Heldig sejr over New Zealand

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Danmarks 1. bræt GM Sune Berg Hansen skriver fra dagens runde i Baku, hvor det blev til en kneben sejr over New Zealand. Heldet var med os, da Mads Andersen undervejs kunne have tabt i et enkelt træk. 

 

New Zealand – Danmark: 1½-2½
FM Alexei Kulashko (2348) – GM Mads Andersen (2535) – ½-½
FM Scott Wastney (2312) – GM Jakob Vang Glud (2526) – ½-½
IM Russen John Dive (2309) – GM Allan Stig Rasmussen (2522) – ½-½
FM Ben Hague (2341) – GM Lars Schandorff (2515) – 0-1

 

Jo mere man øver sig, jo heldigere bliver man
Eller når enden er god er alting godt…

New Zealand – landet med fugle der ikke kan flyve og en helvedes masse får – langt flere får end skakspillere. Alle sammen med mellem 2300 og 2400 i rating (spillerne, ikke fårene). Det lyder som en walkover for fire velkæmmede vikinger med stålsatte øjne og svært bevæbnet med græsk åbningsdynamit. Undertegnede fik en ikke alt for velfortjent fridag, men nogen skal jo sidde over. Det er der ingen der vil, når turneringen stadig er ung, og dårlig eller god form ikke er endeligt fastslået. Jeg meldte mig frivilligt, helt uvidende om, at det meste af fridagen ville gå med en uhyggelig internetskakgyser.

Inden sløret bliver løftet for, hvad der siden skete, et par facts om turnering og sted.

Baku har verdens tredje største flagstang! Den står meget tæt ved spillesalen og er 162 meter høj! Selve flaget vejer 360 kg – nok til at udrydde en børnehave på udflugt, hvis det falder ned.

Vi savner Aronian! En af de sjoveste og mest karismatiske spillere, Levon Aronian, er ikke med. Det er han ikke fordi Aserbajdsjan formelt er i krig med Armenien! Armenien, som har vundet guld to gange i nyere tid, har derfor valgt at blive hjemme. Fair nok, men måske bør man ikke give værtskabet til krigsførende nationer… (ok der røg Danmark jo også ud af racet). Arrangementet er dog superfint.

Der er skak alle vegne i byen! På billboards, på plakater, på store videoskærme, på busser, på taxaer og sågar på lysshowet på det imponerende Flame Tower hotel! Jeg har personligt ikke set noget lignende før.

Nå vi må til det. Strategien var klar: Kiwierne skulle bare have tæsk!

Mads Andersen: Fik debut på bræt 1 – et bræt han sandsynligvis snart skal vænne sig til, men lige nu er det kun til låns. Det blev en 2. c3 sicilianer. Mads valgte det sjældent spillede 4…g6 og kom i kæmpe problemer lynhurtigt. Der blev vekslet frem og tilbage i slutspilskonstellationerne, men hele vejen var det meget klart under for den danske helt. Men Mads er blevet markant mere hårdfør i år, og foden blev sat ned, og modstanderen kom ikke videre. Eller som præsidenten siger i Independence Day (både 1 og 2!): We will not go quietly into the night…

 

Jakob Vang Glud havde hvid igen og mødte op med 1.e4. Så mener man det alvorligt. Det blev Berliner som forventet, men derfra gik noget helt galt for hvid. Jakob sagde inden partiet, at han ville rokere langt og modstanderen kort. Men det blev lige omvendt. Modstanderen fik hurtigt et kraftigt initiativ. Men Jakob er jo en fighter, og han blev ved med holde stand. Til sidst kunne modstanderen ikke finde ud af det og Jakob fik forvandlet ruinhoben til et dårligt tårnslutspil, hvorefter man tog remis.

 

Allan fik tidligt et lille initiativ. Men hvids stilling var solid. Computeren mente det var helt lige næsten hele vejen – hvilket var meget frustrerende, da vi stod klart under all the way på bræt 1 og bræt 2! Jeg havde sådan en fornemmelse af, at Allan nok skulle få gang i noget, men hans solide modstander blev bare ved med at forsvare sig fornuftigt, og til sidst var tårnslutspillet bare remis.

Lars spillede en temmelig tynd åbning med hvid, og sort fik udlignet ret hurtigt. Det blev hurtigt et meget lige tårnslutspil. Det filede Lars så løs på i lang tid. Det var han også nødt til, for Allan havde ikke noget, og både Jakob og Mads var i overhængende tabsfare. De ovenstående partier blev dog alle remis, og pludselig fejlede Lars modstander i et tårnslutspil med tårn og bonde mod tårn og bonde. Alle kongetræk frem af brættet er remis, men modstanderen stillede kongen på e7, og så var det pludseligt vundet!

 

 

Godt kæmpet af landstræner Lars Schandorff der sikrede Danmark sejren i det sidste og afgørende parti. Foto: Thomas Vestergaard

Det endte altså med en 2,5-1,5 sejr til os! Efter fire neglebidende timer foran skærmen, hvor det hele tiden lignede maks. 2-2. Alle fik lov at kæmpe for det i dag, så det var lidt af en moral booster, at det endte godt.

Puha, og lad os så lige få nogle bedre åbninger mod Guatemala, på forhånd tak.

 

 

Rusland slog Moldavien med 3-1 og er gået i spidsen af OL i den åbne række. Foto: Eteri Kublashvili fra turneringens hjemmeside 

 

Link til hjemmesiden: http://www1.bakuchessolympiad.com

 

Link til live: LIVE