Ungdoms EM halvvejs

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Ungdoms EM i Montenegro er nu halvvejs igennem turneringen. Juniorlandstræner Mads Boe skriver fra Budva:

 

Ungdoms EM 5. runde

Runde 5 blev vores bedste dag hidtil med en storsejr på 8½-3½ Så humøret er højt i den danske lejr når vi tager en velfortjent fridag fredag.

 

I U10 fortsætter Filip Boe Olsen med at klare sig godt. Mod en englænder på 1700 var han dog igen i problemer i den samme variant i caro kann som for to runder siden. Filip fandt dog et flot kvalitetsoffer som gav ham 2 bønder oveni, og derfra udspillede han modstanderen. Filip har nu 4/5 og i runde 6 møder han med sort den højstratede rumæner i gruppen på 1935.

 

Normalt plejer det at være sådan at den ældste og noget større spiller undervurderer en lille spiller. Men sådan var det ikke i partiet mellem Jonas Bjerre og en tyrker på 1600 i U12. Tyrkeren ofrede med hvid i åbningen en løber og et tårn for at forsøge at holde evigskak. Jonas havde dog ikke besvær med at afvise angrebet, og dermed vinde partiet. Jonas har nu 2 point og er tæt på den forventede score.

 

Lasse Ramsdal har klaret sig utroligt godt i turneringen hidtil. I runde 5 gik det dog mindre godt. Med sort i en accelereret drage satte Lasse en bonde i slag, hvorefter det derfra kun gik ned ad bakke. Lasse har indtil videre vundet 50 ratingpoint – et gennemsnit på 10 pr. runde hvilket jo ikke er så ringe endda!

 

Ellen Fredericia kom op på 50% efter en sejr over en fra Georgien. Ellen var lidt heldig fordi hun efter åbningen var bagud en bonde og et løberpar. Ellen fik dog etableret modspil med en farlig fribonde, som blev konteret til en tårngevinst. Virkelig godt kæmpet!

 

analyser

Hver formiddag arbejdes der ihærdigt med partigennemgang og forberedelse. (foto: Ruggero Percivaldi)

 

Martin Percivaldi vandt et overbevisende parti med hvid, hvor to farlige centrumsbønder kværnede igennem sorts stilling. Martin er næstbedst scorende dansker sammen med Jesper Thybo med 3/5. Skal det blive til en topplacering i U14 skal der vindes nogle partier de kommende dage! Mikkel Ramsdal har fået en hård debut til et stort internationalt skakstævne. I 5. runde tabte han med sort i en c3-siciliansk, hvor han ikke kendte træk nok i den variant der fremkom. Det kostede dronningen for 2 officerer, hvor der ikke var kompensation.

 

Jesper Thybo vandt meget let over en dårlig spiller fra Bosnien i U16. Modstanderen stod allerede til tabe efter 12 træk med hvid i en Benoni. Først færdig i 5. runde var Ellen “Calculatos” i U16 der havde styr på alle de taktiske varianter der opstod i g3 varianten i kongeindisk, hvor modstanderen fejlagtigt placerede sin løber på d7. Det gav problemer på diagonalen g2-a8. I efteranalyserne i kaffebaren udenfor imponerede Ellen landstræneren med lange konkrete taktiske varianter. Ellen bliver trænet af Per Andreasen, og hun har bestemt gjort store fremskridt den senere tid.

 

Bjarke Vangsgaard spillede igen skandinavisk og blev udsat for den farlige Ld2 variant. Modstanderen spillede dog ikke d5, men valgte varianten med Sd5 for efterfølgende at slå springeren på f6. Stillingstypen der her fremkommer er meget lig med Bent Larsens foretrukne Sf6 variant i caro kann. Bjarke fik desværre ikke fundet de rigtige træk og kom i store problemer efter bondefremstødet f4-f5. Efter flere unøjagtige træk gik Bjarke mat. Bjarke har hidtil mødet meget stærk modstand så de to remiser han har fået er lig med den forventede score. Søster Freja Vangsgaard var oppe i mod en norsk pige med 1600 i rating. De to spillere har mødtes en del gange tidligere, og det er altid blevet remis – og det blev det også denne gang. De første 10 træk var symmetritræk, hvor den norske pige med fordel kunne have afveget Frejas hvide træk….. Sidenhen tabte Freja en kvalitet, men fik modspil på grund af en farlig fribonde i centrum. Den norske pige valgte at give kvaliteten tilbage, hvorefter der fremkom en flad remisstilling.

Jens Ramsdal i U18 fik sin første rigtige sejr i turneringen. I en Taimanov-siciliansk med sort fik han muligheden for at bytte en springer mod den sortfeltede løber, hvilket normalvis er gunstigt. Jens fik sidenhen løberparret mod springerparret og en overlegen stilling. En brøler kunne have givet et nul på tavlen men modstanderen så det ikke. I stedet forærede modstanderen fra Kosovo Jens en officer!

 

I U18 gør Thea Nicolaisen det rigtigt flot. I runde 5 blev det til en solid remis mod en spiller over 1900 fra Kroatien. Hun stod lidt bedre i midtspillet, men det var ikke nok til en sejr. Thea har scoret 50% mod knap 2000 og kan blive dansk mesterspiller med en god afslutning. Hun vil i givet fald tangere Louise Fredericias rekord som mesterspiller som 16-årig, men vil dog tabe på “målfoto”!

Samlet set her midtvejs i turneringen ser det rimeligt ud. Vi har scoret en lille smule over forventet score, hvilket er tilfredsstillende. Samtidigt er der stadig en mulighed for at vi får en top 10 placering, som var mit mål inden afrejse.

ungdomselite@skak.dk er der kommet en hilsen fra K-skak chef Søren Ottesen, som dagligt følger med, og sender en hilsen til “de danske vikinger” – tusind tak Søren!

 

I dag fredag er fridag, hvor planerne er at gennemgå et enkelt Jussupov kapitel, spille fodbold, svømme, køre go kart (!) og gå en tur op i den gamle bydel i Budva.

 

Mads Boe

 

Hjemmesiden med live-dækning: www.budva2013.org