Ungdoms EM 2. & 3. runde

Vi har modtaget nyt fra den danske delegation ved Ungdoms EM i Bulgarien.

Ungdomslandstræneren skriver følgende fra sortehavsbyen Albena.

Af Allan Stig Rasmussen
Runde 2: Lidt op og ned
Andendagen blev en lidt mere broget affære. Kort fortalt gik det som følger:
U8: Filip spillede fint i åbningen og fik fordel, men pludselig røg der vist en officer, så han måtte ned. Øv bøv, men dog mod en stærk modstander (1500+).

U10: Johan lavede et fint comeback. Han var faktisk bare sin modstander overlegen; vandt materiale og konverterede det i sikker og fin stil. Dejligt at han også kom på tavlen!
Lasse mistede hurtigt en bonde, og der var kort efter ikke så meget at gøre. Jævnt træls, men gode ting at lære fra det, og han tager snart hævn!

U12: Jesper fik en forberedelse ind, og selvom modstanderen hurtigt spillede noget tvivlsomt, havde vi faktisk nået at snakkede lidt om det i forberedelserne, så han udnyttede det på fin vis, og fik meget klar fordel. En enkelt uheldig afbytning smed dog en stor del af den væk igen, men ikke desto mindre stod Jesper bedst til langt hen i partiet, pga. en klassisk god løber mod en dårlig. Pludselig kom der dog gevaldigt modspil – og da Jesper missede en gylden chance for at redde sig ud af problemerne, endte det galt. Op på hesten igen.

U14: Jens havde desværre en off-day; der røg en bonde i åbningen,og med den utroligt nok det meste af stillingen. Bummer. Men et fint afsæt til en Jens 2.0!

U16: Mads fik en god forberedelse ind, og med et par præcise træk, fik han en behagelig fordel. Så kom der nogle ikke-optimale træk, og fordelen svandt en del, blot for at blive toppet med nogle underlige fejl hen imod tidnøden, som endte med at koste en bonde. Han mente selv, at han nærmest gik sukkerkold undervejs. Heldigvis fandt han modspil, og da modstanderen slyngede et tvivlsomt f5 ud, var det tæt på, at Mads kunne spille på gevinst igen. Remis blev det dog; OK.

U18: Dagens solstrålehistorie: Vi havde forberedt en giftig variant, som gik ret godt ind, så Bjørn kom igen bedst ud af åbningen, spillede igen klart bedst i midtspillet, og endte med totalt at udspille sin stærke modstander (IM’er på 2441), med mange fine pointer undervejs. Som han selv bemærkede efter partiet, kunne han godt mærke, at han gik mere efter sejren denne gang. Det har han øjensynligt al mulig grund til at gøre. Imponerende flot, af den jo faktisk kun 16-årige unge mand!

Alt i alt en dag, hvor 2 x Ochsner var de store danske højdepunkter!

Runde 3: Tja bum bum
U8: Filip spillede bedst i åbningen, og fik hurtigt foræret en kvalitet. Ret usædvanligt kvitterede han ved at give en ren bonde væk, men bortset fra det, var han sikkerheden selv, og vandt et godt parti!

U10: Lasse viste rigtig gode takter, og lavede et glimrende spiloplæg, hvor han var tæt på at have kunnet sætte trumf på. Det så han ikke, og ud af næsten ingenting, fik sort et dødeligt angreb, og spillede det desværre godt.

Johan var også rigtig godt med i partiet, og stod nok en smule over da de gik ind i et slutspil, men han glemte at holde alle brikkerne dækket, og pludselig røg der en randbonde. Derefter må det have været tabt, og senere røg der da også lidt mere materiale. Pokkers, men fint spil langt hen ad vejen mod en stærk modstander (1677).

U12: Jesper kom udmærket ud af åbningen med sort, mod en polsk dreng (der unægteligt lignede en pige) på 1700, men en fejl burde have kostet en bonde, og givet et svært slutspil. Af uransagelige årsager tog modstanderen den ikke, og blev i stedet langsomt men sikkert udspillet af Jesper i et tårnslutspil, og til sidst stod han tykt til gevinst. Desværre spillede Jesper lidt for hurtigt, og afviklingen til et bondeslutspil et træk for tidligt, kom til at koste et halvt point. Ærgerligt.

U14: Jens tog sig meget sammen til gårsdagens parti, og selvom han ikke fik sin forberedelse direkte ind, havde han god gavn af de nylærte ideer etc. Han brugte meget tid ved brættet, og så derfor en masse gode ting undervejs, og spillede på mange måder et glimrende positionelt parti! Et par enkelte unøjagtige træk kostede desværre en bonde, og selvom Jens stadigvæk stod godt, og såmænd også spillede på gevinst, var det ikke længere så nemt at finde noget for ham. I en lige stilling blev der til sidst taget remis.

U16: Mads blev overrasket i åbningen, men fik hurtigt foræret en bonde (kan det virkelig have været et reelt offer?), og ikke overraskende konverterede han den på ganske udmærket vis til en overbevisende pind. Nu på 2½/3!

U18: Bjørn var oppe mod norske Frode Urkedal (2447), og de kom vist hurtigt begge på dybt vand i en relativt normal nimzo-variant. Nok engang var Bjørn bedst i det tidlige midtspil, og stod klart bedst, efter den stærke modstander helt frivilligt spillede en løber til b1, mens der stadig stod et tårn på a1 og kukkelurede. Et upræcist træk, i en kompliceret stilling, gav dog hvid tilstrækkeligt med modspil til at holde balancen, og værre blev det, da Bjørn i begyndende tidnød lavede en brøler. Nuvel, trods alt stadig en præstation på små 2500!

Resultatmæssigt en rimelig runde, men vi var ikke langt fra, at kunne have fået en del flere point. Til gengæld får de unge set på en hel masse skak, så pointene skal nok komme før eller siden!

Allan Stig Rasmussen

Hjemmeside: www.eycc2011.eu

Mads Andersen kan følges live i 5. runde fra kl. 14.00 torsdag eftermiddag.