3. runde ved Ungdoms EM

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Fra 3. runde ved Ungdoms EM i Prag skriver i dag Morten Sørensen fra Skive Skakklub til skak.dk:

 

Her på tredjedagen er der ved at opstå en god rutine blandt spillere og de medrejsende trænere. Vi mødes kl. 10 til fælles forberedelse i den japanske have. De ældste og mest rutinerede spillere klarer meget af forberedelsen selv med ChessBase, en computer og teoribøger som værktøjer, medens de yngre og knap så rutinerede spillere sidder i grupper og får kyndig vejledning af ungdomslandsholdstræner, Mads Boe, Claus Vangsgaard (Vejlby-Risskov Skakklub), Peter Stuhr (Køge Skakskole) og Tavs Bjerre (Skanderborg Skakklub). De stærkeste spillere kan finde mange partier af deres modstandere på ChessBase, og så giver forberedelsen sig selv, medens de lavere ratede spillere træner mere generelt, da de ikke ved, hvordan modstanderen spiller.

Klokken 12.50 mødes vi til fælles frokost. Der begynder at vise sig et mønster i madudbuddet, men der er masser af kage (morgen, middag og aften) samt is til dessert (middag og aften), og tallerkenerne har ben og fjerner sig selv fra bordet, så de unge spillere lider ingen nød.

Kl. 15.00 går dagens runde i gang, og efterhånden som spillerne er færdige, sidder ovenævnte team af stærke og pædagogiske skaktrænere klar til at gennemgå de spillede partier.

Turneringen er velorganiseret, og vi bor på Top Hotel, hvor der også spilles. Hotellet med 800 værelser og plads til 5.000 kongresdeltagere kalder sig Europas største kongreshotel. Nogle af os har trukket gevinsten i lotteriet og bor på værelser så store som balsale med to badeværelser, medens et flertal bor på – lad os sige – beskedne værelser uden noget luksus. Omgivelserne er flotte, og der er en skøn stemning på hotellet, hvor alle ledige borde, stole og sofaer rundt omkring på hotellet bliver brugt til skak. Også på græsplænerne udenfor sidder der børn med skakbrætter.

Dagens resultater:
B8: John Christopher Christensen havde sort og mødte David Barta fra Tjekkiet (urated). Det blev Caro-Kann, men partiet kom meget hurtigt ud af teorien. Først vandt John en officer, da modstanderen enten ikke kendte eller havde glemt en passent. Senere vandt John et tårn, da han udnyttede, at modstanderen ikke havde forsvaret sit tårn ordentligt, og sejren blev sikkert kørt i hus.

B10: Marius Bøss Sørensen havde hvid og mødte Andrii Palchuk fra Ukraine (1649). Marius forsøgte sig med Grand Prix attack, men modstanderen havde helt styr på teorien. Marius tabte to bønder uden at få sat et afgørende angreb ind. Herefter forsvarede han sig godt, men efter 67 træk kunne han ikke længere stoppe en fribonde.
Lukas Iskos var sort og mødte Rudolf Richter fra Tjekkiet (1262). Modstanderen spillede kongegambit, hvilket var ukendt for Lukas. Men han havde hørt efter til træningen og brugte god tid i partiet i dag, så den ukendte åbning blev ikke noget problem. Undervejs lykkedes det Lukas at komme foran med en bonde, men spillet endte med et helt lige bondeslutspil, og de blev enige om en remis.

B12: FM Jonas Bjerre var sort mod Momchil Petkov fra Bulgarien (1997). Modstanden spillede en sidevariant i Najdorf, men Jonas fik taget modstanderens sort-feltede løber for en springer, hvorefter Jonas stod bedst. Det endte med tårn og dronning mod tårn og dronning og 3 bønder til hver. Jonas havde en fribonde i h-linjen, og ligeledes havde han hele tiden truslen om mat i bunden, hvilken han udnyttede til en sikker sejr. Spillet var på livebræt og kan findes her: http://www.eycc2016.eu/games/replayer/replay-b12/
Hannibal Valeur Jaques var hvid mod Matyas Hosnedl fra Tjekkiet (1652). Hannibal spillede spansk, og partiet var ret lige frem til træk 22, hvor Hannibal elegant med en skak tvang modstanderens konge hen på et felt, hvorefter han kunne lave en familieskak og vinde dronningen.

