OL i gang: Honduras – Danmark 0 – 4

Danmark vandt planmæssigt 0 –  4 over Honduras i den åbne række ved OL i Istanbul.

Første runde bød på en række tekniske problemer med live-sendningen, som arrangørerne forhåbentlig får styr på til i morgen.

De danske spillere havde derimod ingen problemer:

Honduras – Danmark 0 – 4
1. Alcides Ivan Meza Martinez (2187) – GM Sune Berg Hansen (2577) 0 – 1
2. FM Sergio Huguet Mainar (2094) – GM Lars Schandorff (2516) 0 – 1
3. Yelso Bobadilla (1874) – GM Allan Stig Rasmussen (2496) 0 – 1
4. Elvis Hernandez Reyes () – IM Jakob Vang Glud (2498) 0 – 1

Vi har modtaget følgende fra Istanbul:

Af Lars Schandorff
OL i gang
Skakolympiaden i Istanbul er startet med rekordmange 158 lande i den åbne række. Det danske herrehold er seedet som nr. 37. Jeg har været med en del gange efterhånden. Det er som om, vores seedning daler lidt for hver gang! Vi stiller med Sune Berg Hansen, Lars Schandorff, Jacob Aagaard, Allan Stig Rasmussen og Jakob Vang Glud, og jeg er spillende holdkaptajn. Det er ikke et optimalt set-up med spillende holdleder, men det bedste vi kunne få. De penge, der spares ved ikke at have en ekstra holdleder med, bruges i stedet på at have den græske åbningsekspert og computer-wizard Nikos Ntirlis med som en slags skak-coach. Min primære opgave som kaptajn er at sætte holdet til hver runde og lave et taktisk oplæg. Ofte har der været endeløse diskussioner om, hvem der skal spille, og det gider vi ikke mere. Der er dog også lidt mere formelle pligter, og det kom straks i spil.

I første runde mødte vi Honduras og vandt overbevisende 4-0. Der var dog en del tumult, inden opgøret kom i gang. Vores modstandere mødte op med to spillere, som ikke stod på deres holdopstilling. Det er selvfølgelig ikke helt efter bogen, men da kampdommeren spurgte, om vi accepterede det, sagde jeg selvfølgelig OK. Vi er jo kommet for at spille og ikke for at få bortdømt nogen.

Apropos bortdømt. Runden kom i gang ca. en halv time forsinket. Vi spiller med Zero Tolerance, hvilket betyder, at man taber, hvis man ikke sidder på sin plads, når runden sættes i gang. Det harmonerer bare dårligt med kun en enkelt indgang til de mange spillere og sikkerhedskontrol, nærmest som om vi skulle med et fly. Man ville sikkert gerne have startet kl. 15 sharp, men det gik bare ikke med tomme sæder ligegyldigt i hvilken retning man kiggede. En anden nyere regel er, at det er forbudt at tilbyde remis de første 30 træk. Ved trækgentagelse må man tilkalde dommeren, og han kan så dømme det remis.

Hele OL forgår i et stort kompleks tæt ved lufthaven. Vores hotel er fint, og vi kan bare gå over på spillestedet på 10 minutter, så det er perfekt. Der er dog ikke meget leben og metropol-charme over det. Sidst vi spillede OL i Istanbul i år 2000 boede vi i centrum på Taksim Square. Der var gang i den. Man kunne gå ud og få super kebab i døgndrift lige udenfor hotellet, og der var hele tiden mennesker. Her kan man se motorveje og i baggrunden fly, der letter og lander. Det er noget andet.

I år har vi en fremragende spirit på holdet. Alle spillede Politiken Cup og gjorde det godt, og vi hyggede os udenfor brættet. Det var en genial optakt til OL. Et par ugers finpudsning af formen og ønsket om at gøre det godt på landsholdet tegner i hvert fald rigtig interessant. Og nu har folk tanket selvtillid med nogle gevinster i premiere-runden. Det var også argumentet bag, at jeg lod Sune Berg spille mod Honduras. De fleste stærke nationer lader typisk deres førstebræt sidde over i runde 1. Men Sune får noget at se til på topbrættet, når vi møder gode hold, så jeg syntes, han skulle på tavlen med et ettal med det samme. Man har det altid godt, når man har vundet i skak! Men nu må vi se. Der nok væsentlig sværere modstandere i de kommende dage. Men det er bare fedt, det er det, vi er kommet efter.

Lars Schandorff


Hjemmeside: www.chessolympiadistanbul.com