Nina Høiberg eneste danske vinder

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Nina Hiberg._Henrik_E_Bruun

Nina Høiberg tog det eneste hele danske point i tredje  runde ved hold-EM i Reykjavik. I 1-3 nederlaget mod Østrig slog Nina Høiberg WGM (kvindelig stormester) Regina Theissl Pokorna (2355). Herrerne i åben række tabte knebent til Schweiz, 1,5 – 2,5.(Billedet af Nina Høiberg er taget af Henrik E. Bruun inden rejsen til Island, hvor Nina gør et fint come-back efter en del års landsholdspause.)

 

 

Holdleder Jacob Aagaard skriver:

Dagens runde i åben række var en stor skuffelse. Vi vidste at vi skulle vinde i dag for at få en turnering med modstandere som Tjekkiet og Azerbaijan, i stedet for Kosovo og Montenegro. Vi havde udmærkede chancer på papiret, men var lidt uheldige i udførelsen.

 

Sune fik en mikroskopisk fordel ud af åbningen, men fandt ikke en måde at gøre den til mere. Så missede han et lille trick, der kostede en kvalitet. Heldigvis var Pelletier ikke specielt optimistisk og fandt ikke en måde at gøre den gældende på. Snart var der trækgentagelse og remis.


Lars spillede solidt og kom aldrig nogensinde i problemer. Da det var det eneste bræt vi var højere rated på var det lidt skuffende at han ikke fandt nogen måde at komme til at spille om hele pointet.

 

Mads var igen dagens helt halvvejs igennem runden, da modstanderen missede en dobbelttrussel og blev nødt til at fuske. Han kunne sikkert have konsolideret sin store fordel lidt bedre, men i træk 27 missede han fuldstændigt et smukt lille springertræk. I stedet forsvandt hele fordelen og partiet endte i et slutspil med uligefarvede løbere. Det lykkedes for Mads at gøre partiet svært for modstanderen, men han fandt det bedste forsvar og holdt remis.

 

Bjørn kom skidt fra åbningen og brugte en masse tid på at prøve at løse problemerne. Han spillede lidt for passivt og kom til at stå skidt. Det kostede mere tid. Da Gallagher endelig spillede forkert havde Bjørn for lidt tid til at finde ud af at det træk han havde drømt om at spille i lang tid endelig var muligt. Derefter var det ned ad bakke…

 

Et ærgerligt resultat. I morgen skal vi møde Norge, som sikkert har en blodtørstig verdensmester på førstebrættet, idet han tabte til Aronian i dag, skriver holdleder Jacob Aagaard.Thomas Schou-Moldt skriver om kvindernes match mod Østrig:


De forspildte muligheders match

 

Dagens match mod Østrig blev desværre én af dem, hvor man bagefter føler, at alle de små marginaler faldt den forkerte vej. Det blev meget godt udtryk i den østrigske holdleders nærmest undskyldende attitude, da vi efter 1-3 nederlaget sagde tak for kampen. Han rystede lidt på hovedet og sagde, at det jo havde været en tæt match. Og det kunne jeg kun give han ret i! Det er dog til syvende og sidste resultatet der tæller, og hæderlige nederlag kan man i turneringssammenhæng ikke bruge til så meget. At de enkelte spillere så sagtens kan tage nogle gode ting med fra partier mod stærke modstandere er en anden sag, men vi skal ærgre os over, at vi i dag ikke var cool nok i den afgørende fase i et par partier, og mindst tog det ene matchpoint med hjem i dag. Østrig var nemlig et stærkt hold, med et ratinggennemsnit 150 højere end vores, og det er sådan nogle matcher vi gerne vil vinde!

Frejas modstander havde spillet flere forskellige ting mod d4, og desværre ikke hun ind i vores primære forberedelse mod Grünfeld. I stedet for røg hun tilsyneladende direkte ind i modstanderens forberedelse, den skarpe Sh5 variant i afslået dronninggambit. Freja spillede det principielle med Le5, Le2, og slag på h5, men fulgte ikke præcist op. Det blev dog hurtigt en lige og meget dynamisk stilling, hvor Freja havde gode muligheder, men desværre havde hun også brugt en del tid på at løse problemerne, og med knap tid kommer de upræcise træk. Et spændende parti, hvor marginalerne gik til alpelandet.

Esmat spillede et blændende angrebsparti med sort i en catalaner, hvor hun fik stablet noget der lignede et uimodståeligt angreb på benene i h-linjen, og det afstedkom at jeg efter tre timers spil i mit stille sind gik og drømte om den helt store overraskelse, og jeg fik vist ovenikøbet bildt mig selv ind, at nu tabte vi da i hvert fald ikke matchen! Det er jo som bekendt på listen over ”famous last words”, så det vil jeg nok afholde mig fra en anden gang 😉 Sandra stod på dette tidspunkt stadig fint, omend jeg ikke rigtig kunne overskue konsekvenserne af sorts fremskudte bonde på d4, og Nina havde en bonde i overskud, som hun dog havde betalt for med en lidt dårligere struktur.

Så begyndte tingere desværre at gå lidt skævt. Først måtte Freja ned, og lidt efter lavede Sandra noget, der umiddelbart lignede en fejlberegning, men stillingen var nok blevet lidt shaky på det tidspunkt. Hun kæmpede videre, men desværre forgæves. Så var vi pludselig bagud 0-2, men dog stadig med gode muligheder for uafgjort. Esmat’s angreb var lige på nippet til at slå afgørende igennem, men begge spillere var langt nede på uret i den komplicerede stilling. Esmat ikke fandt en vindende fortsættelse fik modstanderen pludselig etableret modspil, og en grov buk kostede partiet. 0-3.

Tilbage sad Nina mod WGM Theissl Pokorna, stadig med en bonde mere i et dronningslutspil, og stadig med en lidt dårligere struktur. Østrigeren ville af uransagligere årsager ikke stille sig tilfreds med remis, dvs. hun fravalgte i hvert fald de varianter, det lignede en deling.  Nina skubbede sine bønder frem, og i træk 40 satte Østrigeren, der havde været i kraftig tidsnød siden træk 30, sin konge på et felt der tillod dronningafbytning, og så fik vi endelig lidt medvind i matchen! I øvrigt et rigtig godt parti af Nina, der ikke stikker op for bollemælk, bare fordi der sidder én med lidt mere rating bag de hvide brikker!

Et hæderligt nederlag, som man siger, men vi vil altså gerne slå de nationer, der er et par hundrede ELO-point over os, og jeg har en fornemmelse af, at det kommer til at ske senere i turneringen. I hvert fald er håbet lysegrønt, og det er i det mindste sådan en smuk farve at tænke på her i november!