VM for Ungdom 2013 slut

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Ungdoms VM i De Forenede Arabiske Emirater er nu slut efter 11 spillede runder. Der er kåret 12 nye ungdomsverdensmestre, men ingen fra de nordiske lande.

 

Ungdomslandstræner Mads Boe har sendt denne afsluttende beretning.

Af Mads Boe
U-VM Afrunding
Afslutningsprogrammet til U-VM har været ret komprimeret. Runde 10 i går kl. 16:00, afsluttende runde 11 i dag kl. 09:00, lyn VM i forlængelse af den afsluttende runde og hjemrejse omkring 22:00. Så derfor må skak.dk nøjes med en afrunding af stævnet, da jeg ikke har haft tid til at se spillernes partier.

U10: Filip Boe Olsen havde en generelt skuffende turnering. Han fik ½ point mere end til VM sidste år, men der var absolut stillinger til mere end de 6½ point og en placering som nummer 58/199 som han endte med. Et par grove fejl i runderne 9 og 10, begge runder med klar fordel undervejs, ødelagde mulighederne for en rigtig god turnering. Ratingmæssigt blev det en meget dyr fornøjelse med et ratingtab på 72 point.

U12: Nicolai Kistrup var debutant til et stort internationalt stævne, og selvom det kun blev til 4½ point og en placering som nummer 159/215, har det bestemt været en lærerig tur for Nicolai. Nicolai har taget den hårde modstand på en rigtig god og konstruktiv måde, og har hver dag været motiveret til at gennemgå partierne for at finde forbedringer og dermed læring. Indstillingen til skak er rigtig, så fremgangen skal absolut nok komme. Nicolai måtte desværre aflevere 40 ratingpoint.

U14: I lighed med Filip havde Jesper Søndergaard Thybo en skidt turnering. Han startede ellers rigtigt flot med 4/5, men efter det meget uheldige tab mod den 2. højest ratede Indier fra en meget gunstig stilling i runde 6, var det som om at troen på egne evner og muligheder forsvandt. Han endte på skuffende 6/11, og en placering som nummer 57/193. Ratingtab på 45.

U16: Martin Percivaldi var rykket en gruppe op, selvom han normalt spiller i U14. Ligesom Jesper til EM i Montenegro blev det en hård omgang, hvor Martin gik helt død til sidst med kun ½/4. Måske Martin arbejdede for meget med forberedelser mellem runderne, så der manglede energi til sidst i turneringen. Samlet set blev det til 5 point på en 107. plads af 167 deltagere. Martin måtte af med 42 ratingpoint.

U18: Mads Andersen var vores resultatmæssige højdepunkt. Han blev bedst placerede i Norden på en 7. plads med sine 7½ af 11. Det er i øvrigt 4. gang at Mads til et af de store ungdomsstævner slutter i top 10. En meget flot bedrift. Mads havde under turneringen assistance af GM Allan Stig Rasmussen, og jeg vurderer at deres gode samarbejde var en væsentlig årsag til det fine resultat. Et lille ratingtab på 7 point er absolut til at leve med.

Alle 5 spillere tabte rating, og flere af dem ganske meget. ratingtab har snart været en trend gennem mange år, hvor vi ikke kan holde vores ratingtal til de store internationale ungdomsturneringer. Jeg mener ikke at vi er overratede, men derimod at mange af de andre lande har spillere som sjældent spiller eloratede turneringer. Måske for at spare pengene, eller måske fordi at udbuddet af turneringer ikke er stort nok. Normalt i store turneringer bevæger rating sig opad i systemet, men her til de store ungdomsstævner er det helt modsat.

De sidste 2 runder af lynturneringen blev afviklet i forlængelse af den sidste runde. Her var der på forhånd begrundet optimisme, da Filip Boe Olsen med 4½ af 5 kunne vinde sin gruppe, men det krævede sejr i begge partier. Desværre tabte han til en Iraner på 1950 i runde 6. Også Mads Andersen var godt placeret med 4/5, men også han tabte i runde 6. Men alligevel absolut godkendte resultater i lynturneringen:

U10: Filip Boe Olsen – 5½/7 – 6. plads af 136 deltagere
U12: Nicolai Kistrup – 3½/7 – 57. plads af 123 deltagere
U14: Jesper Søndergaard Thybo – 4½/7 – 27. plads af 141 deltagere
U16: Martin Percivaldi – 2½ point – 60. plads af 100 deltagere
U18: Mads Andersen – 5 point – 7. plads af 66 deltagere

 

Kasparov kom til Al Ain den sidste dag, for i lighed med sidste år i Maribor, at kaste glans over stævnet, og selvom det er en del år siden han var verdensmester, er han stadig skakkens absolut største ikon. Han kunne næsten ikke bevæge sig rundt i området for mennesker der ville have autografer og taget billeder. Måske skal årsagen til hans ankomst findes i, at han næste år stiller op som FIDE præsident. Gennem “head of delegation” fra USA lykkedes det mig at få lavet en aftale om at få lavet et holdbillede med Kasparov. Absolut en stor oplevelse for de unge talenter.

 

dk hold_kasparov
Holdbillede med tidligere verdensmester Kasparov. Desværre spillede Martin Percivaldi fortsat da billedet blev taget. (foto: Ruggero Percivaldi)


Turneringen er slut, og sent i aften rejser vi hjemover mod de kolde breddegrader. Det har været en kæmpe oplevelse at være her. Jeg har lidt en ambivalent holdning til hele arrangementet. Man føler at viljen og ikke mindst pengene har været der for at kunne lave et fantastisk stævne, men at arrangørerne har manglet lederskab og koordination. Der har været masser af meget venlige frivillige involveret, men kun ganske få har haft reel viden om stævnet. Spille- og overnatningsforhold er absolut godkendt, mens maden (alt for ensformig) og den næsten manglende livedækning – når nu man har indkøbt 600 live-brætter (!) – trækker nedad. Det er 5. gang jer er afsted til enten EM eller VM, og Bulgarien 2011 og Maribor 2012 var bestemt bedre end her.

Mads Boe


Hjemmeside: www.worldyouth2013.com