Ungdoms EM i Montenegro slut

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Ungdoms EM i Montenegro slut og vi bringer ungdomslandstræner Mads Boes sidste referat fra turneringen:

EM i Montenegro er slut. Onsdag venter en lang rejsedag nordpå, inden vi rammer København ved aftenstid. Det har været en spændende men absolut også hård turnering. De “danske vikinger” har kæmpet bravt, humøret har været højt, sammenholdet godt og alle har bakket hinanden op på bedste vis.

 

Resultaterne har generelt været ganske tilfredsstillende.

 

Som turneringen skred frem var Filip Boe Olsen i U10 det bedste bud på en top-10 placering i en af grupperne, som jeg inden turneringen havde sat som vores mål. Han var med i toppen af gruppen under hele turneringen, og kunne med sejr i sidste runde have nået målet. Desværre tabte han mod en stærkt spillende Ukrainer, der i Short-varianten i caro kann spillede det taktiske c4 i træk 6. Stillingen blev meget kompliceret, men modstanderen havde en smart pointe, som Filip ikke havde set, hvorefter stillingen var tabt. 5½ af 9 og en placering som nummer 27 er dog et godkendt resultat.

 

I U12 fik 9-årige Jonas Bjerre en hård medfart. Et slutresultat på 3½ point, som var klart under forventet score. Jonas kom ind i en ond spiral efter tab i runderne 2-4. I den alder kigger man meget på ratingtal og præstationer, og når man så taber flere i træk påvirker det spillet negativt i resten af turneringen. Der kan absolut drages paralleller til Filips resultat i Prag sidste sommer da han også fik 3½ point. Det daglige niveau er væsentligt over hvad Jonas præsterede her i Budva.

 

Turneringens største ratinggevinst stod Lasse Ramsdal for. Plus 126 ratingpoint og meget overbevisende spil i løbet af turneringen. At Lasse så tabte i 13 træk i sidste runde til en spiller fra Ungarn på 2195 kunne ikke ødelægge det gode humør! Ellen Fredericia har generelt spillet lange partier, og dagens parti var ingen undtagelse. Ellen kom dog til at tilbyde remis i et gunstigt slutspil i dag, som modstanderen ikke var sen til at acceptere. Ellens debut i et internationalt stævne gik godt, og hun endte med at præstere noget over forventet score.

 

Bedst placerede spiller på det danske hold på en fin 17. plads ud af 122 deltagere med scoren 6 point blev Martin Percivaldi. I det sidste parti sled Martin sin modstander op i 73 træk. Martin fik først en lille fordel i midtspillet efter en lidt tvivlsom åbning, og langsomt derefter bygget små fordele op.

 

percivaldi

Martin Percivaldi – Bedst placerede dansker på en 17 plads. (foto: Ruggero Percivaldi)

Mikkel Ramsdal fik sluttet af med et brag! En dronninggevinst i en accelereret drage efter blot 13 træk mod en russisk spiller på 1750. Så en samlet ratinggevinst på 67 i Mikkels debutturnering!

 

I U16 mødte Jesper Thybo en IMer fra Tyrkiet på 2403. Havde det været sumobrydning havde Jesper været chanceløs, da modstanderen vejede 3 gange så meget som Jesper! Skakken var desværre lidt at sammenligne med brydekampen, da Jesper ret hurtigt trådte forkert i en caro cann, og tillod at tyrkeren kunne vinde en bonde ved at spille d4xc5 iShort-varianten. Samlet set blev det en skuffende turnering for Jesper, som forhåbentligt tager revanche til VM i december.

 

Bjarke Vangsgaard spillede sit foretrukne london-system, og vandt i midtspillet en kvalitet. Stillingen var dog ret lukket, så det var svært at realisere den materielle fordel. Efter en del afbytninger gav Bjarke kvaliteten tilbage for at gå ud i et vundet slutspil med to merbønder. Modstanderen fik modspil, og Bjarke endte med at tabe partiet, da han var i tidnød. Et ærgerligt nederlag, som også gjorde at det blev til et ratingtab i turneringen.

 

Søster Freja Vangsgaard havde en hård turnering med 3½ point. Hun udnyttede ikke de chancer der var undervejs i de meget lange kampe hun havde. Også i det sidste parti havde Freja chancer men var i kronisk tidnød i slutspillet med en merbonde, så hun tilbød remis.

 

Ellen Kakulidis måtte nøjes med 2 point, men da hun var underrated i forhold til alle modstanderne var det faktisk over forventet score. I sidste runde spillede hun for passivt i et tårnslutspil og endte med at tabe en remisstilling. Lysten til skak er stor, så hun agter at intensivere træningen med Per Andreasen.

 

Jens Ramsdal startede EM med at tabe de tre første partier og dermed indtage sidstepladsen i U18. Efter en træls oversidderrunde viste Jens rigtig god moral i anden halvdel af turneringen med en score på 2½/5, som næsten var lig med den forventede score. Sidste runde var en hård kamp i nimzo-indisk, hvor stillingen var lige, men langsomt fik modstanderen desværre overtaget pga. løberparret.

 

Thea Nicolaisen nærmer sig 1900 i rating, og kunne være kommet meget tæt på med en sejr i sidste runde. Desværre tabte Thea efter et omskiftelig parti, så hun må vente til næste turnering med at blive mesterspiller.

 

Næste spændende opgave er VM i Al Ain i de Arabiske Emirater fra den 17. december til den 27. december. Her deltager:
U10: Filip Boe Olsen, Viby Skakklub
U12: Nicolai Kistrup, BMS
U14: Jesper Søndergaard Thybo, Skive Skakklub
U16: Martin Percivaldi, Hillerød Skakklub
U18: Mads Andersen, Skanderborg Skakklub

 

Mads Boe

 

Hjemmeside med live-dækning: www.budva2013.org