U-VM: 8. runde

De danske forhåbninger om topplaceringer i U-16 gruppen led et knæk, men i andre grupper er danskerne ved at finde formen.

Redaktionen har modtaget nedenstående referat fra Halkidiki om 7. runde.

Af Andreas Wiwe
Ungdom-VM i Grækenland: 8. runde
U-18: Nicolai Brondt mod 2350-mand fra Aserbajdsjan. Det endte i en lige stilling efter åbningen; Nicolai fik ikke sin forberedelse ind. De kæmpede hårdt og stillingen var ca. lige indtil træk 40, hvor de var endt i et tårnslutspil. I tidnøden til træk 40, lavede Nicolai desværre en fejl, som kostede partiet. Ærgerligt, for Nicolai har spillet godt mod de gode.

Tobias Rostgaard spillede lige op i åbningen med sin modstander, men herfra spillede Tobias godt og fik fordel. Han endte i et springerslutspil, som undervejs faktisk var vundet. Tobias spillede på trods af god tid for hurtigt og lavede en fejl, som betød, at modstanderen kunne holde remis.

U-16: Mads Andersen fik nok en lille fordel i åbningen med hvid mod en 2370-mand. Fordelen blev udbygget til omkring en bonde, ved at manøvrere rundt på brikkerne. Mads blev presset på tiden og fandt ikke rigtig nogen fornuftig plan, hvorimod modstanderen stille og roligt fik opbygget et kongeangreb. I tidnøden overså Mads et par træk og pludselig gik det helt galt. Dermed måtte Mads ned for anden dag i træk, og det betyder formentlig også, at en absolut topplacering bliver temmelig svært denne gang. Øv! Men han har trods alt et år mere i samme gruppe!

Bjørn Ochsner mødte en stærk modstander på ca. 2350 med sort. Modstanderen fik en forberedelse ind, og Bjørn måtte tænke fra tidligt i partiet. Bjørns stilling så egentlig helt fin ud, men så valgte han at tage en bonde på g2, som gav hvidspilleren et farligt initiativ, og han spillede det faktisk overbevisende og pressede Bjørn konstant. Presset blev da også for stort i Bjørns tidnød, og han måtte ned for anden dag i træk. Dermed er han ikke længere med helt i toppen, men har stadigvæk spillet en rigtig flot turnering; modstanden er jo som bekendt utrolig hård i toppen.

Kristian Seegert spillede en af sine faste åbninger mod en fyr på godt 2000, men blev overrasket over en lidt moderne spillemåde i den åbning. Han kom nu nok til at stå fint, men pludselig var der en springergaffel på dronning og sortfeltet løber, hvilket bestemt ikke er at foretrække i disse stillingstyper. Måske var det ikke så slemt, som det umiddelbart så ud; Kristian er ekspert i små taktiske tricks, og måske han kunne have fået noget smart ind. Sådan gik det imidlertid ikke, og modstanderen trak det længste strå, selvom Kristian kæmpede rigtig flot.

U-14: Mads-Holger Jacobsen havde sort mod en israeler på 2000. Der var ikke nogen partier i basen, så forberedelserne gik mest med at finde en spilbar variant i Mads-Holgers repertoire mod Avrukhs anbefalinger i hans bøger. Avrukh er også israeler, hvorfor det var naturligt at forvente, at modstanderen givet vis ville anvende Avrukhs ideer. Disse forberedelser skulle dog vise sig ikke at blive relevante for dette parti, for israeleren spillede 1. e4. Mads-Holger spillede en åbning, hvor han kom til at stå noget dårligere pga. hvids udviklingsforspring. Han fik dog afværget de værste af hvids trusler, og stillingen kom nok næsten i balance, da modstanderen vandt løberparret. Det fik han nu ikke så meget ud af, og efter nogle simplificeringer endte de i et bondeslutspil, hvor Mads-Holger faktisk kunne vinde. Desværre havde han for lidt tid tilbage til at finde den rigtige variant, og det blev remis. Igen kunne Mads-Holger risikofrit have forsøgt at vinde, men remis mod en 2000-mand med sort er ok.

U-12: Jesper Thybo spillede hvid mod en modstander på ca. 1800. Jesper havde under forberedelserne ret svært ved at finde ud af, hvad han skulle spille. Han endte dog med at få planlagt noget relativt lige, men med en lidt mere behagelig stilling mod modstanderens åbninger. Alt viste sig at være overflødigt, eftersom modstanderen afveg allerede i træk 1. Det blev ret lige efter åbningen, men i midtspillet lykkedes det Jesper at give sin modstander en isoleret d-bonde, som han senere vandt. I slutspillet fik modstanderen sin bonde tilbage igen, men den materielle ligestilling ville oplagt kun vare kortvarigt. Det lykkedes Jesper efter en smart manøvre at vinde to bønder. Dermed blev det i 3 bønder mod en bonde på kongefløjen, samt tårn og springer til Jesper mod tårn og løber til sort, som Jesper førte mere eller mindre stilrent hjem.

U-10: Tobias Dreisler havde forberedt sig på prøjsisk, og der var vi heldige, for modstanderen spillede netop den åbning. Der havde ikke ligget nogen partier i basen, hvor modstanderen havde spillet prøjsisk, så et heldigt gæt, kan man vist roligt kalde det. Toby spillede faktisk et rigtig flot parti og vandt i 16 træk. Partiet er faktisk så flot, at vi har fået Toby til at kommentere det, og derfor kan læseren hygge sig med partiet nedenfor. Meget flot af Toby som nærmest spillede computertræk hele vejen igennem partiet! Tobys sløve start med ½/4 er nu ændret til et hæderligt resultat med 4½/8. Lad os håbe han fortsætter stimen!

U-8: Albert Petersen prøvede i dag 1. d4. Han vandt lidt heldigt en bonde i åbningen og stod derefter bedst. Desværre fik modstanderen modspil, da han efter Db6 kunne slå på b2 og senere bonden på c3 og oven i købet ødelagde Alberts kongestilling. Albert fik opstillet nogle modtrusler og vandt da også en kvalitet tilbage, men ak, det var ikke nok, og modstanderen kunne med to officerer mere sætte Albert mat.

Endnu en skidt dansk dag, som gik særlig hårdt udover vores helte i U-16. Dog kan vi glæde os over, at både Toby og Jesper er kommet gevaldigt op i omdrejninger nu! Vi må håbe, at vi får lidt mere held i sprøjten i morgen.

Andreas Wiwe

Hjemmeside: http://wycc2010.chessdom.com/