U-VM: 11. runde

Redaktionen har modtaget det sidste referat fra Ungdoms-VM i Halkidiki, Grækenland, hvor Mads Andersen 8. plads blev bedste placering.

Af Andreas Wiwe
Ungdoms-VM i Grækenland – 11. runde
U-18: Nicolai Brondt mødte en spiller på 1900 med sort. Han kom fint fra åbningen og spillede et godt offer, men fulgte lidt upræcist op, hvilket medførte, at modstanderen kunne ofre sine brikker for at få en evigskak. Remis – hvilket var lidt ærgerligt. Brondt sluttede på 4½ af 11 og status quo rent ratingmæssigt.

Tobias Rostgaards modstander havde i dag 2250. Han kom skidt fra åbningen med sort, men fik så udlignet og stillingen var lige for et stykke tid. Modstanderen tilbød remis, men Tobias ville have hele pointet. I tidnøden spillede han desværre forkert, og han tabte. Ærgerligt, men godt at Tobias ikke er tilfreds med remis og spiller – selv mod de gode.

U-16: Mads Andersen fik en fin forberedelse ind med sort mod en 2400-mand, og modstanderen spillede stillingen helt forkert. Mads kom hurtigt foran på både brættet og uret, og der var ikke meget andet at sige, end at det var et godt parti, hvor Mads bare udspillede sin modstander. 8 af 11 og lidt rating til Mads. Dermed en top-10-placering (8.plads) og præmie til Mads. Værd at bemærke er det også, at Mads stadig har et år i U-16, mens mange af de andre som endte højt i tabellen, forlader gruppen næste år.

Bjørn Ochsner spillede nok lidt upræcist i åbningen og kom til at stå under. Modstanderen satte et angreb ind, som kunne være blevet parreret med det smarte h4. I stedet valgte Bjørn en anden plan, og modstanderen fik et rigtig farligt angreb gratis. Undervejs gav han en kvalitet for at opretholde angrebet, men spillede som lyn og torden og hans meget lovende stilling, blev forvaltet på en rigtig dårlig måde. Bjørn tog de brikker, som blev ofret, og modstanderen spillede uforklarligt hurtigt og ringe. Bjørn konsoliderede stillingen og havde til sidst et tårn over. Dejligt med en gevinst til Bjørn igen. 6/11 til Bjørn, hvilket også medfører en ratinggevinst. Men med 5/6 er 1/5 til sidst ærgerligt.

Kristian Seegert spillede sort og fik en rigtig fin stilling i åbningen, og der var nok også klar fordel. Et fint angreb blev sat ind, og Seegert fik vel nærmest en gevinststilling i og med hans angreb så ødelæggende ud. En kæmpe fejl fra Seegerts side, og damen forsvandt ved en afdækker. 1-0. Nok noget af det ærgerligste vi har set hernede, men desværre lidt kendetegnende for en ustabil turnering fra Seegerts side. U-VM var ikke Seegerts turnering, som endte på 4½ af 11, og nok en stor afklapsning rent ratingmæssigt.

U-14: Mads-Holger Jacobsen var i dag favorit med de hvide brikker. Modstanderen spillede en lidt suspekt åbning, og Mads-Holger kom til at stå godt. I midtspillet lavede modstanderen en kæmpe fejl, som medførte, at han gik mat i to træk. Det fandt Mads-Holger naturligvis, og således et helt point til danskeren. 4½ af 11 til Mads-Holger, som smider en lille smule rating.

U-12: Jesper Thybo forberedte sig rigtig meget her til morgen, men modstanderen afveg i træk 4. Jesper spillede dog åbningen fint alligevel og fik fordel efter lidt upræcist åbningsspil af modstanderen. Det endte i modsatte rokader og et slagsmål var under opsejling, men modstanderen kom først og Jespers stilling var kritisk. Han fandt dog et fint forsvar, som reddede stillingen. Jesper kom til at stå rigtig godt herefter, og efter en fejl fra modstanderen i hans tidnød, fangede Jesper modstanderens dronning, og partiet var afgjort. Jesper fik 6 point af 11 mulige, fik lært en masse, men måtte af med en del rating.

U-10: Tobias Dreisler spillede et rigtig fint parti mod en velforberedt russer. Heldigvis afveg Toby sin normale åbning og spillede det fint. Han fik fordel, men missede desværre den rette fortsættelse. Toby bevarede nok en lille fordel gennem hele midtspillet i kraft af løbeparret. Det blev afviklet til et slutspil, hvor Tobys løber var langt stærkere end springeren. Han spillede slutspillet fint og tog pointet hjem. 5½/11 til Toby. Måske et lille ratingtab, men præstationen er godkendt. Ærgerligt at Toby kom så skidt fra start, da det ellers kunne have været en fin turnering.

U-8: Albert Petersen havde hvid og spillede igen et fint parti. Han brugte også meget tid og var nede på ca. 7 minutter efter 22 træk. Der er virkelig sket noget med Alberts spillestyrke og hans tidsforbrug under denne her turnering. Efter 21 træk stod sort måske en lille smule over, hvorfor Albert tilbød remis. Modstanderen accepterede, og dermed endte Albert på 3½/11. Albert er klart den i den danske lejr, som har forbedret sig relativt mest under turneringen.

En super dansk dag med 6/9, hvilket er mere end de sidste to dage tilsammen! En top-10-placering til Mads blev det også til, men vi havde nok håbet på lidt mere i de andre grupper.

I morgen (eller rettere i nat) går turen hjem til Danmark. Jeg håber, at læserne har syntes om mine referater, og at jeg ikke har trådt nogen over tæerne. Har forsøgt på bedste måde med hjælp fra Allan og spillerne, men ingen computer, at give retvisende billeder af partierne. Jeg håber, at det er lykkedes.

Andreas Wiwe

Hjemmeside: http://wycc2010.chessdom.com/