Aabling på 5 efter sejr over Sune Berg

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Politiken Cup_2015_Aabling_vs_Hansen

Danmarksmester Sune Berg Hansen måtte i femte runde af Politiken Cup i Helsingør se sig udspillet i et dronningslutspil af FM Jakob Aabling-Thomsen, der med den overraskende sejr bragte sig på en delt førsteplads i turneringen sammen med et lille felt af stærke internationale stormestre. (foto: Sigfred Haubro.)

 

Vandt på trussel om springerforvandling
Omkring tidkontrollen ved 40 træk havde Aabling-Thomsen i partiet mod den syvdobbelte danmarksmester mulighed for en evig skak og remis, men valgte at tage en bonde og spille videre. Bare otte træk efter opgav Sune Berg Hansen efter et fikst sluttræk fra hvid, som med en efterfølgende forvandling af en d7-bonde til en springer ville afgøre partiet.

Se hele partiet og andre resultater på www.politikencup.dk under “live 1”.

 

Der er nu fire spillere med maksimum efter at halvdelen af turneringen er spillet. Foruden Jakob Aabling-Thomsen er det stormestrene Markus Ragger, Østrig (2688), Ilia Smirin, Israel (2663) og Aleksandr Rakhmanov, Rusland (2626).

 

Realistisk jagt på 2400 ELO

Et fornemt felt, den danske FM er i, og almindeligvis vil en FM være på jagt efter en IM-norm, men Jakob Aabling har allerede de nødvendige normer. Det han mangler for at få IM-titlen er et ratingtal på 2400. Lige nu er det 2333.

 

Elleve spillere har 4,5 point. Det er blandt andre Lars Schandorff, der spillede remis med GM Nisipeanu, Jakob Vang Glud, remis mod GM Naroditsky og FM Martin Haubro, som holdt remis med sort i en Volgagambit mod GM Shankland, som formentlig er overrasket over at have måttet afgive to halve mod danske spillere med enten FM eller slet ingen titel. I anden runde måtte Shankland også aflevere en remis, det var mod Jan Nordenbæk.

 

Tiger opgav i remisstiling

Den svenske GM Tiger Hillarp-Persson opgav i et slutspil, som viste sig at være remis. Østrigeren Markus Ragger havde spillet sig frem til en fordelagtig stilling i et bondeslutspil, og i efteranalyserne gik begge stormestre ud fra, at stillingen var vundet for østrigeren.

 

Men i kommentatorrummet havde man slutstillingen på brættet, og da FM Per Andreasen ville vise hvorfor svenskeren opgav, fandt publikum med GM Jacob Aagaard i spidsen en fiks mulighed for at holde partiet remis. Hvilket en ivrig tilskuer fortalte spillerne, der stadig var i gang med analyserne, under overværelse af skak.dk. 

 

Den svenske stormester tog sig til hovedet og udbrød, at nu ville han formentlig blive nævnt i en bog over stormestre, der ikke skulle have opgivet. 

 

At stillingen viste sig at være remis, kom umiddelbart også bag på den stærke østriger, som altså lidt heldigt stadig har maksimumpoint.

 

Læs Per Andreasens rundereferat på Politiken Cups hjemmeside.