Reykjavik Open efter 5 runder

Alle danskere er kommet godt fra start i Reykjavik Open, der efter 5 runder førers af Luke McShane, GM Stelios Halkias, GM Yuriy Kuzubov, GM Kamil Milton og GM Robert L. Hess med 4½ af 5. Bedste dansker er Sune Berg Hansen.

Vi har modtaget nedenstående referat.

Af Esmat Susanne Guindy
Reykjavik Open efter 5 runder
Årets udgave af Reykjavik Open er samtidig nordisk mesterskab. Derfor har DSU udtaget 3 spillere til at repræsentere Danmark: hos herrerne Sune Berg Hansen og hos damerne Oksana Vovk og undertegnede. De øvrige danske deltagere er: Jacob Carstensen, Jes Knudsen og Daniel Andersen.

Feltet tæller knap 200 deltagere, heriblandt mange internationale mestre og stormestre med Luke McShane i spidsen, mens norske Jon Ludvig Hammer og islandske (tidligere tjekkiske) Lenka Ptacnikova er ratingfavoritter til at vinde henholdsvis NM for herrer og damer.

Der er utroligt mange skakspillere blandt Islands kun godt 300.000 indbyggere. Forklaringen på det fik vi i tre graders frost, da vi sad i et af de udendørs termisk opvarmede bassiner, og undrede os over for anden gang i løbet af en halv time at være faldet i snak med en, der spillede skak. Det var ikke tilfældigt, for i Island har de nemlig skak på skoleskemaet.

Sune har indtil videre gjort det godt med 4 af 5. Han har haft to spændende slutspil: I 3. runde havde han tårn+springer+ 3 bønder mod to tårn+ bonde, og det var meget tæt på at vinde, men finske Tapani Sammalvuo forsvarede sig forbilledligt. Runden efter havde han et mere remisagtigt springerslutspil, som det til gengæld lykkedes ham at vinde. Vejen til sejr i første runde, var derimod en del hurtigere:

Hvid: Tomas Bjørnsson, Sort: Sune Berg Hansen

Hvid har lige spillet 37. Sd7

37.. Sf3+ 38.Kh1 Tg5 39.Sxf8+ Kg8 Der er udækkelig mat, så  hvid opgav.

Min modstander i 5. runde var en nuttet, norsk dreng på 10 år, der dog kunne nå jorden med benene. Forberedelserne afslørede, at hans spil var knapt så nuttet: Lange, skarpe teorivarianter, og han regnede i det hele taget godt, så jeg valgte med hvid at spille afbytningsvarianten i slavisk. Jeg fik både tilbudt tyggegummi og sidenhen remis, men takkede nej til begge dele og fik i stedet fordel på kongefløjen. Men han forsvarede sig godt og fik snydt mig taktisk, så jeg måtte give en kvalitet. Til gengæld havde jeg løberparet i en åben stilling, og partiet endte efter yderligere komplikationer med remis, hvilket drengens skakspillende far åbenlyst var mindst tilfreds med. Sebastian Mihajlov er et navn, man skal holde øje med fremover. Når han får en større positionsforståelse, bliver han god. Rigtig god.

Oksana og jeg har det i det hele taget svært mod de islandske og norske juniorer. Vi har mødt 3 og har måttet afgive 3 halve.

Den danske pointhøst efter 5 runder er:
Sune 4 point
Oksana og Jacob 3 point
Esmat og Jes 2 point
Daniel 1½ point

Der er danskeropgør i 6. runde, hvor jeg skal møde Jes. Partierne spilles dagligt kl. 17.30 dansk tid, og de 9 øverste brætter er live.

Esmat Susanne Guindy

Arrangørerne viser toppartierne live på denne adresse: http://skaksamband.is/?c=webpage&id=467

Reykjavik Open: www.chess.is