Flyvende dansk start

De danske deltagere ved EM for Ungdom i Bulgarien er kommet rigtig flot fra start. Bl.a. spillede Bjørn Møller Ochsner med sort remis med forhåndsfavoritten GM Samvel Ter-Sahakyan (2565).

Fra ungsomslandstræneren har vi modtaget nedenstående referat.

Af Allan Stig Rasmussen
Flyvende dansk start
Første runde blev skudt i gang i går, efter det man måske kan kalde bulgarsk effektivitet. Det skal ikke forstås helt så positivt, som det umiddelbart kan lyde. Delegates Meeting var en unødvendig langsommelig affære, og efterfølgende fandt jeg ud af, at man ikke behøver respektere køkultur, hvis blot man kan snakke bulgarsk eller russisk. Derudover var der ikke just skiltet med, hvilke brætter der skulle være på live, og derfor åbenbart må afvikles i et andet lokale. Ikke nogen fantastisk løsning, og jeg er ikke længere så overrasket over, at arrangørerne kl. 22 lørdag aften ikke vidste, hvor delegates meeting skulle afvikles søndag morgen kl. 10, såvel som hvilken ”hal”der skulle anvendes, udover den store. Og så er der oplevelserne med hotellet – men dem gemmer jeg til en anden dag. {#emotions_dlg.smile} Dog vil jeg lige citere Kamila Olsen, der kom med en genial kommentar den første aften: ”Lad os skynde os af sted, inden de [ansatte] kommer og vil hjælpe!”


Spillesalen (foto: asr)

Disse ting til trods, er det absolut en fornøjelse at være hernede, for de positive ting overskygger let de andre! Og først og fremmest er det rart, at det er nogle rare, friske og glade unge mennesker der er med, såvel som deres forældre. Så der er stadig masser af liv og god stemning! Og efter første runde er der bestemt også al mulig grund dertil, for det var slet ikke tosset:

I U8 kom Filip Boe rigtig godt ud af åbningen, og det var næsten svært at vælge mellem alle de gode muligheder. Han spillede generelt rigtig fint, og vandt hurtigt en bonde på h7, samtidig med, at det var ham der havde’kompensationen’! Bedst som det begyndte at ligne et stilrent parti, kom der dog en ret stor fejl, der kunne have forvandlet en fin bondestruktur til en mildt sagt mindre imponerende én. Det udnyttede modstanderen ikke, og derefter var Filip nådesløs, og afsluttede i meget flot stil. Glimrende debut for den unge herre, der fatisk allerede kan en skræmmende masse skak!

I U10 får vi det nok lidt sværere, men det er selvfølgelig ikke nemt på nuværende tidspunkt at vide, hvilket niveau de 50% uratede har. Vores to helte står også som uratede, da man kun bruger elotal, og blev derfor seedet opad. Johan Ochsner fik lov til at starte ud med sort mod en på 1700, og efter en lidt for langsommelig udviklingsplan, før kongen var kommet i sikkerhed, fik han hurtigt ørerne i maskinen. Modstanderen spillede det vist næsten perfekt, så der er ikke så meget at sige til nederlaget. Ikke nogen blid debut, men Johan er heldigvis hårdfør, og skal nok komme igen!

Jeg tror man kan sige noget lignende om Lasse Ramsdal, der mødte en israeler på 1650, og også ret hurtigt kom i problemer. Der røg først en bonde, og senere lidt mere, men Lasse kæmpede forbilledligt videre frem til træk 60 ca., uden dog at få point ud af det denne gang. En sådan fightervilje skal nu helt sikkert nok give afkast en masse andre gange!

Jesper Thybo lagde ud med en lokal spiller i U12, ratet 1700. Han er ikke bange for at prøve nye ting, og valgte at teste noget af arbejdsindsatsen fra årets Tjele Sommerlejr. Modstanderen spillede hurtigt lidt forkert, i en stilling der kan være svær at spille og forstå, hvilket måske gjorde Jesper en smule for optimistisk. Han fandt et – indrømmet, meget spændende – bondeoffer, som dog næppe var helt sundt, mens et almindeligt udviklingstræk ville have givet en rigtig fin stilling. Heldigvis blev bulgareren bange, og valgte i stedet at give en kvalitet for bonden, hvorefter Jesper rent ud sagt smadrede sin modstander med giftige kombinationer. Smukt!

I U14 havde Jens Ramsdal fået en parring, der på paireret virkede mere end bare en kende skræmmende! Hans 13-årige tyrkiske modstander blev U10 Europamester i 2008, og har sågar lavet 3 IM-normer. Vi kan nok godt forvente, at navnet Ali Morandi er ét vi vil støde på igen. I partiet så det nu ud til, at det var Jens der var sin modstander klart overlegen, og efter ca. 15 træk, var undertegnede ikke helt begejstret for, at Jens var tilfreds med et slutspil, hvor de kun spillede om ’de to gode resultater’. Tyrkeren fik afviklet til et uligefarvet løberslutspil, men selvom det var remis, var der absolut ingen grund til at tage imod modstanderen tilbud, da Jens kunne spille fuldstændig risikofrit på gevinst. Og det er slet ikke givet, at Ali Morandi ville have forsvaret sig korrekt. Men uanset selvfølgelig et rigtig flot resultat!

Til gengæld vil jeg ikke skrive alverden om Mads Andersens sejr i U16, med sort mod en gut på ca. 2100. Der var simpelthen klassefordel, og hvid blev ganske enkelt udspillet. En dejlig start for vort bedste medaljehåb!

Bjørn Ochsner imponerende mange gange i U16 til U-VM sidste år, og i år gjorde han det også straks i U18 her til U-EM! Sort på bræt 1, mod stævnets højestratede spiller, armeneren Samvel Ter-Sahakyan (2565), kunne ellers godt lyde som en udfordrende opgave. Men Bjørn spillede bondesnappervarianten, var bedst forberedt, spillede klart bedst i midtspillet, og havde dobbelt så meget tid som sin modstander undervejs, med en bonde i overskud. Det så unægtelig meget lovende ud! Desværre manglede der lidt tro på, at tingene faktisk kunne se så godt ud, og Bjørn begyndte at bruge lidt formeget tid, og spillede ikke 100% på gevinst. Han gav lidt unødvendigt sin h-bonde, og selvom han snart fik en tilbage på den anden fløj, var det pludselig noget sværere at spille, fordi stillingen var blevet åbnet op. I den ’evige tidnød’ fik den stærke armener da også så meget modspil, at han til sidst kunne ofre sig til en evigskak. Lidt ærgerligt, men stadigvæk utrolig flot af Bjørn, og første gang han har taget point mod en på over 2500! Spændende hvad det kan blive til.


Bjørn Møller Ochsner i hvid t-shirt (foto: asr)

Alt i alt en glimrende runde for de danske tropper, og nu står den så småt på forberedelser til de næste der skal have bank.

Allan Stig Rasmussen

Hjemmeside: www.eycc2011.eu