Ungdoms EM 1. runde

  • Post author:
  • Post category:Ikke-kategoriseret

Kommunikationen med den danske delegation i Montenegro har været besværliggjort af dårligt vejr og derved ingen netforbindelse; men nu er landstræner Mads Boes runderapport fra første runde nået frem.

 

Ungdoms EM 1. runde
Inden 1. runde afholdtes det obligatoriske “captains meeting”, hvor reglerne for turneringen bliver forklaret. Det gælder om at høre godt efter for reglerne varierer fra stævne til stævne. De mest interessante regler denne gang var 0-tollerance ved for sent fremmøde i en hal med 700 spillere og én indgang til hallen(!) og at remistilbud fremsat inden træk 40 fører til direkte tab af partiet. Benhårde regler for de unge talenter.

 

Kaos er meget dækkende for det scenario der udspiller sig inden 1. runde i så stor en turnering. Alt er nyt for de fleste, og ingen kan finde deres siddepladser i den kæmpe hal, og få ved hvor de skal finde ud af det. Samtidigt er det ekstremt varmt i hallen, som udover spillere er fyldt med nervøse og spændte forældre.

 

dks delegation

De danske spillere med træner. Fra venstre Ellen Fredericia, Bjarke Vangsgård, Lasse Ramsdal, Filip Boe Olsen, Jesper Thybo, Thea Nicolaisen, Ellen Kalkulidis, Jonas Bjerre, Freja Vangsgård, Mikkel Ramsdal, Martin Percivaldi, Landstræner Mads Boe og Jens Ramsdal.

 

De danske vikinger fik i disse rammer en hård start på turneringen. Det blev til et nederlag på 7½-4½. Vi må træne at spille med hvid, for i 7 hvide partier fik vi kun en enkelt remis.

 

I U18 nåede jeg lige sammen med Jens Ramsdal at kigge på Taimanov varianten i siciliansk mod en stærk russer på over 2300. Vi havde de første 14 træk på brættet, men et overraskende og nok også tvivlsomt træk havde vi ikke kigget på. Jens fandt dog ikke den bedste fortsættelse, hvor han kunne tvinge en afbytning af modstanderens stærke løber. Et par sløje træk mere og stillingen var helt tabt.

I pigerækken var Thea oppe i mod en russer på over 2050. I g3-varianten i kongeindisk fik Thea behageligt spil, og pludselig dukkede der en kombination op, som vandt en bonde. Efter at have vundet endnu en bonde begik Thea den klassiske fejl at begynde at spille passivt og trække brikkerne bagud. Det gav russeren tilpas meget modspil til at kunne få remis. men stadig en meget fint parti af Thea.

 

Jesper Thybo, der i denne turnering spiller i U16 på trods af at han kun er 14 år, fik en hård medfart mod en urated spiller fra Albanien, der nok ikke har været meget ude at spille turneringer. En urated spiller er lidt af en joker fordi man ingen ide har om hvor stærk han er. Denne Albaner var rigtig god og kendte Svesnikov varianten i siciliansk bedre end Jesper. Efter 20 træk var det slut.

 

I samme gruppe tabte Bjarke Vangsgaard hurtigt med hvid, hvor han spillede Stonewall med omvendte farver. Bjarke kom hurtigt i problemer da sort valgte en opstilling med d6 for senere at gennemføre e5. Søster Freja spillede 2. Lg5 mod hollandsk og slog trækket efter springeren på f6. Spillede herefter partiet meget positionelt flot og fik en stilling med en kæmpe springer mod den ekstremt dårlige hvidfeltede løber. Der var mange veje til gevinst, men desværre ikke den Freja valgte. Rigtigt ærgerligt, da modstanderen havde 2000.

 

Martin Percivaldi havde et langt parti mod en underrated schweizer på knap 1900. Heldigvis sled Martin ham op i et langt slutspil.

 

Jonas Bjerre spiller i U12 på trods af hans kun 9 år. Han går ubekymret til opgaven selvom modstanderen er både ældre og større end ham selv. Partiet mod en urated fra hjemlandet var længe i balance, men modstanderen havde to chancer for at vinde partiet på en taktisk pointe undervejs. Det endte ud i et tårnslutspil, som var gunstigt for Jonas, og blev omsat til helt point på sikker vis.

 

“Dagens mand i skysovs” var Lasse Ramsdal, der slog en russer på over 1900 i et langt og meget omskifteligt parti. Lasse havde ellers fået en “gert-løber” på h8 der var lukket inde, men der var masser af taktisk modspil.

 

I pigerækken startede turneringen ikke helt optimalt for Ellen, da hun fik en kæmpe bule i panden blot en time før partiet… Jeg tror nok hun var gået ind i en mur! Men på trods af det spillede Ellen et fin åbning med hvid i nimzoindisk, og opnåede en lille men klar fordel med løberparret. Ellen skulle have forsøgt at åbne stillingen – plejer man jo at gøre med løberparret – men valgte derimod at trække brikkerne bagud, og det blev straffet da modstanderens springere pludselig fik lov til at trænge ind i Elllens stilling.

 

I U10 mødte Filip Boe Olsen en russer på 1405 i rating. På papiret en overkommelig opgave, men det blev et langt hårdt parti, hvor Filip i en caro-kann var på hælene undervejs. Heldigvis vandt han et bondeslutspil med lige mange bønder. Modstanderen tilbød i øvrigt remis i træk 35(!), og begge spillere noterede et lighedstegn på noteringspapiret, men turneringslederen, som Filip tilkaldte sagde bare “continue”……

 

På mailadressen ungdomselite@skak.dk har jeg modtaget et spørgsmål omkring hvorfor at Jonas Bjerre og Jesper Thybo ikke deltager i de aldersgrupper der tilsvarer deres alder. Årsagen er at hver land kun har en friplads med betalt hotel og fuldpension i hver aldersgruppe, og at det derfor ville være en bekostelig affære at de deltog i samme gruppe. Derfor lavede jeg ved udtagelsen af spillerne i april måned en aftale om en rotationsordning mellem Jonas/Filip og Jesper/Martin, således at de til VM i de Arabiske Emirater i december bytter aldersgruppe.

Runde 2 starter i dag mandag kl. 15.30. Vi har en opgave i at få spillerne tørre til spillestedet 1 km. væk, da der er meget stærk dagregn i Budva. Mange har investeret i en flok paraplyer, men gaderne sejler i vand, så det er svært at undgå at blive våde. Desværre er der ingen spillere på live her i 2. runde.

Mads Boe


Hjemmesiden med live-dækning: www.budva2013.org