U-VM: 9. runde

Det blev til 3 point for de danske deltagere i niende runde af U-VM. Turneringen spilles over 11. runder.

Redaktionen har modtaget nedenstående referat fra Halkidiki.

Af Andreas Wiwe
Ungdoms-VM i Grækenland i 9. runde.
En voldsom nat med uvejr med masser af regn og lyn og torden gjorde, at vi vågnede op til oversvømmede og beskidte swimming pools, ødelagte marker, golfbaner der stod under vand, væltede træer og utallige ødelagte flag i flagstængerne. Derudover var strømmen gået på vores hotel, så forberedelserne så først ud til at være nogen der knap kunne gennemføres. Dog har de fleste en god times batteritid, som blev brugt, hvorefter flere spillere immigrerede til lobbyen på det nærliggende spillerhotel, for at skaffe strøm til deres computere og fortsætte deres forberedelser. Strømmen kom først tilbage hernede ved 18.30 tiden, så det tog noget tid før vi igen kunne få gang i computerne. Vi kan ellers ikke klage over vejret hernede, som indtil i nat har været ganske pænt med høj sol og pæne temperaturer midt på dagen.

U-18: Nicolai Brondt havde endnu engang en 2350-mand – denne gange med sort. Nicolai fik en lige stilling efter åbningen, og det så rigtig fint ud, indtil hans trang til afbytninger blev lidt for stor, og ændrede en god stilling til en lettere ubehagelig. Herefter fik den stærke modstander opbygget en lille fordel pga. unøjagtigheder i Nicolais spil. De endte i et kompliceret dronningeslutspil – som med Nicolais ord – bare var tabt. Han forsøgte små tricks undervejs, men modstanderen holdt tungen lige i munden og kørte slutspillet hjem. 4/9 til Nicolai.

Tobias Rostgaard kom fint ud af åbningen med sort mod en 2100-mand og spillede fint, men så blev stillingen uklar, om end han formentlig stod bedst hele vejen. Her dummede modstanderen sig, og Tobias var bare bedst. Igen fint af Tobias, som har spillet nogle gode partier.

U-16: Mads Andersen spillede sort mod en 2250-mand. Det blev en teorivariant, hvor hvid egentlig spillede noget ret harmløst, men fik alligevel en lille fordel, som varede det meste af partiet. De endte i et løberslutspil, hvor Mads’ løber var klart dårligere end modstanderens, men det var ikke nok, for det så ud som om, at Mads holdt det forholdsvist nemt remis.

Bjørn Ochsner spillede mod en englænder på 2320 med hvid. Modstanderen spillede meget kreativt i åbningen (sikkert ikke godt nok), og han strammede for meget. Bjørn spillede lidt for inkonsekvent imod det, hvorefter modstanderen vandt løberparret, og derfor fik fordel. Bjørn undervurderede sin stilling og brugte en masse tid på at løse problemer, som måske slet ikke var så alvorlige. I tidnøden gik han galt i byen, og slaget var tabt.

Kristian Seegert fik en fin forberedelse ind med sort mod en 2000-mand. Modstanderen gik all in (virkelig all in) på et angreb. Seegert kunne let have stoppet angrebet og samtidig fået klar fordel. I stedet gik han på bonderov og kom i problemer både på brættet og på uret. Heldigvis var modstanderens styrke ikke på Seegerts niveau, og da Kristian fik chancen, greb han den, og så viste han ingen nåde over for sin modstander. Et helt point til Seegert.

U-14: Mads-Holger Jacobsen ramte sin modstander med en forberedelse, som måske ikke var noget helt vildt fantastisk, men et løberpar og en behagelig stilling til trods for en sjov struktur. Han havde rigtig gode gevinstchancer undervejs, hvis han havde frigjort sit løberpar, så det rigtig kunne komme ud og vise sin styrke. Mads-Holger valgte en anden fortsættelse, som stadig var bedst for ham, men slutspillet var nok teoretisk remis. Dog havde han gevinstchancer i og med at modstanderen skulle spille meget præcist. Det virker som om, at Mads-Holger er lidt for glad for remisserne, hvor han nu for tredje dag tilbød i en stilling, som ganske vist er remis, men hvor modstanderen trods alt skal finde nogle præcise træk for at have remissen i hus.

U-12: Jesper Thybo spillede et upræcist træk med sort i en teorivariant. Modstanderen, som egentlig kun havde 1880, straffede det smart, og Thybo stod hurtigt noget under. Efter et håndledstræk fra Jespers side, gik det galt, og modstanderen vandt en bonde fra Jespers kongestilling, og herefter gik det stærkt, og Jesper blev sat mat på under 25 træk.

U-10: Tobias Dreisler kom ud i en åbning, som han ikke kendte. Han spillede en aktiv plan med en løber på e3 og dronning på d2. I midtspillet stod Toby nok under efter sorts Sxe4, som vandt en centrumsbonde, men Toby fik kæmpet sig tilbage og var faktisk foran med en bonde. Desværre valgte han nu den forkerte i trækfølge i og med at modstanderen havde et mellemtræk i en variant, som vandt en kvalitet. Herefter var der ikke meget slinger i valsen og Toby tabte.

U-8: Albert Petersen spillede et rigtig langt parti, hvor han rigtig fik brugt alt det han havde lært. Kampen om centrum startede fra træk 1, og de lette officerer blev godt udviklet til fornuftige felter og kongen blev bragt i sikkerhed. Partiet blev hurtigt lidt kompliceret, men der røg en bonde i midtspillet. Kort efter fik Albert dog bonden tilbage igen, og de endte i et slutspil, som var lidt dårligere for Albert, men han kæmpede godt og kom nok meget tæt på udligning undervejs. Godt var det, at han også huskede at få kongen med i kampen i slutspillet. Desværre røg der en bonde i tårnslutspillet, og efter tårnafbytning, var det bare tabt. Men et parti på ca. 55 træk og 3 timer, som er klart det længste parti for Albert – både hernede og nogensinde – så han er ved at komme efter det med at bruge tid. Rigtig dejligt at se, at han hører efter, når man lærer ham noget, og at han bruger det i praksis!

Andreas Wiwe

Hjemmeside: http://wycc2010.chessdom.com/