Jesper Thybo vandt i Odense

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Kristoffer Dyrgaard skriver fra Odensemesterskabet, som sluttede sent søndag aften med præmieuddeling:

 

Søndag er som altid afgørelsens time i weekendturneringen. Mange havde stadig gode præmiemuligheder ved morgenstunden, men det lå i luften at hver en mulighed skulle udnyttes, hvis det skulle blive til topplaceringer i de respektive grupper. Som opfølgning på lørdagens referat kan det nævnes, at der ved rundestart søndag formiddag kl. 10 var lidt flere tomme stole end tilfældet var lørdag. Stolene blev dog hurtigt besat og skakspillet kunne begynde.

 

I IM-gruppen skulle Jesper Thybo i mødet med Mikkel Manosri forsøge at fortsætte sin gode stime, mens Jakob Aabling og Igor Teplyi skulle kæmpe om outsiderrollen i sidste runde. At mødet mellem de to IM’ere Mikkel Antonsen og Rasmus Skytte reelt ikke havde nogen større betydning for mesterskabets placering medvirkede noget til den hurtige fredsløsning. Jesper Thybo fik ved fint presspil fremprovokeret et par enkelte mulige svagheder hos Manosri. Hvorvidt disse kunne udnyttes måtte det videre spil dog afgøre. Samtidigt hermed forsøgte Jakob Aabling med at overrumple Igor på dronningefløjen. Igor fik dog skabt en del modspil i centrum og sluttede endte parterne i et tårnslutspil med to bønder hver med remis som resultat. Jesper Thybo fik med fint spil udnyttet sin fordel og bragte sig dermed i front med et helt point inden sidste runde!

 

I Mester 1 spillede Marco Ferrante igen ganske overbevisende og kom undervejs foran med to bønder mod Claus Rossen. Men, som de fleste danske skakspillere nok er bekendt, skal man aldrig afskrive Claus Rossen. Da Marco lidt skødesløst tog den trejde bonde ofrede Claus flot et tårn med evigskak til følge.

 

I Mester 2 bragte Janus Christensen sig alene i spids ved en remis mod Iver Poulsen, da Søren Ladegaard samtidigt måtte lide sit første nederlag.

 

De resterende LIVE-brætter fik besøg af Basis 7. Her vandt Bo Sørensen og Jeppe Højland fine sejre med Hvid.

 

Ved indgangen til sidste runde stod det klart, at det ikke skulle lykkes en af de tre IM’ere – som alle tidligere har været Odensemester – at gentage succesen. Hvis Jesper Thybo kunne få point mod Igor Teplyi ville mesterskabet være hjemme som debutant i IM-gruppen. At det ikke skulle blive let for Thybo lå i kortene, da Igor samtidigt spillede om en mulig andenplads, hvis Jakob Aabling smed point mod Rasmus Skytte.

 

Jakob Aablings chance for – ligeledes som debutant i IM-gruppen – at sikre sig mesterskabet lå derfor i en mulig gummiarm hos Thybo samt i Igors håb om den andenplads, som netop Aabling besad. Som i fjerde runde var det trejde parti – denne gang mellem to gange Mikkel – uden relevans for mesterskabskampen og endte derfor tidligt remis. De to andre blev dog hårde kamppartier og da de blev ved langt ud på aftenen vil vi vente med en afklaring på disse partier indtil sidst i referatet.

 

I Mester 1 opstod der pludselig uventet og fornyet spænding om førstepladsen, da det lykkedes Nina Høiberg at udspille den indtil da velspillende Marco Ferrante. Dette åbnede muligheden for at Claus Rossen – trods et nederlag fredag – kunne opnå ligestilling ved en sejr over Dara Akdag. I et springerslutspil med fire bønder til hver lykkedes det Claus at opnå netop denne sejr og kunne dermed som lavestratet i gruppen lade sig hylde som delt gruppevinder!

 

I Mester 2 lykkedes det derimod den førende i skikkelse af Janus Christensen at sikre sig førstepladsen med en sejr over Jakob Bjerre. Andenpladsen i gruppen blev derimod et bunkebryllup, da Simon Wilbrandt, Peter Grove og Iver Poulsen alle opnåede 2,5 point.

 

LIVE-afstemningen til sidste runde fandt en sikker vinder i Basis 3; debatten om dette valg gik på LIVE-chatten under fjerde runde og kritiske røster nævnte, at netop Basis 3 havde turneringens største remisprocent. Basis 3-spillere fik dog gjort noget af kritikken til skabe, da der blev kæmpet hårdt til.

