OL før 10. runde

Fredag møder det danske hold i den åbne række stærke Ungarn, mens kvinderne møder Indonesien.

Her følger en kort opsummering af OL indtil nu.

Det danske hold i den åbne række startede turneringen, der spilles over 11. runder, noget formsvagt; men her mod turneringens afslutning viser holdet stor fremgang.

Holdets yngste spiller, den 24-årige IM Jakob Vang Glud fra Århus, har hidtil også været holdets bedste spiller. Med 7½ af 8 er han klart holdets topscorer og selvom modstanden på papiret ikke har været afskrækkende, kan Vang Glud være på vej mod en individuel topplacering. Han er lige nu den spiller ved OL, der har den højeste scoringsprocent.


Makedonien – Danmark i 9. runde. (foto: Thorbjørn Bromann)

Det danske hold i den åbne række ligger inden de to sidste runder på en 13. plads mod en seedning som nummer 39. I næstsidste runde fredag møder Danmark frygtindgydende Ungarn, der er seedet fire i turneringen. Verdens bedste kvindelige skakspiller, Judit Polgar, kan være med på Ungarns hold når 10. runde starter i morgen kl. 14.00 dansk tid. Lørdag er fridag, hvorefter sidste runde spilles søndag kl. 10.00.

OL i den åbne række føres af Kina på bedre korrektion end Rusland, Armenien og USA. Alle hold har 15 matchpoint.

Stormagten Rusland har ikke vundet OL siden 2002, så russerne er meget opsatte på at få guld og ikke igen se nabostater som Armenien og Ukraine løbe med førstepladsen. Efter det russiske nederlag i 9. runde til USA (1½ – 2½) er OL helt åbent.

En kinesisk eller amerikansk triumf vil være historisk. Bortset fra et boykot-ramt OL i Israel i 1976 har guldet siden 1950 været vundet af stater fra det tidligere USSR med Ungarn i 1978 som en enkelt undtagelse, der bekræfter reglen. Fra 1952 til 1990 vandt USSR 18 gange, derefter vandt Rusland seks gang i træk, for nu at stå uden guld de sidste ti år.

De danske kvinder har leveret en solid præstation og ligger nu nummer 47 mod en seedning som nummer 51. Topscorer er Esmat Susanne Guindy med 5½ af 9. Danmark møder Indonesien i 10. runde.

Hos kvinderne er OL-guldet et kapløb mellem Kina, Rusland og Ukraine.

Hjemmeside: www.chessolympiadistanbul.com