Afslutning på Ungdoms EM i Prag

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Hjemme igen fra Ungdoms EM i Prag er det tid at gøre en kort status over turneringen. Læserne må desværre snydes for en runderapport fra den sidste runde, da vores fokus var på Jonas Bjerres afgørende parti. 

 

Udover Jonas Bjerres imponerende topplacering, var der gode slutplaceringer til Martin Percivaldi i U18 (17) og Filip Boe Olsen i U14 (23). Begge deres partier blev remis i sidste runde, og de endte på 6 point.  De har begge endnu en chance i den samme gruppe, så måske kan vi håbe på en top 10 placering i Rumænien næste år.

 

8-årige John Christoffer Christensen fra Silkeborg scorede  50% i hans første store turnering, og vandt en del rating. John har imponeret med flot positionsskak, så det bliver spændende at følge ham i fremtiden. 

 

Sander Stage-Steffensen fra Køge fik en fin debut i et stort internationalt stævne, og vandt en masse rating, da han generelt mødte meget stærk modstand i turneringen. 

 

Også Nicolai Kistrup spillede en fin turnering i gruppen U16 og endte med 50%. Nicolai er årgang 2002, så kunne også have deltaget i U14.

 

Som der er tradition for, havde vi også en del spillere som var meget under forventet score. De plejer at komme stærkt igen når de kommer hjem……. 

 

 

En stolt – men også rørt Jonas Bjerre – modtager hans fortjente bronzemedalje søndag aften. Foto: Mads Boe

 

 

Hele den danske delegation var til præmieoverrækkelsen. Her er det Ellen Fredericia Nilssen der hylder Jonas. Foto: Mads Boe

 

 

En stolt far Tavs med Jonas Bjerre foran den store hal, hvor præmieoverrækkelsen foregik. Foto: Mads Boe 

 

Overblik over de danske resultater i turneringen:

 

 

LInk til hjemmesiden for turneringen: http://www.eycc2016.eu/

 

Claus Vangsgaard fra VRS nåede ikke helt at få et referat fra 8 runde klar inden afgang hjemover lørdag aften. Det bringes her lettere forsinket: 

 

På næstsidste dagen var interessen naturligvis rettet mod Jonas Bjerres kamp om de absolutte topplaceringer. I et meget spændende parti lykkedes det Jonas at holde remis, så alt kan ske i sidste runde, hvor en remis vil give en dansk medalje, mens sejr vil give guld eller sølv.

B8: John Christensen mødte med hvid Jachym Hrbek fra Tjekkiet (0). Det blev et parti, hvor John fik spillet endnu et godt positionsparti, og dermed fik sin tredje sejr i turneringen.

B10: Lukas Iskos mødte Anton Zlatkov (1196) fra Makedonien med sort. Lukas kom desværre til at sætte et tårn i slag i træk 10, så partiet blev ikke meget længere. Marius Bøss Sørensen spillede sort mod Matyas Kanak (1222) fra Tjekkiet. Det blev en typisk Svesnikov sicilianer, hvor der i en lige stilling pludselig var en skak, der kostede modstanderen en officer. Selv om modstanderen sprællede lidt, så kørte Marius partiet sikket hjem.

B12: FM Jonas Bjerre mødte med hvid den stærke polak Oskar Oglaza (2128). Jonas valgte en lidt sjælden opstilling i … med Ld3. Sort valgte en lidt risikabel variant, hvor Jonas havde mulighed for at få klar fordel med et kvalitetsoffer. Hvid valgte i stedet en lidt mere passiv variant, der gav initiativet til sort pga. en stærk sortfeltet løber. Jonas forsvarede sig dog godt og fik afviklet til et slutspil, der var meget vanskeligt, men heldigvis var sort åbenbart ikke klar over mulighederne og tilbød remis. Hannibal Valeur Jaques spillede hvid og mødte Jacub Kusa (1567) fra Tjekkiet i spansk. Modstanderen fik fat på b2 bonden uden kompensation, men Hannibal forsvarede sig opfindsomt og fik i sidste ende afviklet til et uligefarvet løberslutspil med en bonde mindre. Stillingen var remis, men Hannibal fandt ikke den sikre fortsættelse og tabte.

 

B14: FM Filip Boe Olsen mødte med de hvide brikker russiske Aram Yeritsyan (2091). Det blev Slavisk med slag på c4 og hvid fik mulighed for at gennemføre e4. I de følgende taktiske forviklinger trængte Filips dronning ind på dronningefløjen og da sort ikke fik koordineret brikkerne optimalt, så vandt hvid materiale og partiet. Sander Stage-Steffensen spillede sort mod Ivaylo Kirilov (1911). Sander spillede igen Philidor, men modstanderen spillede fint og gav Sander en trykket stilling. I forviklingerne med to udsatte konger undlod hvid et afgørende gennembrud i centrum, hvilket gav sort mulighed for at ofre sig i gennem dstanderens kongestilling til en flot sejr.

B16: Nicolai Kistrup havde hvid mod Alperen Akdogan (2152) fra Tyrkiet. Nicolai besvarede Hollandsk med 2. Lg5, hvilket giver en masse taktiske muligheder. Sort rokerede langt og hvid indledte en bondestorm, men uheldigvis havde sort mulighed for et modstød i centrum, som gav hvid en række problemer, som han ikke fik løst, og dermed sejr til sort.

B18: FM Martin Percivaldi mødte den stærke norske IM Johan-Sebastian Christiansen (2404). I Marozy-siciliansk byttede sort den sortfeltede løber mod en springer på c3 for at svække bondestillingen. I fortsættelsen vandt nordmanden bonden på c3, men Martin havde til gengæld et kraftigt initiativ, der med åbning af centrum og løberpar skaber en række trusler omkring den sorte konge. I sidste ende måtte sort aflevere en kvalitet, hvilket dog kun udsatte nederlaget.

B18: Bjarke Vangsgård mødte lokale David Sucharda (2051) med sort. Det blev igen Sämisch-varianten i Kongeindisk. Bjarke vandt en bonde med klar fordel, men fik uheldigvis afbrudt forbindelsen til et tårn og måtte give en kvalitet plus dårlig stilling, hvilket kostede partiet.

G12: Nienke Van den Brink mødte med sort israelske Huda Qasem (1459). Det blev Svesnikov-varianten i Siciliansk, hvor Nienke fik en fin stilling, hvor der var mulighed for at gribe initiativet. I stedet valgte hun en knap så lovende fortsættelse, der førte til remis.

G14: Signe var oversidder.

G16: Ellen havde hvid i en Nimzo-inder mod Ludmila Kopcova (1738). Sort fik en springer op på f4, og da Ellen gerne ville have afbyttet den dårlige løber på e2, spillede hun g3 og sort slog på e2. Prisen var dog for høj for denne afbytning, da sort placerede en løber på h3, og fik afgørende spil på de hvide felter omkring Ellens konge.

G18: WFM Freja Vangsgård spillede hvid mod Khayala Naghiyeva (1663) fra Azerbajian. Som i Ellens parti blev det Nimzo-indisk, men en lidt usædvanlig variant, hvor sort hurtigt spillede Lg4. Freja fik løst problemerne og vandt en officer for to bønder. I fortsættelsen fik Freja dog byttet for mange officerer af, og endte i et slutspil, hvor de to ekstra bønder gav alvorlige problemer. Heldigvis havde Freja mulighed for at trække i nødbremsen med et officersoffer, der gav en remisstilling.