Danskere i Hamburg

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Fra IM Bjørn Møller Ocsner har skak.dk modtaget følgende fra et godt resultat i Hamburg: 

 

Der spilles mange turneringer mellem jul og nytår, og derfor kan det givetvis være svært at følge med i dem alle sammen midt i juledøsigheden. Én af dem, der nok er gået under radaren hos de fleste, er en mindre Open, der blev afviklet 27.-30. december i Hamburg. Blandt de 68 deltagere var de danske farver repræsenteret af Peter Grove og undertegnede, der var seedet hhv. 19 og 3. Nok min højeste seedning i en open nogensinde, men når man bøvler med usikkerhed om eksamensdatoer og andre irrelevante sager, har de mere stærkt besatte turneringer det med at blive fyldt.

Vi lagde begge godt fra land og havde efter førstedagen sammenlagt scoret 3,5 af 4 (Peter måtte nøjes med remis mod en 2400-spiller). Herefter gik luften dog noget af ballonen for Peter, der desværre indkasserede to nederlag på andendagen. En udspilning af modstanderen i runde 4 blev fulgt op af en officer direkte i slag, og der blev da også talt med store bogstaver om aftenen – særligt om Peters modstander fra runde 3, der efter partiet (ukorrekt) påpegede et par af Peters fejl, for derefter at vende om og forlade lokalet, mens Peter var i gang med at svare…

Jeg holdt selv en nogenlunde kadence og scorede 1,5 point på andendagen. Efter de fire runder lå jeg alene på tredjepladsen, mens de to topseedede (og klart højereratede end resten af feltet) GM Niclas Huschenbeth (2548) og IM Dmitrij Kollars (2505) havde lagt sig i spidsen med 4 af 4. De skulle derfor mødes i runde 5. Peter og jeg blev efterfølgende enige om, at vi var optimistiske på Dmitrijs vegne, da han efter godt 20 træk førte med en kvalitet i en skarp 6.Lg5-Najdorf. Men det er ikke heeelt givet at vi havde ret, for mens Dmitrij var under en time på uret efter de 20 træk, havde Huschenbeth med en tidskontrol på en time og 30 minutter spillet sig op på 1.37!(!!)

 

 

Bjørn Møller Ochsner – nummer 3 i en turnering i Hamburg mellem jul og nytår. Foto: Mads Boe

 

Huschenbeth vandt da også partiet i overbevisende stil, og han formåede faktisk at slutte på imponerende 7 af 7. Vi andre var således forvist til kampen om andenpladsen, og inden sidsterundemødet mellem Dmitrij og undertegnede lå vi som de eneste to med 5/6. Partiet var en rodebutik, hvor jeg havde været slemt på hælene, men havde fået kæmpet/forvirret ham/fusket mig frem til følgende stilling:

 

 

38.Sd8! [Aktivt spil er det eneste forsvar – planen er Td7 og Se6.] 38…Se3 39.Td7 Tf5 [39…Sf5+ lader hvids konge komme fremad 40.Kf4 g6 41.Se6 Te8 42.Ke5 Og hvid har fuld kompens, dvs. modspil nok til remis] 40.Se6 Te5 [Hvids springer hænger – den kan ikke dækkes pga. gaffel på tårnet, og hvis den flytter hænger g5.] 41.g6! [Truer mat og giver derfor sort en ubrugelig dobbeltbonde] 41…hxg6 42.Sxd4 Sd5 43.Se6! [og hvid holder remisen.] ½–½

 

Jeg sluttede derfor med 5,5 af 7, hvilket var nok til en tredjeplads i turneringen og en præstation til lige knap 2500. Peter satte en lille slutspurt ind og endte på 4 point, og vi håbede til det sidste, at han også kunne score en præmie – der var nemlig 10 euro til nummer 11, 22, 33, osv. – men det blev desværre ikke denne gang!

 

Slutstilling i turneringen efter de 7 runder: 

1. Niclas Huschenbeth (2548) – 7 point (!)

2. Dmitrij Kollars (2505) – 5,5 point

3. Bjørn Møller OChsner ( 2424) – 5,5 point

29. Peter Grove (2184) – 4 point

 

Resultater m.m. kan findes på www.hsk1830.de