B14: FM Filip Boe var hvid og mødte Andrey Levitskiy fra Ukraine (2101). Før spillet havde han forberedt sig 4 timer på Nimzoindisk, og spillet kom da også ind i en af de forberedte varianter. Men så glemte Filip forberedelsen, og det endte med en del afbytninger. Filips havde en dårlig bondestilling med løberparret som kompensation. Derefter endte det ud i en død stilling med remis til følge.
Sander Stage-Steffensen var sort og mødte Daniil Bystritskiy fra Tjekkiet (1906). Det endte med ”Philidor defense lion variation”. Sander spillede desværre for passivt og forsvarede sig på dronningefløjen i stedet for at gå til angreb på kongefløjen, og til sidste kunne han ikke holde sammen på stillingen og tabte.

B16: Nicolai Kistrup var sort mod Andreas Demosthenous fra Cypern (1925). Det blev spansk. I midtspillet regnede Nicolai desværre forkert, og det endte ud med, at han mistede sin dronning og måtte give op.

B18: FM Martin Percivaldi var hvid mod IM Andreas Kelires fra Grækenland (2483). Der blev spillet engelsk, og spillet kom ind i en variant, hvor hvid ikke får rokeret. Det hele endte ud i et slutspil, hvor Martin havde løber og tårn mod springer og tårn og 6 bønder til hver. Martins ene bonde var en dobbelt-bonde på b-linjen. Den efterfølgende analyse viste, at havde Martin byttet de lette officerer af, så kunne han havde holdt remis let, men han byttede i stedet tårnene af, hvorved det blev meget sværere at holde remis. Det afsluttende bondeslutspil var desværre tabt.
Spillet var på livebræt og kan findes her: http://www.eycc2016.eu/games/replayer/replay-b18/
Bjarke Vangsgaard var sort mod en østriger med 2175. Bjarke spillede Caro-Kann, og de 18 første træk var teori, som han kendte. Bjarke vandt en bonde, men modstanderen havde en fjern fribonde, som gjorde det svært at udnytte ekstra-bonden, og partiet endte med remis.

G12: Nienke Van Den Brink var hvid mod Tina Urbanc fra Slovenien (1419). Partiet åbnede 1. Sc3, b6, 2. f4 og blev lidt atypisk. Undervejs afgav Nienke en bonde, som hun vandt tilbage igen. Det endte ud i et slutspil, hvor en dobbeltbonde desværre kostede Nienke et nederlag.

G14: Signe Sofie Bøss Sørensen var sort mod Magdalena Moerwald fra Østrig (1624). Det blev Siciliansk, og spillet fulgte teorien de første 9 træk, hvor modstanderen fik sin springer på d5. I 10. træk laver Signe Sofie desværre et fejltræk, hvilket førte til en gaffel på c7 med tab af kvalitet og rokade. Signe Sofie kom godt igen, og trods tabet vurderede computeren faktisk Signes stilling bedst midt i partiet, men efter et par sløje danske træk, kunne østrigeren køre sejren sikkert hjem.

G16: Ellen Fredericia Nilssen mødte Anna Karykowska fra Polen (1777), der forrige år havde vundet 177 elo-point i samme turnering. Ellen kom ud i den del af sin forberedelse, hun havde kigget mindre på. Et par unøjagtigheder førte til et presset slutspil, men dog med chancer. Et unøjagtigt offer af modstanderen (en officer for tre bønder) gjorde, at Ellen kunne redde slutspillet med en evigskak.

G18: WFM Freja Vangsgaard var hvid mod Olga Weis (1895). Modstanderen spillede en speciel variant i Benko-Volga gambit, der er giftig men usund, hvis hvid spiller det rigtig, hvilket Freja udnyttede til at slå hul på modstanderens kongestilling. Freja satte en kongeangreb ind på den åbne g-linje og vandt en hurtig sejr. 

 

Endelig på tavlen med et helt point: Freja Vangsgaard. Foto: Ruggero Percivaldi

 

Hver formiddag har vi fælles forberedelse inden runden kl. 15:00. For de yngstes vedkommende træner vi mest, da der ikke er partier på modstanderne. Foto: Ruggero Percivaldi

 

Efter runderne gennemgår vi samtlige partier. med den enkelte spiller. Her er det Filip Boe Olsen der får sit parti analyseret. Foto: Ruggero Pervicald

 

Resterende program for turneringen:

Søndag 21. august kl. 15:00: 4. runde
Mandag 22. august kl. 15:00: 5. runde
Tirsdag 23. august: Fridag
Onsdag 24. august kl. 15:00: 6. runde
Torsdag 25. august kl. 15:00: 7. runde
Fredag 26. august kl. 15:00: 8. runde
Lørdag 27. august kl. 13:00: 9. runde

Live: http://www.eycc2016.eu/games/live-coverage/

Link til resultater :  HER

Link til hjemmesiden: http://www.eycc2016.eu/