 

Da en del af partierne i femte runde var færdigspillet, begyndte man også at få en afklaring på titelkampen i IM-gruppen. I partiet Teplyi-Thybo forsøgte Igor i en god rum tid at komplicere sagerne, hvor specielt c-linjen og et motiv med binding langs diagonalen a2-g8 spillede en nøglerolle. Jesper fandt dog en vej uden om dette og det endte med at Jesper kunne tillade sig at tage en ellers forgiftet bonde på e6. Efter denne bondegevinst valgte begge parter den fredelige udvej. Dermed var Jesper Thybo ny Odensemester! Stort tillykke. Hermed kunne Aabling altså ikke længere indhente Thybo, men partiet Skytte-Aabling blev alligevel et af de sidst færdigspillede, da Skytte med sejr kunne tage del i andenpræmien. Slutteligt endte partiet dog efter fem timers kamp remis og Jakob Aabling kunne ligesom Jesper slutte debuten i IM-gruppen med en velfortjent præmie.

 

Turneringens sidste parti stod Aage Søndergaard Nielsen og Erik Olsgård Hansen for, da de kæmpede hårdt for sagen og slutteligt endte i et tårnslutspil med to bønder i overvægt til Erik. Erik kørte fordelen sikkert hjem og sikrede sig dermed en gruppesejr, mens Aage trods nederlaget kunne tage hjemad med en andenpræmie i bagagen.

 

Frem Skakklub siger stor tak til alle deltagere og til dem, der fulgte med i LIVE-transmissionerne. I den forbindelse også en stor tak til Kasper Jerwiarz, som atter tog turen til Odense for at bringe skakken ud til det danske skakpublikum. Vi har allerede fine planer for næste års turnering, som samtidigt markerer klubbens 80 års jubilæum. Vi håber, at vi ses

 

Præmietagere i Odensemesterskabet 2016:

 

IM-Gruppen: Jesper Søndergaard Thybo (ODENSEMESTER 2016) og Jakob Aabling-Thomsen (2). Til venstre Frem Skakklubs formand André Møller. Foto: Kristoffer Dyrgaard 

 

Mester 1: Claus Rossen (1-2) og Marco Ferrente (1-2). Foto Kristoffer Dyrgaard

 

Mester 2: Peter Grove (2-4), Simon Wilbrandt (2-4) o Janus Christensen (1). Foto: Kristoffer Dyrgaard

  

 

Mester 3: Rasmus Thøgersen (1), Michael Madsen (2-4) og Sophus Mechlenburg Møller (2-4) Foto: Kristoffer Dyrgaard

 

 

Mester 4: Håkan Hansson (2-3) og Brian Nielsen (1). Foto: Kristoffer Dyrgaard  

 

Mester 5: Freja Vangsgaard (2) og Bjarke Vangsgaard (1). Foto: Kristoffer Dyrgaard 

  

Mester 6: Erik Olsgård Hansen (1) Aage Søndergaard Nielsen (2). Foto: Kristoffer Dyrgaard 

 

Basis 1: Finn Bonez (1-2) Asbjørn Hovgaard Schack (1-2). Foto: Kristoffer Dyrgaard 

 

 

Basis 2: Jan Nettelbech (2) og Thomas Søndergaard Thybo (1). Foto: Kristoffer Dyrgaard 

 

Basis 3: Jesper Schmidt Poulsen (1). Foto: Kristoffer Dyrgaard 

 

Basis 4: Sander Stage Steffensen (1). Foto: Kristoffer Dyrgaard  

 

Basis 5: Anna Hedelykke Jensen (1-2) og ALexander Le Besq (1-2). Foto:Kristoffer Dyrgaard 

 

Basis 6: Andrew Velverde (2) og Peter Frank Jørgensen (1). Foto: Kristoffer Dyrgaard 

 

Basis 7: Bo Sørensen (1) og Christoffer Vinter (2). Foto: Kristoffer Dyrgaard 

 

Basis 8: Markus Maagaard (1) og Peter Sørensen (2). Foto: Kristoffer Dyrgaard

 

Basis 9: Elias Roed Jacobsen (2-3) og Mia Gammeltoft Hansen (2-3). Foto: Kristoffer Dyrgaard 

 

Basis 9: Steen Roed Henriksen (1 i ratinggruppe) og Robert Crawford (2 i præmiegruppe). Foto: Kristoffer Dyrgaard

 

Link til resultater fra turneringen: HER

 

Link til live fra turneringen: http://liveskak.dk/2016/odensemesterskabet/

 

Link til Frem Skakklubs hjemmeside: HER