Danskerne vandt erfaring ved U-EM

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Ungdoms EM_15

 

(Den bedst scorende dansker, Jonas Bjerre, ses midt i billedet. Foto: Ruggero Percivaldi)

 


Ungdomstræner Mads Boe skriver om afslutningen på ungdomsmesterskaberne ved EM i Kroatien:

 

“EM i Porec er slut, og onsdag aften var der stor afslutningsceremoni på spillestedet med taler og præmieoverrækkelse.

 

Præmier blev det ikke til for de danske spillere i denne omgang. Vi er nu heller ikke forvent med medaljer til de internationale stævner.

 

Efter GM Curt Hansen og IM Jens Ove Fries Nielsen gik der nogle år før GM Peter Heine vandt en medalje i 1990. Og de stævner dengang kan heller ikke helt sammenlignes med nutidens mammutstævner. Jeg havde sat næsen op efter en top 10 placering, som Danmark også har haft i nyere tid ved IM Mads Andersen. 

 

Jonas Bjerre i U12 kunne ellers have endt i top 10 med en sejr i sidste runde, men han måtte desværre ned mod en stærk russer. Jonas blev bedst placerede dansker med 5,5 point og en 22. plads. Talentet er stort og han arbejder målrettet med skak dagligt, så en topplacering skal nok komme inden for en kort årrække.

 

Næstbedst scorende dansker var Filip Boe Olsen med 5 point i U14. Han spillede en gruppe højere end hvad hans alder berettiger til, og med lidt mere koldblodighed i de afgørende øjeblikke, kunne det godt være blevet til flere point, og dermed også en bedre placering end den 37. plads han fik.

 

Flere danske piger vandt rating

De to piger Freja Vangsgaard (U18) og Nienke van den Brink (U12) overraskede begge meget positivt med flot spil og gode resultater. På trods af tab i de sidste to partier endte Freja i top 20, og Nienke som debutant tabte kun et enkelt parti undervejs i turneringen. Begge spillere scorede 50%.


Anna Hedelykke kan heller ikke være helt utilfreds med 2½ af 9 i U16, da hun også var rykket op. Alle tre piger vandt i øvrigt rating i turneringen.

 

Også Viktor Haarmark Nielsen (U18) og Martin Percivaldi (U16) endte på 4,5 point. Særligt Viktor imponerende med gode forberedelser og optimistisk spil undervejs. En solid ratinggevinst var et yderst fortjent resultat, specielt da han startede turneringen med kun et enkelt point i de første 4 runder. 

 

Med 4 point finder vi Nicolai Kistrup i U14. Et tilfredsstillende resultat, da Nicolai mødte tre spillere over 2200 i rating og en enkelt over 2400 undervejs. De 4 point svarede meget godt til den forventede score. 

 

Thomas Søndergaard Thybo (U14), Ellen Fredericia Nilssen (U14), Bjarke Vangsgaard (U18) og vel især den nyslåede landsholdsspiller Mikkel Manosri Jacobsen (U16) havde desværre en meget dårlig turnering. Som Nietzsche så klogt har sagt: Den modstand der ikke slår dig ihjel gør dig stærk. De skal nok komme igen og snart vinde det tabte tilbage. Det har jeg set et utal af gange. 

 

Det var første gang at Hannibal Valeur Jaques (U10), Oliver Trier (U12) og Oscar Koch-Müller (U12) deltog i så stort et stævne. Det er selvfølgelig hårdt for der er ikke nogen dårlige spillere med i turneringen. Nu ved de hvad der kræves for at begå sig blandt de bedste i Europa, og  alle tre siger samstemmende, at den skal “have en skalle” når de er hjemme igen.

 

Godt arrangeret EM-stævne

Generelt har stævnet været et af de bedst arrangerede i den tid jeg selv har deltaget. Intet at udsætte på hotel, mad og spillerforhold. Runderne er kommet hurtigt, live-dækning af 10 partier i alle grupper og arrangørerne har løbende lagt alle partier ud på deres hjemmeside.


Afstanden fra hotel til spillestedet på 1,8 km ser jeg mere som en fordel, da det er fint at få gået en lille tur inden det daglige parti. Eneste mangel jeg kan finde hernede er, at der ikke sælges merchandise. Jeg talte med arrangøren af VM i Maribor i 2012, som fortalte at han havde tjent over 50.000 Euro på salg af t-shirts, kuglepenne, plakater, bøger m.m. 

 

Hurtigt klar igen – til DM fra fredag

Turen går nu hjemad mod køligere  himmelstrøg, og vi rammer København torsdag omkring frokosttid. Flere af de unge talenter skal allerede i ilden igen fredag sidst på dagen, hvor Ungdoms DM starter i København på Frederiksberg med Amager Skakforening og Nørrebro Skakklub som arrangører. 

 

Tak til alle for en rigtig god tur. Der har som altid været et fantastisk sammenhold mellem de danske spillere, hvor man forstår at støtte hinanden i både medgang og modgang.


Der var desværre i Porec mest modgang og de samlede resultater kunne godt have været bedre. Som en fattig trøst kan jeg med sikkerhed sige, at alle deltagerne er bedre skakspillere end inden de tog afsted til Porec for 11 dage siden.”


Sådan skriver Mads Boe – og som han nævner er der allerede igen fredag stævne igen i form af ungdoms-DM i København. Her skal det nok vise sig, at spilerne fra EM har haft god gavn af den lidt hårde træningslejr i Kroatien.