Nigeria – Danmark 1 – 3

De danske kvinder vandt også i første runde ved OL i Istanbul.

I anden runde skal kvinderne møde Østrig mens det danske hold i den åbne række møder Kazakhstan. På papiret to jævnbyrdige kampe. Runden starter kl. 14.00 dansk tid.

Nigeria – Danmark   1 – 3
1. Oluwatobiloba Olatunji (1818) – WFM Esmat Suanne Guindy (2132) 0 – 1
2. Nsisong Asanga () – WFM Louise Winther Fredericia (2091) ½ – ½
3. Olufunmilayo Akintola (1747) – Carina Jørgensen (2012) 0 – 1
4. Vivian Dzaayem () – WFM Marie Frank-Nielsen (1983) ½ – ½

Fra kvindelandstræneren har vi modtaget følgende runderapport.

Af Thorbjørn Bromann
1.runde: Nervøsitet prægede kvindernes åbningskamp
Det var med stor spænding og spillelyst, at det danske kvindehold tog hul på OL-turneringen. Optakten til turneringen har været god med en fin træningssamling i Valby forrige weekend og derefter en uges selvtræning og opladning inden turen skulle gå til Istanbul. Måske var det en af grundene til den gode stemning på rejsen til Tyrkiet, hvor det meste af herreholdet og formanden gjorde os selskab.

Rejsen gik i øvrigt fint på trods af lidt forsinkelser. På hotellet oplevede vi til gengæld, at der ikke var helt styr på det med værelserne, men det lykkedes dog til sidst. Hotellet er generelt fint med bl.a. indendørs pool og flere fitnesscentre, men internettet er håbløst. Det er de færreste hotellers internet, der er gearet til så mange skakspillere på en gang, som samtidig er storforbrugere af internettet.

Åbningsceremonien var en kombination af en masse tyrkisk musik og dans samt de sædvanlige taler. Denne gang handlede talerne bl.a. om alt det fantastiske, som Tyrkiet gør generelt og i særdeleshed for skakken og om deres fordømmelse af terrorister (der blev i det hele taget lagt meget vægt på ”peace and brotherhood” i talerne). Det blev desuden nævnt en del gange, at Istanbul søger om værtskabet for ”det rigtige” OL i 2020. En del af talerne blev holdt på tyrkisk, men der var sørget for simultantolkning til 4 forskellige sprog via høretelefoner, således at det var til at følge med.

Lars Schandorff har allerede skrevet om den kaotiske start inden 1. runde. Spillere og holdkaptajnen måtte ikke gå ind samme sted, så undertegnede røg til en anden indgang, hvor der også stod en del andre spillere. Det tog over en halv time, at komme ind via denne indgang, så der var ikke noget at sige til, at runden blev forsinket 20-25 minutter.

Vi skulle møde Nigeria, som havde fået et lavt seedningsnummer, da kun to af deres spillere havde elo. Det betyder dog ikke, at dem uden elo ikke kan spille skak. Jeg fortalte holdet på forhånd, at vi skulle forvente, at alle deres spillere lå på ca. 1800-niveau og det kom nogenlunde til at holde stik. Jeg tror ikke, at der er mange muligheder for at spille elo-turneringer i Nigeria, så kvindespillerne får ofte deres elotal ved at spille OL eller det afrikanske mesterskab.


Nigeria – Danmark (foto: Lars-Henrik Bech Hansen)

Selvom vi ikke undervurderede holdet fra Nigeria, så gik vi alligevel efter 4-0 og det var planen, at alle partierne skulle spilles helt ud. Det startede dog lidt nervøst, hvor vi bl.a. i de hvide partier kunne have kommet fordelagtigt ud af åbningerne, men i stedet tøvede en anelse og fik noget forholdsvis lige.

Jeg havde aftalt med Oksana, at hun sad over i første runde, således at Esmat skulle tage sig af 1. brættet. Det gjorde hun fremragende! Efter at have taget det stille og roligt i åbningen gik Esmat til angreb med flere gode træk for siden at afslutte med en vindende kombination i træk 22. Super start!


Esmat Guindy (foto: Thorbjørn Bromann)

Carina gjorde det glimrende på 3. brættet og vandt et godt parti med sort, hvor hun hele tiden spillede ganske fornuftigt. Afgørelsen kom, da hun vandt en bonde og efterfølgende var stensikker i gevinstførelsen.


Carina Jørgensen (foto: Thorbjørn Bromann)

Louise spillede et meget omskifteligt parti, hvor begge spillere havde deres chancer. Umiddelbart så slutspillet godt ud for Louise, men det var slet ikke så simpelt. Louise trak i nødbremsen og spillede det sikre – altså blev det remis.

Maries parti så længe lige ud på brættet, men den ekstremt hurtigspillende nigerianer havde et enormt forskel på uret, der var med til at presse Marie. Det endte med at give nigerianeren gode chancer, men Marie holdt hovedet koldt og holdte den halve med en flot fight.

Resultatet var selvfølgelig skuffende, men i forhold til partiforløbet, var en remis helt i orden.

3-1 var lidt mindre end håbet, men matchsejren var klart det vigtigste, da matchpoint tæller før brætpoint. I 2. runde venter Østrig, som er favoritter mod os, men bør være til at tale med. Holdet er sat og taktikken lagt.

Thorbjørn Bromann

Hjemmeside: www.chessolympiadistanbul.com