EM for Ungdom slut

Vi har modtaget rapport fra de sidste tre runder af EM for Ungdom i Albena i Bulgarien.

Af Allan Stig Rasmussen
Runde 7
U8: Filip Boe Olsen fik en lille fordel, og spillede faktisk meget fint langt hen ad vejen, hvilket resulterede i to lette og en farlig fribonde for et tårn. Men så gik det lidt for hurtigt, og først blev fribonden løftet af brættet, og derefter blev bl.a. dronningerne byttet, så der var udsigt til et svært slutspil for Filip. I en tabt stilling gik den russiske modstander dog i en gaffel, og gav straks op – selvom stillingen endnu var død remis! Lidt tiltrængt medvind.

U10: Lasse Ramsdal kom ret hurtigt galt af sted med de sorte brikker, mod en stærk slovener (1677), og der er ikke så meget at sige til, at han måtte bide i græsset i dette parti.

Johan Ochsner kom også galt ud af åbningen, mod sin højtratede (1750) og meget hurtigtspillende østriske modstander, men fandt nogle gode resurser, som holdt gryden i kog. Han manglede på et tidspunkt 3 bønder, men havde fantastisk kompensation. Det blev helt utroligt spændende, og der var rigtig flotte mattrusler begge veje. I en stilling med mat i 4 til Johan, kom han til selv at ryge i en mat i 4. Æv!

U12: Jesper Thybo havde forberedt en ny variant, men kendte den desværre ikke helt godt, og tog en forkert beslutning, da modstanderen gik ud af dét, Jesper kendte. Derefter var det lidt ubehageligt, og det lykkedes modstanderen, på ret flot vis, at udnytte en god springer mod en dårlig løber.

U14: Jens Ramsdal kom ind i en lang teorivariant, og vandt en bonde på et trick; egentlig velkendt, men heldigvis ikke for modstanderen! Derefter var det spil til et mål, og Jens vandt i fin stil.

U16: Mads Andersen forsøgte at få lidt spil i en kedelig variant, men gik galt i byen, hvilket modstanderen (2175) straffede. Der røg en bonde, og siden hen en mere, som langsomt men sikkert blev konverteret. Man må give modstanderen, at han spillede rigtig godt.

U18: Bjørn Ochsners modstander (2033) spillede underligt i åbningen, men fik en udmærket stilling. Lidt overraskende var det fint nok for ham nærmest hele vejen, indtil han blunderede en ren officer, og straks gav op.
I alt 3 point; ikke just det vi havde håbet på, og stemningen var vist for en gangs skyld lidt trykket. Heldigvis kom der dog hurtigt gang i de unge igen, og selv de yngste arbejdede sad og brugte ChessBase etc. om aftenen!

Runde 8
U8: Filip vandt en bonde i åbningen, og stod til gevinst langt hen i partiet, men glemte så at dække en bonde – og den var dyr, for med den røg der også en kvalitet. Ærgerligt.

U10: Johan vandt med fine finesser over sin uratede modstander, nærmest et glansparti!

Lasse kom hurtigt galt af sted, så stakittet blev ødelagt, men trods alt af en stærk modstander på 1677; det sker.

U12: Jesper forsøgte sig nok engang med en ny åbning, men modstanderen kendte den spillede variant bedre, og spillede et rigtig flot parti, hvor han straffede den fejl, Jesper kom til at lave. Det er godt at turde spille noget forskelligt, og gå efter overraskelseseffekten, men på dette niveau kræver det nok også en rimelig forståelse for stillingstyperne, når man ikke kan lave mere konkrete forberedelser (der er ikke ret mange partier på de fleste deltagere i de yngste grupper).

U14: Jens mødte for tredje gang en tyrker, der performede til klart over sit tal (1805); der sker virkelig noget på juniorfronten dernede. Det gik desværre bl.a. ud over vor mand, efter et svingende parti, hvor Jens stod til gevinst det meste af tiden. Men det er ikke lige hans turnering.

U16: Mads kom ind i sin forberedelse, og spillede et glimrende parti, hvor modstanderen (2141) bare blev udklasseret.

U18: Bjørn mødte en modstander med et underligt udviklingsforløb, tjek selv. Og bemærk, at han lavede 5 IM-normer i 2010! Igen virkede det dog til, at Bjørns 2400+ modstander nærmest var chanceløs, endda selvom han fuldstændig undveg forberedelserne (dog heller ikke meget at forberede ud fra). Imponerende!

Igen kun 3 point i alt til Danmark, selvom det nemt kunne være blevet til 5 i stedet. Men flot af 2 x Ochsner, og dejligt at Mads kom i gang igen.

Runde 9
U8: Filip var rigtig træt, da han først kom i gang med at spille; hvem skulle have troet det var muligt? Det til trods spillede han vist et udmærket parti, mod en rumæner på 1569, og selvom Filip var tæt på at vinde til sidst, var det lige nøjagtig indenfor remisgrænsen.

U10: Johan måtte ned mod en bulgarer på 1646. Jeg husker dårligt partiet, men mener at han længe var fint med.
Til gengæld sluttede Lasse af på fornem vis med en pind! Heller ikke det parti står mig helt klart, men jeg tror nok der bare var styrkeforskel på de to, og den bedste mand vandt.

U12: Jesper kom fint fra åbningen og det tidlige midtspil, og havde en umiddelbart behagelig fordel med sort, mod sin finske modstander på 1777. Lidt uforståeligt valgte han dog at bytte af til et dødt tårnslutspil, men efter en lang rokade var det selvfølgelig rart bare at komme på tavlen igen.

U14: Jens kom helt galt af sted med sort mod en kroat på 1735. Han kæmpede rigtig fint videre denne gang, men modstanderen slækkede ikke nok til, at stillingen var til at redde.

U16: Mads mødte endnu en af disse voldsomt overperformende tyrkere (1876, med præstation på langt over 2200), men her var han alligevel oppe mod overmagten, og Mads tog endnu en sikker pind (selvom undertegnede syntes der kunne sættes en lille finger på realiseringen). Dejlig slutspurt, og egentlig lidt ærgerligt der ikke lige var to runder mere, når nu toget var kommet i fulde omdrejninger.

U18: Bjørn mødte en israelsk IM’er på små 2400, som hurtigt ofrede en officer for 3 bønder, med uklart spil til følge. Bjørn spillede det rigtig fint, og stod formentlig lidt over det meste af vejen (trods de sorte brikker), og selv til sidst kunne han absolut have spillet videre, hvis han ikke var røget ind i en evigskak. Endnu engang rigtig flot af Bjørn’en!

3½ point til delegationen i sidste runde, godkendt, uden selvfølgelig at være prangende. En afsluttende rapport følger snart, nu hvor der efterhånden er blevet sovet ud, trods julefrokost og hurtigskak etc.
Allan Stig Rasmussen