Fin danske start

De danske spillere er kommet rigtig godt fra start i Ungdoms VM i Slovenien. Vi har modtaget første rapport fra juniorlandstræneren.

Af Mads Boe
SUPERSTART!
Vi lagde rigtigt godt fra land ved VM i Maribor. 7/9 var et fremragende resultat, hvor der var flere pæne overraskelser af vores spillere imellem. Vi var nok – hvis vi skal være ærlige – lidt heldige i et par af vores partier undervejs, men til EM i Prag synes jeg pendulet svingede lidt den forkerte vej. Her kan vi så håbe at det går vores vej!

U8 spiller desværre ikke det samme sted som resten af turneringen, så Jonas Bjerre må over på nabohotellet hver dag. I 1. runde var han slemt på hælene i åbningen, hvor han havde sort i siciliansk mod en lokal Slovenier. Jonas tog testamente-bonden, hvilket gav modstanderen afgørende fordel. Heldigvis fik Jonas stabiliseret stillingen, og den større spillestyrke gjorde udslaget.

Filip Boe Olsen i U10 mødte en koreaner, som kom 28 minutter for sent. Her til VM er det tilladt at komme 30 minutter for sent, så det var tæt på. Lidt mærkeligt da koreanerne dagen før var med samme fly til Zagreb som os, og det imponerende os, hvor meget udstyr og hjælpere de havde med! Filip fik hurtigt en bedre stilling, ogvandt en officer, da modstanderens brikker ikke rigtigt kunne koordinere. Thomas Thybo fik sin debut i en stor ungdomsturnering, og jeg ved af erfaring, at det kan påvirke koncentrationen med de mange nye indtryk. Thomas spillede lukket siciliansk, men kom desværre til at overse bondefremstødet d6-d5-d4, som vandt en officer forceret. Herefter kæmpede Thomas fint og havde et vist modspil undervejs, og i analyserne efter partiet fandt vi da også et par farlige tricks. Desværre blev det til et debutnederlag.

I U12 mødte Bjarke Kristensen også en lokal Slovenier på omkring 1300 med hvid. Efter en omvendt lukket siciliansk lavede Bjarke stort set det samme “trick” som Thomas Thybos modstander i U10. Efter officersgevinsten vandt Bjarke partiet stilrent.

Jesper Thybo havde sort mod en græker på 1600, som virkede stærkere. I en Grüenfeld-indier spillede modstanderen 7.Da4, Dd7 8.Da3, med ideen at undgå fremstødet c5. Det gav Jesper lidt vanskeligheder, men modstanderen fandt ikke de kritiske fortsættelser, og blev langsomt nedspillet. En sikker sejr.

Mads-Holger Jacobsen i U16 spillede 1. rundes længste parti i hele turneringen mod en stærk Armener på 2334. Mads-Holger var presset under det meste af partiet, men forsvarede sig rigtigt godt. I slutspillet fik Mads-Holger muligheden for at bytte af til springer/løber mod springer. Mads-Holger valgte at flytte kongen ned i modstanderens løbers hjørne, hvilket ikke er det rigtige hjørne. Heldigvis spillede
modstanderen ukorrekt, hvilket tillod Mads-Holger at få kongen væk fra hjørnet. I analyserne fandt vi gevinsten for modstanderen, hvor vi kombinerede mat med mulighed for at fange springeren. Selvfølgelig er stillingen teoretisk remis, men i praktisk spil bliver det tit farligt. Mens vi ventede på at de skulle blive færdige talte jeg med Jesper Thybo, som kunne fortælle mig at stillingen med løber/løber mod springer er forceret vundet. Dog skal man bruge 57 træk til at vinde springeren ved korrekt forsvar. Så fik jeg også lært noget dén dag!

Emma Le Besq var “underdog” mod en Slovenier på 1980, men gik uimponeret til opgaven. Emmas modstander spillede kinesisk drage (varianten med Tb8) hvor Emma ikke kendte planen med Kc1-b1-a1 og Tb1. Emma kom i vanskeligheder pga. den åbne b-linie efter springeren på c4 blev slået. Modstanderen fandt dog ikke den rigtige fortsættelse, og Emma fik byttet af til et tårnslutspil med en bonde mindre, men som faktisk var yderst fordelagtigt for hende da hun havde fribønder i a og b-linien. Flere unøjagtigheder fulgte fra begge sider, men Emma lavede ikke den sidste unøjagtighed og vandt et flot kampparti!

Mads Andersen, som er seedet 12 i U18 fik aldrig rigtigt fordel mod en spiller fra Schweiz på 2167. Mads fik med egne ord en ubekvem stilling mod en godt spillende modstander, og valgte at tage remis. Bjørn Møller Ochsner vandt meget let mod en modstander som gerne ville angribe. først ofrede modstanderen en bonde, dernæst en mere – uden at han fik angreb. I stedet fik Bjørn en masse felter til springerne.
Sidenhen vandt han et officerer. Let åbningssejr!

I anden runde har vi både Bjarke Kristensen (U12) og Bjørn Møller Ochsner (U18) på livebrætterne. De kan begge følges på http://www.wycc2012.com/liveg.html

Mads Boe