Ungdoms-EM i Georgien 6. runde

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Danmark har 11 deltagere med ved Ungdoms EM i byen Batumi i Georgien: U10: Jonas Bjerre, Skanderborg Skakklub, U12: Filip Boe Olsen, Viby Skakklub og Thomas Søndergaard Thybo, Morsø Skakklub, U14: Bjarke Hautop Kristensen, Sorø Skakklub og Sophus Mechlenburg Møller, FREM, P14: Ellen Fredericia Nillsen, ØBRO, U16: Jesper Søndergaard Thybo, Skive Skakklub og Bjarke Vangsgaard, VRS Skakklub, P16: Freja Vangsgaard, VRS Skakklub, U18: Rasmus Thøgersen, Skive Skakklub og P18: Ellen Kakulidis, Aalborg Skakforening.

 

Dagens referat er skrevet af Claus Vangsgaard, far til Freja og Bjarke Vangsgaard.

EM referat  6. runde
U10
Jonas mødte tyske Marco Dobrikov, 1707, med sort, der spillede en Maroczy-opstilling mod siciliansk. Jonas fik hurtig en behagelig stilling, hvor hvid måtte acceptere en isoleret dobbelt c-bonde og da der oven i købet røg en bonde, så var slutspillet håbløst.

U12
Filip mødte James Moreby fra England (1562) og spillede London-systemet med hvis, hvor sort hurtigt spillede sh5 og slag på g3. Filip kom til at stå lidt dårligere uden, at der dog var noget alvorligt på færde. I midtspillet havde Filip en mulighed for et vindende offer, men valgte i stedet kort efter et ukorrekt officersoffer, der hurtigt tabte.

I gruppens andet opgør var Thomas oppe mod georgiske Teimuraz Toloraia (1629). Thomas spillede med hvid meget konsekvent i sin afstraffelse af fransk. Efter at sort åd en bonde på g2 var der åbnet op for hvids angreb mod sorts konge. Angrebet blev fulgt konsekvent og afsluttet flot, så partiet blev kun på 20 træk:

 

 

P14
Ellen mødte også en lokal – Nata Jabuti (1634). Ellen valgte en lidt uambitiøs pindsvine lignende opstilling og fik bare en lige stilling efter åbningen. Hun fik dog efterfølgende opstillet trusler i den lange diagonal mod sorts konge, men blev lidt for forsigtig.

 

emcomputer
Uden computer til forberedelse går det ikke! (foto: Mads Boe)

U14
I U14 skulle Sophus forsøge at fortsætte de flotte takter mod stærke Martin Petrov fra Bulgarien (2244). Bulgareren forsøgte med hvid også at teste Dragen, og havde åbenbart forberedt ig med et b3 for at jage tårnet på c4 tilbage. Det ser ud til, at forberedelsen ikke virker, da tårnet truede med at svinge fra c5 til kongefløjen, så hvid måtte acceptere afvikling af en række brikker til et dronningeslutspil med en bonde for lidt. Her fejlede teknikken ikke og Sophus fik ført en flot sejr i hus.

Bjarke K. var med hvid oppe imod Tofig Feyzullayev (1842) fra Azebajan. Det blev Engelsk, hvor hvid gav en bonde for aktivt spil centreret om en fribonde på 6. række. Efterhånden blev initiativet meget farligt, og sort havde store problemer med at holde gryden i kog. Desværre endte det i et tidnødsdrame, hvor sort fandt et lucky-punch og kunne indkassere et helt point, da Bjarke ikke fandt det bedste forsvar.

P16
Freja mødte med hvid en uratet fra Israel – Shoval Levi. Det blev Stonewall, og hvid fik meget hurtigt en behagelig stilling med en garderet fribonde i centrum. Efter en række forviklinger endte det ud i et slutspil, hvor Freja havde to lette officerer og to bønder mod officer og fire bønder. Selv om hun forsøgte mere end 70 træk, så blev det remis.

U16
Jesper skulle med sort forsøge at følge op på gårsdagens sejr mod Elmin Mamedov (2142) fra Rusland. Russeren måtte give en bonde i åbningen (en slags kongeindisk angreb) og i løbet af kort tid fik Jesper et mægtigt centrum, der afgjorde partiet.

Bjarke V. fik mod Georgi Tavzarashvili (1695) fra Georgien valgt et for tidligt springerfremstød i en benoni lignende åbning. Det førte til tårnslutspil med en bonde for l
idt, som modstanderen trods gode forsøg fra Bjarke stille og roligt førte til gevinst.

P18
Ellen har scoret langt over forventet hidtil i turneringen og skulle i denne runde op mod Sara Jacimovic fra Bosnien (2029). Det blev modtaget slavisk dronningegambit, hvor Ellen forsøgte sig uden a4. Det endte med, at sort bevarede merbonden med godt spil. Selv om sort ikke fandt de mest oplagte fortsættelser, så endte det i et håbløst tårnslutspil.

U18
Rasmus fik med hvid meget hård mostand i form af Schweiziske (2459). Det blev en skarp dragevariant, hvor begge konger var i fare. Hvid gav en kvalitet for at åbne sorts kongestilling, men det aldrig rigtigt farligt og sort fik fremtvunget dronningeafbytning til et bedre slutspil, der afgjorde partiet.

Claus Vangsgaard

Hjemmeside med livedækning af turneringen: www.e2e4.ge
Live 2: www.chessbomb.com/arena/-/2014-eycc-main