Tæt løb i Norway Chess 2014

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Inden de to sidste runder af supertuneringen Norway Chess 2014 i Stavanger kan alle ti spillere i feltet stadig løbe med sejren. Kun 1 point skiller nummer 1 og nummer 10. Der er derfor stor sandsynlighed for, at flere spillere kan ende på en delt førsteplads. Sker dette skal der spilles lynomkamp om førstepræmien på 100.000 Euros.

Stillingen efter 7. runde:
1. GM Vladimir Kramnik (2783), Rusland, 4 point
2. GM Magnus Carlsen (2881), Norge, 4 point
3. GM Sergey Karjakin (2771), Rusland, 4 point
4. GM Fabiano Caruana (2791), Italien, 4 point
5. GM Simen Agdestein (2628), 3½ point
6. GM Alexander Grischuk (2792), Rusland, 3½ point
7. GM Veselin Topalov (2772), Bulgarien, 3 point
8. GM Levon Aronian (2815), Armenien, 3 point
9. GM Peter Svidler (2753), Rusland, 3 point
10. GM Anish Giri (2752), Holland, 3 point

 

karjakin carlsen
Sergey Karjakin mod Magnus Carlsen i 6. runde (foto: Sigfred Haubro)

De fleste af runderne bliver spillet på Hotel Scandic i Stavanger, men 6. runde foregik i Aarbakke fabrikshal i byen Bryne, 25 km syd for Stavanger. Her mødtes Veselin Topalov og Vladimir Kramnik. De to er stadig ikke på talefod efter deres famøse VM-match i 2006 i Elista, hvor Topalovs lejr bl.a. mistænkeliggjorde Kramniks opførsel under partierne. Se evt. DSUs omtale her.

 

topalov kramnik
Topalov – Kramnik i 6. runde (foto: Sigfred Haubro)

Som de eneste i feltet giver Topalov og Kramnik ikke hånd før og efter partiet. TV2 Norge havde i forbindelse med partiet forberedt en happening, hvor de to uvenner skulle havde lukket en fredsdue ud efter en remis på brættet. Det kom aldrig så vidt. Topalov vandt sit første parti i turneringen og duen blev ikke frigivet i denne omgang.

 

fredsdue
Fredsduen i Aarbakke fabrikshal (foto: Sigfred Haubro)

TV2 Norge har stor succes med udsendelserne fra Norway Chess. De havde regnet med 1.000.000 seere til hele turneringen. Dette tal blev allerede opnået ved 6. rundes transmission. Skakturneringen er mere populær som TV-udsendelse end et samtidigt cykelløb, fortæller KSUs formand Sigfred Haubro fra Norge.

En del af succesen skyldes naturligvis Simen Agdesteins flotte indsats. Agdestein har spillet 7 remiser, men med sin position som nummer 160 i verden, er det flot at kunne spille lige op med hele verdenseliten. Agdestein har ikke været heldig, nærmest tværtimod, da han et par gange har været tæt på gevinsten.

 

agdestein
Simen Agdestein – positiv overraskelse (foto: Sigfred Haubro)

47-årige Simen Agdestein blev stormester som 18-årige og var i 1993 oppe som nummer 16 på verdensranglisten med 2630 i rating. Sideløbende hermed var han professionel fodboldspiller i den norske klub Lyn og spillede også 8 landskampe for Norge. Han står noteret for et enkelt landskampsmål. I den mere kuriøse afdeling har Agdestein deltaget i den norske udgave af “Vild med dans”.

Han satte imidlertid sin egen skakkarriere på vågeblus for at undervise på det Norske Topidrætsgymnasium, hvor han både var skak- og fodboldtræner. De sidste par år er der dog igen kommet gang i skakkarrieren bl.a. med sejren i Open Sant Martí i Barcelona i 2013 med en ratingpræstation på 2901.

Agdestein skal til august spille andetbræt efter Magnus Carlsen ved OL i Tromsø. Det bliver Agdesteins ottende deltagelse ved et et Skak-OL. Spiller han ligeså godt i Tromsø som i Stavanger, kan Norge se frem til en rigtig god placering.

Dirk Jan ten Geuzendam og Nigel Short er faste kommentatorer på turneringens hjemmeside, hvor de også får spillerne i studiet til en kommentar efter partierne.

 

short guitar
Dirk Jan ten Geuzendam og Nigel Short varmer op til live-kommentering (foto: Sigfred Haubro)

Onsdag er turneringens sidste fridag.

Resterende program:
8. runde, torsdag den 12. juni kl. 15.30
9. runde, fredag den 13. juni kl. 14.30

Udover Sigfred Haubro er Michael Andersen og Kasper Jerwiarz det danske islæt i medhjælpergruppen under Norway Chess. De to sidstnævnte står for live-dækningen.

 

andersen jerwiarz
Michael Andersen og Kasper Jerwiarz – liveeksperter (foto: Sigfred Haubro)

Hjemmeside: norwaychess.com