EM for ungdom, dag 5

5. runde bød på en dansk score på 50 %. Der resterer nu 4 runder inden der er fundet nye Europamestre for ungdom.

Vi har modtaget følgende fra tjekkiet:

Af Henrik Ochnser
Rapport fra 5. runde ved EM i Prag for ungdom
Med 50 % score i alt blev det endnu en godkendt dag for spillerne i de danske farver. Mest positivt var at vi nu har to over 50 %, idet Jonas Bjerre i U8 vandt for tredje gang i træk og nu er oppe på 3 p.
 
I U18 vandt Bjørn Møller Ochsner i et flot angrebsparti over en 2400-spiller. Efter Bjørns usædvanlige angrebstræk 44. Kg3 til f3 gav modstanderen op!

Slutstillingen. Se hele partiet til sidst i artiklen.

Allerede i træk 2 var Bjørn ellers ude af åbningsforberedelserne, idet modstanderen spillede 2. -, a6 i siciliansk.
 

Bjørn Møller Ochsner (foto: Lene Wul)
 
De øvrige danske vindere var Toby Dreisler i U12 drenge og Caterina Wul Micalizio  i U-08 piger. Begge fik deres anden sejr og er nu kommet fint i gang. Toby spillede et fint drage-parti med hvid og måtte til sin store frustration opleve en usportslig tjekkisk modstander, der i en tabt stilling hverken gav op eller trak men blot holdt sig væk fra brættet. Da Toby efter 40 minutters venten fik fat på en turneringsleder, blev modstanderen tvunget til at flytte, men da denne så fik ½ time efter træk 40, gentog fraværet sig ifølge Toby.
 
En garvet skakspiller ville måske være ligeglad, men det var klart en mental belastning for Toby, som heldigvis holdt hovedet koldt og vandt.
 
Er det mon en træner eller far, der har tvunget sin knægt til at spille ”mindst tre timer”?
 
Vore tre remiser blev opnået af hhv. Filip Boe Olsen, Freja Vangsgaard og Martin Percivaldi (hvid mod Stonewall). Alle tre pressede på for at vinde, men de kunne ikke konvertere små fordele til sejr. Freja havde længe ført med en bonde, men da den røg, stod hun pludselig i underkanten, og remisen blev taget.
Vore fire nederlag var ærgerlige og naturligvis dybt uretfærdige. I U-16 piger spillede Thea Nicolaisen igen et fint angrebsparti mod Benko, men til sidst blev angrebet vendt til tab.
 
I U12 måtte Johan Møller Ochsner igen sande, at det er svært at rykke en række op og spille mod stærke modstandere. Efter fint spil i en kongeinder gav et dårligt træk med kongen modstanderen hele pointet. Johan er rigtig træt af at ”lave en Audi” (4 gange 0 i træk), men han skal nok komme igen. 
 
Heldigvis giver den store danske gruppe et godt kammeratskab og masser af muligheder for at glemme nedturene i selve turneringen (svømning, fodbold, lyn, analyser af hinandens partier og ikke mindst den daglige træning ved Mads Boe og de medfølgende forældre).
 
I U14 spillede Bjarke Vangsgaard et kompliceret parti mod en stærk mesterspiller fra Spanien, og desværre måtte Bjarke ned i et slutspil med skæv materialefordeling. 
 
I U16 kom Jens Ramsdal igen ind i et hidsigt parti i Dragen, hvor han dog også måtte ned til sidst.
 
De tjekkiske arrangører har selv ”spillet sig op” efter hotelfadæsen og gør alt inden for de muligheder, de besidder, for at gøre generne for danskerne mindre. Således spiser vi frokost i VIP-rummet med udsigt over Prag som stort set de eneste ikke-arrangører – og generelt fungerer turneringen, rundelægning, partier på nettet osv. upåklageligt. 
 
Turneringen kan følges på: www.eycc2012.eu. På denne side er der også livepartier, hvor vi i dag igen har én med, Bjørn i U18.
 
Henrik Ochsner