Afslutningsceremoni ved VM

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Magnus Carlsen modtog i dag pokal og en check på 9,6 millioner norske kroner ved afslutningsceremonien ved VM i Chennai. De 8,8 millioner var førstepræmien mens de sidste 800.000 kr. var kompensation til Carlsen for at spille på Anands hjemmebane.

 

Andreas Kastberg skriver fra Chennai:

Afslutningsceremoni
Afslutningsceremonien blev afholdt i dag ved middagstid i spillesalen og var overraskende hurtigt overstået.

 

Jeg har lidt indisk ceremoniel erfaring frisk i hukommelsen fra 2012, hvor jeg var på tur til netop Chennai med det danske blindelandshold der deltog i skakolympiaden for blinde og svagtseende. Dengang var afslutningsceremonien en længere forestilling med sang, dans og mange taler som varede flere timer.

 

I dag, derimod, var der et par korte takketaler efterfulgt af overrækkelse af henholdsvis sølv- og guldtrofæer og checks, ledsaget af en kort beskrivelse af trofæernes vægt og pengebeløbets størrelse. Naturligvis, som det sig hør og bør, akkompageneret af nationalmelodier og med stående ovationer til matchens hovedpersoner Anand og Carlsen.

 

For mig personligt tog afslutningsceremonien en uventet drejning. På forhånd var der lidt kludder med at få mig godkendt til presserummet, fordi DSUs hjemmeside ikke er avis, tv eller radio. Da jeg desuden ankom relativt sent i matchen, var der ikke blevet produceret et presseakkrediteringskort til mig som jeg kunne hænge om halsen så alle kunne se hvem jeg var. Den mystiske maskine som producerede disse eftertragtede kort var brudt sammen under presset, forlød det. Nuvel, i den forløbne uge har det ikke været noget problem for mig at færdes frit i presserummet og til fotografering foran glasruden ved rundestart. Derfor valgte jeg ikke at gøre et større nummer ud af det. Primært fordi jeg kender den ansvarlige for presserummet personligt og ikke ville risikere at stille ham i et dårligt lys, når tingene nu virkede fint for mig alligevel uden et plastickort. Nuvel, til afslutningsceremonien havde piben fået en anden lyd! Sikkerhedsniveauet var markant skærpet, idet ministerpræsidenten for staten Tamil Nadu, Selvi J. Jayalalithaa, var til stede på scenen. Uden plasticskilt kunne det absolut ikke lade sig gøre at komme ind sammen pressen.

 

Imidlertid fik man ved hjælp af lidt diplomati udstyret mig med et gæstekort, så jeg kunne overvære ceremonien alligevel. Det viste sig at være heldigt! For ved indgangen, som jo nu blev en anden, guidede vagterne naturligvis den skandinavisk udseende mand over til de pladser der var reserveret til norske gæster. I stedet for at blive placeret bagerst i salen med journalisterne, fandt jeg nu mig selv helt forrest i salen, omgivet af glade nordmænd, og lige bagved Carlsens familie. Det virkede som det helt rigtige sted at følge præmieoverrækkelsen!

 

carlsen _med_far
Magnus Carlsen med sin far Henrik Carlsen ved pressemødet (foto: Andreas Kastberg)

 

I presserummet var der bagefter et kort møde, hvor Carlsen kom forbi og hævede sit sølvbæger til ære for fotograferne. Der var mange der ville have billeder af “skakkens Justin Bieber”.

 

preseemoede afslutning

Den norske avis VG skriver om nærmest kaotiske tilstande ved pressemødet
(foto: Andreas Kastberg)

 

Carlsen sagde bl.a. at han ser 4. parti som vendepunktet, selv om han ikke vandt. Han var nervøs indtil da, men blev her overbevist om, at Anand ville knække før eller siden. Han gentog at Anand er en af verdens største spillere, og at han nok han skal komme tilbage hvis han finder motivationen. I denne match, sagde Carlsen, tabte han dog til en bedre spiller – med al respekt 🙂

 

Andreas Kastberg


VM-hjemmesiden: chennai2013.fide.com

 

Læs også: Magnus Carlsen Verdensmester!