – 5 point

Vitus – eller Vitrus som han hedder på Chess-results! – fik over 50% i hans første internationale turnering. Han er taktisk meget farlig og selv landstræneren fik ørene i maskinen i et lynparti og blev sat mat! Til gengæld er der meget at arbejde med omkring åbningerne, hvor man endnu ikke kan tale om at Vitus har et åbningsrepertoire. Potentialet er stort og jeg vil glæde mig til at følge hans udvikling de kommende år. 

U08: Andreas Cort Hansen (1298) – 4 point

Andreas gjorde det fint i hans debutturnering og vinder en lille smule rating. Han spillede lange partier, hvilket i U08 er meget positivt. Andreas er logisk tænkende, hvilket er en god egenskab for en skakspiller. Samtidig er han en god lytter under partigennemgang, og spørger også fint ind til hans partier for at lære. Som med Vitus skal der arbejdes en del med åbningerne. 

U10: John Christopher Christensen (1427) – 5½ point

Jeg var inden turneringen bekymret for, om at John efter hårde turneringer i Mureck i Østrig og Kadet VM i Brasilien havde mentalt overskud til endnu en hård turnering. Heldigvis tog jeg fejl! John spillede en fremragende turnering, og slog undervejs de to bedste tyske spillere i denne årgang. John tager en stor ratinggevinst med sig hjem. 

U12: Casper Liu (1911) – 3½ point

Casper havde en meget dårlig turnering, og de 3½ point var langt under den forventede score. Jeg havde en god snak med Casper efter sidste runde, og vi var da enige om at han var blevet en bedre skakspiller efter 10 dage med skaktræning i Rumænien, end da han tog hjemmefra. Så aftalen blev at det bedste for Casper er at komme hjem og få vundet den tabte rating tilbage. Så vogt jer i københavnsområdet!

U12: Simon Ehrenreich (1699) – 5 point

50% var den målsætning, som Simon havde inden turneringen, så absolut et godkendt resultat. Det var langt over forventet score og partierne bar præg af solidt spil.

U12: Hannibal Valeur Jaques (1661) – 3 point

Hannibal var i år med for tredje gang. Desværre startede han hårdt ud med nederlag i de første fire runder, hvilket aldrig er sjovt og også påvirkede Hannibal. Jeg synes Hannibal var ret uheldig undervejs, men det bliver jo selvforstærkende når man klarer sig dårligt. 

U12: Rasmus Emil Ryder Tønnesen (1660) – 3½ point

Rasmus Emil var med til et af de store internationale ungdomsstævner for første gang. Resultatet var lidt under forventet score, men indstillingen undervejs med træning og partigennemgang var rigtig fin. Nu ved Rasmus Emil hvad der kræves til næste gang. 

U14: FM Jonas Buhl Bjerre (2348) – 7½ point

Efter en lidt usikker start, hvor Jonas var i problemer i det første parti var han sikkerheden selv. Jeg kunne mærke at han var nervøs inden de altafgørende sidste kampe, men det kunne på ingen måde spores i spillet på brættet. Og så skal vi lige huske på, at han jo igen næste år i Riga kan forsvare sin titel i den samme række! Fantastisk præstation!

U14: Sander Stage-Steffensen (1959) – 3½ point

Sanders resultat var en anelse over den forventede score så absolut godkendt. Med resultatet er Sander igen over 1900 i dansk rating og dermed dansk mesterspiller. Sander er en fremragende taktikker, men åbningerne er et indsatsområde der skal arbejdes med. 

U14: Adesh Easwaralingam (1904) – 3½ point

Fredericia Skakforening havde støttet Adesh, så han kunne komme med til et internationalt stævne for første gang. Adesh mødte stærk modstand undervejs, så han endte et halvt point over forventet score, hvilket absolut var et godkendt resultat. I lighed med Sander skal der arbejdes mere med åbningerne.  

U14w: Nienke Van Den Brink (1775) – 4½ point

Nienke sluttede godt af i turneringen med 2½ af 3, hvilket næsten reddede turneringen for hende. Nienke er god til at angribe modstanderens kongestilling, men som med flere at de andre er åbningerne også noget Nienke skal arbejde med. 

U16: FM Filip Boe Olsen (2279) – 5 point

Et godkendt resultat, når man tager i betragtning af, at han var ramt af sygdom i anden halvdel af turneringen, og at han også kunne have spillet i U14. Der var muligheder for flere point – blandt andet i sidste runde, hvor han afveg trækgentagelse og tabte. 

U16: Nicolai Kistrup (2122) – 3½ point

Det var ikke Nicolais turnering, og han kunne slet ikke få spillet til at fungere. Med en præstationsrating på omkring 1850 var det langt fra Nicolais normale niveau. 

U16: Thomas Søndergaard Thybo (2049) – 3½ point

3½ point lyder ikke af så meget, men var alligevel over forventet score. Når man så kigger på partierne er der ingen tvivl om, at Thomas er i klar fremgang, og at det kun er et spørgsmål om kort tid inden han krydser de 2100 i rating. Her i Constanta gik han uimponeret til værks og kunne sagtens have fået flere point, hvis ikke det var fordi han gerne ville vinde alle partierne!

U16w: Ellen Fredericia Nilssen (1977) – 5 point 

Ellen endte over 50%, og jeg er ret sikker på, at der ikke går længe inden at hun overhaler sin mor ratingmæssigt! Ellen er meget farlig taktisk, og når hun får en lidt mere objektiv fornemmelse for, hvornår der skal angribes, skal hun nok blive en fast spiller på det danske kvindelandshold.  Jeg har desværre tabt en stor is til Ellen (måske Djurs Sommerland næste år i forbindelse med skaksommerlejren?) da jeg havde regnet med at hun vandt rating i turneringen. 

U18: IM Jesper Søndergaard Thybo (2466) – 7 point

En helt fantastisk præstation af Jesper. Jeg var meget imponeret over både spil og indstilling, og jeg sporede ingen nervøsitet undervejs, men kun en meget determineret indsats. Ratingpræstationen var imponerende 2591. Efter turneringen lavede vi lidt sjov med, at efter alle de mesterskaber siden 2010 hvor vi ofte havde fået bøllebank i forhold til rating, var det en fantastisk revanche at få, da Jesper jo nu falder for aldersgrænsen ved Ungdoms EM og VM. 

 

 

Mit samlede mål med at Danmark skulle opnå 50% blev lige præcis opfyldt. Vi fik 72½ point ud af 144 mulige. 

 

 

Et samlet dansk hold hylder de to danske guldmedaljevindere. Foto: Jesper Bondo Medhus

 

Sammenholdet og opbakningen blandt de medrejsende forældre var virkelig imponerende. Stemningen var på hele turen fantastisk god kulminerende ved præmieceremonien, hvor de to spillere modtog deres guldmedaljer. Tak til jer alle for en fantastisk tur! 

 

Efter en lang tur hjem – der var allerede afgang fra hotellet 00:30 – ankom vi til Kastrup kl. 10:00, hvor vi med blomster blev modtaget af formanden for Dansk Skak Union Poul Jacobsen, der havde Jan Løfberg, Palle Skov og Henrik Andersen med derud for at være de første til at ønske vores to nye europamestre tillykke med den helt fantastiske præstation.

 

 

Formand Poul Jacobsen (tv) havde taget turen til lufthavnen for at ønske spillerne tillykke med det fantastiske resultat. Foto: Jesper Bondo Medhus

 

Link til resultater for de danske spillere: HER

 

Link til hjemmesiden for turneringen: https://ecuyouth2017.ro/