1. runde i Prag

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Claus Vangsgaard, som er formand i VRS og far til Freja og Bjarke, skriver fra 1. runde ved EM i Prag. Skak.dk vil dagligt opdatere med en runderapport fra det store stævne med over 1300 deltagere:

 

“Så er årets europæiske ungdomsmesterskaber i gang. Delegationen består i år af 14 unge, der er en blanding af debutanter og garvede spillere. Første runde gav 4½ af 14, hvilket er noget under det forventede, men det er et billede vi kender godt fra tidligere år. Det skyldes til dels, at mange af de østeuropæiske spillere er langt underratede, da der af økonomiske årsager kun afvikles få eloratede turneringer i disse lande.

B8: John spiller her i Prag sin første internationale turnering. Første parti blev en Caro-Kann, hvor han med hvid får en meget god stilling mod en uratet albaner. Undervejs var der flere muligheder for en afgørende kombination, der ville have vundet hendes majestæt. Nogle træk senere ofrede modstanderen ukorrekt et tårn, men John overser desværre en forsvarsressource, og så er der en gaffel, der koster dronningen og dermed partiet.

B10: I næstyngste drengeklasse har vi i år to debutanter med. Marius mødte en stærk georgier og spillede med hvid som flere andre i den danske delegation Grand Prix-angrebet mod Siciliansk. Han får dog ikke udnyttet sin gode stilling optimalt og kommer i en lidt presset stilling med en isoleret bonde i centrum, som han må forsvare i mere end 30 træk. Forsvaret bliver dog lidt for passivt og til sidst falder bonden og dermed partiet.

Lukas kommer udmærket fra åbningen, men falder i den fælde at spille alt for hurtigt mod sin modstander fra Montenegro, og det førte derfor til et par afgørende fejl. Men når tidsforbruget kommer på plads, så skal der nok komme point ind på kontoen i denne turnering.

B12: Jonas er den højest ratede i klassen og mødte med sort i siciliansk en på papiret langt svagere spiller, der dog langsomt fik opbygget en meget fin stilling. Et positionelt håbløst randbondetræk indledte en serie planløse træk, hvilket gav dog Jonas mulighed for at bryde i centrum med afgørende kongeangreb.
Hannibal fik debut ved EM sidste år og har udviklet sig meget siden. I første runde spillede han i år et langt kompliceret parti, der desværre endte med, at forviklingerne til sidst gik modstanderes vej.

B14: Filip havde hvid mod en tjekke i en Benkö-gambit. Han mødte gambitten med f3 varianten, fik fint spil og fribonde, men sort får kompliceret stillingen og får modspil. I længden var sort dog ikke i stand til at klare den større spillestyrke, og Filips fribonde afgjorde partiet.

Sander er også en af vore debutanter og spiller her med i den hårde B14 gruppe. Hans første internationale parti blev med sort i en ambitiøs (men vanskelig) Philidor-Lion opstilling. Den stærke cypriotiske modstander havde dog styr på de taktiske forviklinger på kongefløjen, og det endte med trusler om mat eller tab af for meget materiale.

B16: Nicolai spillede bogstaveligt et feberparti mod en italiensk FMer med næsten 2400 i rating og fik meget fornemt remis. Efter partiet gik det direkte i sygesengen, så vi har desværre på nuværende tidspunkt ikke flere informationer om partiet.

B18: Martin mødte en 2070 spiller fra Slovaki med sort i en Franskmand. Martin valgte en mindre kendt sidevariant og fik en solid stilling, der desværre ikke bød på så mange muligheder for at spille på gevinst og da modstanderen absolut ikke ville forsøge noget, så endte det med pointdeling.

Bjarke ryger med sort i en fælde i en sidevariant i Caro-kann, hvor den stærke tjekkiske modstander kan slå på f7. Selv om Bjarke spræller, så er der ikke rigtigt nogen mulighed for at få udviklet brikkerne, så det ender med sikker tjekkisk sejr.

G12: Ninke: mødte en spiller, der var langt stærkere end sit ratingtal. Ninke kombinerer sig fint til en bonde, men modstanderen udnyttede meget konsekvent, at hvid ikke havde fået udviklet Lc1 og Ta1. Med en serie tvungne træk blev forsvarsbrikkerne afbyttet og så var der ikke nogen mulighed for at forhindre et afgørende matangreb.

G14: Signe spiller også sit første EM og mødte i første runde en stærk italiensk pige med 1750. Det blev siciliansk, hvor Signe kom ud i nogle voldsomme komplikationer, hvor hun havde sine chancer, men hun endte dog til sidst med at blive udsat for et afgørende matangreb.

G16: Ellen levede med sort op til favoritværdiheden mod en pige fra Letland, men som vi efterhånden har set mange gange, så findes der ingen lette sejre ved et EM. Letten kæmpede godt i en franskmand, og selv om hun tabte en centrumsbonde, så var det ikke nemt for Ellen at trænge igennem, men som det ofte er tilfældet, så viser ratingforskellen sig ofte i slutspillet, så det endte heldigvis med en fortjent sejr til Ellen.

G18: Med hvid mod sin armenske modstander får hun i en nimzo-inder en behagelig stilling med en farlig fribonde, men modstanderen får desværre aktiveret sin dronning og i de efterfølgende komplikationer må Freja aflevere sin fribonde. Løberslutspillet er dog meget let at holde remis, så på trods af, at sort forsøgte i halvanden time, så blev det remis.”

  

Fællesbillede inden starten på turneringen. Forrest: Signe Sofie Bøss Sørensen. John Christoffer Christensen, Marius Bøss Sørensen, Lukas Iskos og Hannibal Valeur Jaques. I midten: Sander Stage Steffensen, Jonas Bjerre, Filip Boe Olsen, Nicolai Kistrup og Nienke van den Brink. Bagerst: Freja Vangsgaard, Ellen Fredericia Nilssen, Bjarke Vangsgaard og Martin Percivaldi. Foto: Ruggero Percivaldi 

 

 

Forventningsfuld inden starten på 1. runde: Jonas Bjerre. Foto: Ruggero Percivaldi

 

God start for Ellen Fredericia Nilssen i U16. Foto: Ruggero Percivaldi

 

Nicolai Kistrup spillede med sort remis mod en stærk spiller på 2400. Foto: Ruggero Percivaldi

 

Link til resultater fra turneringen: HER 

 

Link til hjemmesiden for turneringen: http://www.eycc2016.eu/