Hou Yifan verdensmester for 3. gang

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

women-Lviv 9._parti_-2016-03-14_0371sa_HBR

22-årige Hou Yifan har genvundet det verdensmesterskab for kvinder, som hun første gang vandt som 16-årig. (Foto fra starten af det 9. parti, der blev matchens sidste. Foto fra VM-hjemmesiden af Vitaliy Hrabar.)

 

Mandag eftermiddag kunne hun i Lviv, Ukraine, nøjes med remis mod den forsvarende mester, Mariya Muzychuk, Ukraine. Det lignede også længe remis, men kineseren sluttede af med en sejr og dermed matchsejr på 6-3 i matchen, der var sat til 10 partier.

 

Foruden det sidste parti vandt Hou andet og sjette parti.

 

Muzychuk valgte siciliansk

Det sidste parti skulle den 23-årige regerende verdensmester, bagud 3-5, vinde med sort for at have chance for at bevare sin titel.

 

Partiet blev en sicilianer med tidlig dronningafbytning. Med to tårne og begge løbere samt syv bønder til hver var det en ret lukket stilling, som man ventede kunne blive taget remis hvert øjeblik. Og computeren talte om helt lige spil – indtil stillingen blev åbnet og Hou Yifan havde fordel.

 

Se VM her

 

VM-sejren til Hou Yifan var ventet. Hun har 100 ELO point mere end Muzychuk (2667 hhv. 2563) og har tidligere i år spillet godt i blandt andet A-gruppen i Wijk aan Zee, hvor hun var tæt på at banke Caruana, der slap af sted med en remis.

 

VM-revanche

Hou Yifan blev den yngste kvindelige verdensmester, da hun som 16-årig vandt VM i Tyrkiet i 2010.

Hun mistede titlen to år efter i en knock-out turnering men genvandt den året efter ved at besejre Anna Ushenina 5,5 – 1,5. En kærkommen stor sejr, da det netop var Ushenina, der havde slået Hou ud af VM året før.

 

Sidste år stillede hun så ikke op ved VM, hvor Muzychuk med den firedobbelte tidligere Sovjetmester Beljavskij som coach vandt VM. Og nu er mesterskabet for tredje gang tilbage hos Hou Yifan, som indiskutabelt er verdens stærkeste kvindelige aktive spiller.

 

Kun Judith Polgar på samme niveau

Bemærk ordet aktive. Legendariske Judith Polgar, Ungarn, har med 2675 i omegnen af det samme ratingtal som Hou Yifan, men Polgar har ikke været turneringsaktiv et stykke tid – og hun har i øvrigt aldrig været voldsomt fristet af at spille med i de kønsopdelte turneringer.

 

Så VM er kommet til Kina, hvor det kan blive længe.